Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Moeten eigenaren worden verplicht hun woningen te verduurzamen?

Om de in Parijs afgesproken klimaatdoelen te halen, is verdergaande verduurzaming van de bestaande woningvoorraad noodzakelijk. Is daarbij dwang toegestaan? Leon Bobbe, directievoorzitter van De Key, is voorstander van wettelijke verplichtingen. De Vereniging Eigen Huis ziet meer in goede informatie en structurele stimuleringsmaatregelen.

 

NEE

Hans André de la Porte, woordvoerder Vereniging Eigen Huis

 


“Heel veel huiseigenaren zijn zich bewust van de noodzaak van verduurzaming. Bij aanpassing van een bestaande woning neemt iedereen graag de juiste maatregelen. Het is ontzettend belangrijk dat mensen daarover goed worden geïnformeerd.
De Vereniging eigen huis verkiest ‘de wortel boven de stok’. Veel huiseigenaren hebben aandacht voor het duurzamer maken van hun woning. Een nieuwbouwwoning is vandaag per definitie een energiezuinig, duurzaam gebouw. Als mensen een oudere woning willen verbeteren, dan denken zij echt wel na over isolatiemaatregelen, betere beglazing of vervanging van installaties. Vaak doet een eigenaar dat direct na de koop. Maar wat is dan voor de komende tien of vijftien jaar de beste maatregel? Daar moeten mensen veel beter bij worden geholpen.
Wij willen ook meer helderheid over subsidies of andere stimuleringsmaatregelen. Overheden kennen tal van subsidiemaatregelen of acties. Maar die verschillen per gemeente. En verdwijnen ook zomaar weer. Wij vinden het belangrijk dat er langjarig helderheid bestaat over de steun waar mensen een beroep op kunnen doen.
De onzekerheid over het streven van de overheid naar energie-neutrale woningen in 2050 is ontzettend groot. Dat we stoppen met het gebruik van gas lijkt op termijn onvermijdelijk. Het is van essentieel belang consumenten te betrekken bij de energietransitie en te zorgen voor draagvlak. Kijk samen met consumenten wat de alternatieven zijn en wat dit betekent voor bijvoorbeeld de energierekening en het comfort in huis.”

 

JA

Leon Bobbe, directie-voorzitter De Key

 


“Het klimaatakkoord van Parijs moet gevolgen hebben, ook voor alle woningen in Nederland. Eigenaren moeten verplicht worden het energieverbruik in hun woningen te verduurzamen en huurders moeten daaraan verplicht meewerken.”

Wettelijke dwang moet, omdat de wereld geen keuze meer heeft. Dat besef  drong afgelopen najaar bij mij door tijdens een presentatie van klimaatjournalist Bernice Notenboom. Voor een gezelschap van corporatiedirecteuren schetste zij de veranderingen op de Noordpool. In de zomer smelt het ijs meer, dan er in de winter bij komt. Door opwarming van het water – de ijslaag is zo dun geworden dat zonlicht onder het ijs doordringt-  is de klimaatverandering onomkeerbaar. De Noordpool is geen slachtoffer meer van klimaatverandering, maar een versneller van de klimaatverandering.
De directeuren vertelden over vele initiatieven. Maar is het genoeg? Zij weten dat het niet genoeg is. Iemand riep: ‘Als we niet oppassen, dan worden corporaties wettelijk gedwongen al hun huizen versneld te verduurzamen.’ Is dat erg? Het moet. Het klimaatakkoord moet gevolgen hebben.

Hoe komen we aan het geld voor die investeringen? Corporaties zullen tientallen miljarden euro’s te kort komen. Wie moet dat betalen? De huurders kunnen die rekening niet betalen.  Zij kunnen niet een nog groter deel van hun inkomen aan huur betalen. De overheid dan? Dat lijkt logisch. Maar als de overheid niet wil betalen, dan zullen corporaties minder bouwen en/of meer moeten verkopen. Ook niet leuk. Maar besturen is kiezen. En als ik moet kiezen, dan kies ik voor het klimaat.”

 

Tekst: Bert Pots

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol type start> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
In de rubriek De Kwestie stelt NUL20 actuele maatschappelijke en politieke vraagstukken aan de orde. Discussieer mee.