Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Paradijs voor zelfbouwers

Marcel Bloemendal was als stedenbouwkundige in dienst van de gemeente nauw betrokken bij de uitgifte van de eerste zelfbouwkavels voor Buiksloterham. Hij had meegeschreven aan de kavelpaspoorten en had het er met zijn vriendin wel eens over gehad of ze er zelf niet wilden wonen.

“We hadden toen nog een huis in Den Haag en ik reisde iedere dag op en neer naar Amsterdam. Dat werd ik langzamerhand zat.” Op de zelfbouwmarkt greep hij naast een kavel, maar dankzij een plek op de reservelijst konden ze enkele maanden later toch een lap grond in erfpacht nemen. “Je had toen nog wel enig voorstellingsvermogen nodig om te zien dat het er leuk wonen zou worden. Maar inmiddels ben ik verknocht geraakt aan de plek. De ruimte, de vrijheid en het onaffe van Buiksloterham is uniek voor de stad.”
Marcel hoort tot de eerste achttien huishoudens die aan de Bosrankstraat hun woning bouwden. Inmiddels zijn aan de Monnikskapstraat nog meer zelfbouwers aan de slag gegaan. Tijdens de jongste kavelmarkt werden hier zeventien nieuwe zelfbouwkavels in erfpacht uitgegeven. Behalve individuele zelfbouwers krijgen in Buiksloterham ook bouwgroepen alle ruimte. Van de zes appartementenblokken die langs de Ridderspoorweg door hen worden gebouwd, zijn er drie al bijna klaar. Zo worden de casco-woningen van Nova Zembla Lofts in december opgeleverd.
Het project is evenals veel andere bouwgroepinitiatieven in de stad opgezet door architecten. Een van hen, Hans Oudendorp, geeft aan dat de meeste kopers in zijn gebouw nooit in een echte bouwgroep zouden zijn gestapt. “Ze hebben behoefte aan vrijheid maar zoeken ook een zeker houvast.” Alle twintig vrij indeelbare cascowoningen zijn inmiddels verkocht aan een bonte groep van bewoners. Daar zitten studenten bij van wie de ouders de loft hebben gekocht, maar ook empty-nesters die dichter op de stedelijke voorzieningen willen zitten. “We hebben ook twee stellen die hun hoofdwoning ergens anders hebben, maar voor hun werk regelmatig in Amsterdam moeten zijn en behoefte hadden aan een pied à terre.”

 

Drijvende zelfbouwwijk
Het meest bijzondere zelfbouwinitiatief in Buiksloterham is de drijvende woonwijk die stichting Schoon Schip in het Johan van Hasseltkanaal-West gaat realiseren. Begin 2016 wordt bij de gemeente de omgevingsvergunning aangevraagd. De initiatiefnemers hopen niet lang daarna met de bouw van de eerste van in totaal dertig drijvende woningen te kunnen beginnen. De groep streeft ernaar om met hun initiatief een koploper in duurzaamheid te worden. Adviesbureau Metabolic rekent op dit moment uit welke maatregelen daarvoor nodig zijn en in de individuele kavelpaspoorten moeten worden opgenomen. “We hebben bijvoorbeeld al lijsten met goede en foute bouwmaterialen en discussiëren nu over de installatie van een bijzondere douche-installatie. Die is wel duurder dan conventionele systemen, maar we kijken eerst wat er nodig is om zo duurzaam mogelijk te worden en zoeken vervolgens uit hoe dat het best kan worden gefinancierd.”

 

Jaco Boer