Overslaan en naar de inhoud gaan

Atlas van de verstedelijking in Nederland

Waarom zien de Nederlandse steden er uit zoals ze er uitzien? Op deze vraag willen de auteurs in dit monumentale boek een antwoord geven. Dat antwoord brengt in 320 pagina's in groot formaat duizend jaar stedenbouw in beeld. Aan de hand van foto’s, schilderijen en nieuw getekende kaartreeksen worden groei en krimp van de Nederlandse steden inzichtelijk gemaakt, inclusief de nieuwstad Almere. Ook worden enkele actuele thema’s uitgelicht, waaronder herbestemming, wederopbouw en de ontwikkeling van binnensteden en stadsranden.

Het dichtbevolkte Nederland staat vol met steden. In de loop van tien eeuwen ontstond een dicht patroon van kleine, grote, oude en nieuwe steden. De Nederlandse Gouden Eeuw werd gedragen door steden als Amsterdam, Leiden en Rotterdam, waar toen grote uitbreidingen plaatsvonden. Na een periode van krimp in de achttiende eeuw deed de industrialisatie een deel van de oude steden weer opbloeien. Enorme stadsuitbreidingen kwamen tot stand. Daarnaast verrezen nieuwe woonsteden en industriesteden, bijvoorbeeld Tilburg, Hengelo en Hilversum. In de twintigste eeuw kwamen daar nieuwe steden bij als Almere, Emmen en Zoetermeer.
Het wordt allemaal uitgebreid beschreven en getoond door Reinout Rutte en Jaap Evert Abrahamse. Het onderzoek voor dit boek werd verricht aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Geen lichte kost - ook in letterlijke zin - maar voor erfgoedprofessionals, architectuurhistorici en de echte liefhebber een absolute aanrader.

Atlas van de verstedelijking in Nederland - 1000 jaar ruimtelijke ontwikkeling. Reinout Rutte en Jaap Evert Abrahamse, Uitgever:THOTH. ISBN:978-90-6868-615-9, 320 pagina's, €69,50