Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Tweede verdieping
Nieuwbouwwijk zonder middeldure huurwoningen
Huizengekte maakt van Houthaven dure buurt

De nieuwbouw in de Houthaven raakt in een hogere versnelling. Op vijf van de zeven toekomstige eilanden start dit jaar de bouw. De gekte op de Amsterdamse woningmarkt laat wel zijn sporen na. Met vierkantemeterprijzen boven 6000 euro raakt het ideaal van een gemengde nieuwbouwbuurt uit beeld.

Programma Houthaven
  • 2400 woningen
  • 20% sociale huur
  • 252 vrijesectorhuur
  • 70 woonboten

Stijn van Santen (51) woont inmiddels zeven maanden in zijn ruime cascowoning in Blok 0. Toch wordt hij nog iedere ochtend vrolijk wakker van het weidse uitzicht door de vijf meter hoge ramen. "Ik zit op de vierde etage en kijk dadelijk over alle nieuwbouwblokken van de Houthaven heen. Deze plek is echt te gek." In 2011 had een vriendin hem op het CPO-project van architect Marc Koehler gewezen. Hij zocht een huis in Amsterdam en had altijd al een woning met een entresol willen hebben. De vijf meter hoge verdiepingen in project Superlofts lieten zijn droomwens uitkomen. Een jaar later kwam de financiering rond en werd hij voor een kleine drie ton eigenaar van het honderddertig m2 grote appartement met entresol. Tot de zomer moet hij er nog flink aan klussen, maar daarna kan hij onbezorgd op zijn ruime balkon van de lange zomeravonden gaan genieten. "Ik heb geluk gehad. Als zelfstandig cameraman zou ik de woning nu niet meer kunnen betalen. De WOZ-waarde is inmiddels ruim twee keer zo hoog."

Bouwput tot 2020

Van Santen en zijn buren van Blok 0 zijn de eerste bewoners van de nieuwbouw in de Houthaven. Eind dit jaar krijgen zij gezelschap van de kopers van de naastgelegen appartementen in het Kopblok van ontwikkelaar Synchroon. Rond dezelfde tijd worden ook de luxe penthouses op de bovenste acht verdiepingen van het veelbesproken Pontsteigergebouw opgeleverd. De huurders van de overige 252 vrije sector appartementen op de lagere verdiepingen – met maandprijzen vanaf 1500 euro – moeten nog even geduld hebben. Zij komen pas volgend voorjaar aan de beurt. Tegen die tijd is de Houthaven helemaal een enorme bouwput, want van het overgrote deel van de projecten start nog dit jaar de bouw. Op zijn vroegst zullen in 2020 de laatste bouwkranen uit het gebied zijn verdwenen. Dan staan er op zeven eilanden zo'n 2400 woningen, aangevuld met bedrijfsruimten, winkels, café-restaurants en een hotel.

Amsterdamse Schooljongens

Om de nieuwe wijk een gevarieerd karakter te geven, is onder leiding van supervisor Sjoerd Soeters voor ieder eiland een ander thema gekozen. Dat varieert van het heldere 'Amsterdamse Schooljongens' tot het ietwat cryptische thema 'Muzikale omlijsting' dat doelt op huizen met horizontale geveldetails, als ware het een notenbalk.

Meer dan 6000 euro per m2

Twintig procent van de huizen is gereserveerd voor de sociale huursector. Van de 485 woningen neemt De Key er 275 voor haar rekening. Eerder knapte de corporatie haar bezit in de Spaarndammerbuurt op en kreeg daarmee het recht om in de Houthaven te bouwen. Welk type woningen ze er realiseert is nog onbekend. “We mikken op woonstarters, maar zijn nog in onderhandeling met de gemeente over de precieze invulling van het programma”, vertelt hoofd communicatie Manou Hebben. Met de bouw van het eerste project wordt waarschijnlijk pas begin 2019 gestart.
Ymere is er sneller bij en heeft de eerste 69 sociale huurwoningen op het Wiborgeiland al in aanbouw genomen. De appartementen zijn bedoeld voor de primaire doelgroep en zullen worden aangeboden onder de aftoppingsgrens (€ 586,-). Op Karlskrona-eiland, dat tegen de nieuwe Spaarndammertunnel aan ligt (opening deze zomer), zal de corporatie in ieder geval nog zo'n vijftien sociale huurwoningen bouwen. Maar ze geeft aan dat ze er graag meer huizen wil realiseren. Daar is ook nog ruimte voor, want volgens het programma moeten nog 126 sociale huurwoningen aan een corporatie worden gegund.
Ondanks de sociale huurwoningen is het door de huizengekte wel de vraag of de Houthaven de gemengde nieuwbouwbuurt zal worden die het stadsbestuur beoogt. Na Blok 0 zijn de koopwoningen voor grote groepen Amsterdammers onbetaalbaar geworden. Zo moesten kopers in het project Narva-eiland West, een initiatief van het ontwikkelconsortium van BPD/VORM, voor de kleinste twee appartementen van 86 m2 inclusief 50 jaar afkoop van erfpacht 549.000 euro neertellen. Dat is een vierkantemeterprijs van 6384 euro. De luxe herenhuizen die gemiddeld zo'n 210 m2 tellen, gaan er weg voor bedragen vanaf 1,3 miljoen.

"Marktconform" 

Ontwikkelaar Edward Zevenbergen van BPD – betrokken bij bijna een kwart van de nieuwbouw in het gebied – vindt de prijzen zelf ook vrij hoog maar wel marktconform. "De schaarste in Amsterdam is gewoon ontzettend groot. Bovendien hanteert de gemeente een hoge grondprijs en daagt ze ons bij de tenders uit om zo hoog mogelijk te bieden. Dat geld moet uiteindelijk binnen een project ook weer worden terugverdiend."
Gemeentelijk projectmanager Muriel Hendrikse zegt met de grondprijzen slechts de vrij-op-naam-prijzen in de markt te volgen en die maken nu eenmaal een enorme stijging door. "Daar kunnen we weinig aan doen. Het is aan de gemeenteraad, die elk jaar opnieuw het grondprijsbeleid vaststelt, om eventueel iets aan deze kwestie te doen."
 


Energieneutrale wijk
De Houthaven wordt een energieneutrale wijk met zuinige woningen die zijn opgebouwd uit duurzame materialen. Warmte komt uit het stadswarmtenet en elektriciteit wordt opgewekt via zonnepanelen en windmolens. Op het Wiborgeiland komen zelfs zeventien woningen die in theorie geen elektriciteitsaansluiting meer nodig hebben. Ze produceren bijna tweemaal zoveel energie als een gemiddeld appartement verbruikt. Een deel ervan zal worden opgeslagen in accu's die gebruikt kunnen worden voor het opladen van elektrische auto's. Voor het project is veel belangstelling: vijftien van de zeventien woningen zijn inmiddels verkocht, laat makelaarskantoor Hoekstra en Van Eck weten. Met de bouw kan ieder moment worden gestart. De oplevering staat gepland voor het tweede kwartaal volgend jaar.

 

Jaco Boer