Overslaan en naar de inhoud gaan

Kennisagenda Bevolkingsdaling

Dat er in het noorden en zuiden van ons land gebieden zijn waar de bevolking afneemt, is bekend. Maar daar blijft het niet bij. Het CBS verwacht dat na 2038 in heel Nederland de bevolking zal afnemen. Dat heeft gevolgen voor voorzieningen, leefbaarheid, waarde van vastgoed en economische kansen. Reden genoeg voor een Krimpagenda. In de Kennisagenda Bevolkingsdaling wordt de beschikbare kennis vanaf nu jaarlijks gebundeld onder verantwoording van het ‘Kennisplatform Demografische Transitie’. Dit platform, dat een groot aantal organisaties herbergt, kijkt naar de gevolgen op de lange termijn. Bestuurders kunnen zodoende, zoals het in beleidstaal heet, anticiperen op mogelijke ontwikkelingen. Zo wordt geopperd dat specifieke zorgarrangementen wellicht een eventuele economische teruggang in krimpgebieden kunnen opvangen.
De waarde van vastgoed zal in krimpgebieden afnemen en zo’n ontvolkt gebied opnieuw ontwikkelen is lastig. Bij een te grote plancapaciteit, stelt de agenda, worden de verliezen op grondposities alleen maar groter. Ook woningcorporaties kunnen uitdagingen verwachten in krimpgebieden. Dat beheer wordt lastiger en de solvabiliteit zal onder druk komen te staan als grote investeringen nodig zijn.
Hoewel de krimp al is begonnen, zetten de opstellers van de Kennisagenda vroegtijdig de schijnwerpers op vraagstukken die komen gaan. Voor ieder die het horen wil.

Kennisagenda Bevolkingsdaling, Kennisplatform Demografische Transitie, Jooske Baris/Aldert de Vries c.s., Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Platform 31 Den Haag, brochure, 29 pagina’s, ISBN 9789077389980
Gratis op te vragen via www.platform31.nl. Ook te downloaden als pdf.