Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer
Ook nieuwbouw koopwoningen trekt aan

De woningmarkt in Amsterdam is weer booming. Huizenprijzen stijgen, beleggers staan te dringen en de koopvoorraad neemt sterk af. In 2014 werd een recordaantal van 5203 woningen in aanbouw genomen. Die trend zet door. In het eerste kwartaal van dit jaar zijn alweer 1.488 woningen in aanbouw genomen.

Zie ook: Amsterdam stevent af op recordproductie in 2015

WONINGPRODUCTIE 2014 (start bouw)

Koopwoningen

Een sterke indicator voor toenemend consumentenvertrouwen is de nieuwbouw koopmarkt. Die trekt flink aan na een aantal slappe jaren. In 2014 startte de bouw van 1900 koopwoningen. Veel kwakkelende projecten trokken ineens voldoende kopers. Daarnaast startte een aantal grote CPO-projecten (collectieve zelfbouw).

 

NIEUWBOUW KOOPWONINGEN

Sociale huur

Er zijn relatief veel (1787) sociale huurwoningen in aanbouw genomen. Bijna de helft daarvan bestaat uit reguliere huurwoningen. Dat was in 2013 wel anders. Toen werden vooral studentenwoningen gebouwd.
De tijd dat woningcorporaties de stad vormgaven lijkt wellicht voorbij, maar in werkelijkheid waren corporaties in 2014 nog bij de meeste projecten betrokken: 25 procent eigen ontwikkeling en 55 procent via partnerschappen. Het aantal nieuwe partijen neemt wel snel toe.

 

NIEUWBOUW SOCIALE HUUR

Vrijesectorhuur

Pas sinds enkele jaren stuurt de politiek op het realiseren van meer middensegment huurwoningen. Het vorige college heeft vier tenders voor dit segment in de markt gezet. In de productiecijfers van 2014 zijn de resultaten daarvan nog nauwelijks zichtbaar: één tenderproject startte dat jaar, de rest staat nog in de planning.
Dat er toch 744 middensegment huurwoningen in aanbouw zijn genomen, komt mede dankzij de crisis: met name in minder populaire gebieden zijn koopwoningen omgezet naar huur.

 

VRIJE SECTOR VERHUUR

Veel minder 'planningsoptimisme'

Het planningsrealisme binnen de gemeente lijkt jaarlijks toe te nemen. Dat is te zien aan het 'slagingspercentage': het aandeel gestarte woningen ten opzichte van het geplande aantal woningen aan het begin van een jaar. Dit percentage stijgt vanaf 2009 sneller dan de productie. Er is overigens ook een duidelijke correlatie tussen hoge productie en een hoog slagingspercentage.
In de vorige collegeperiode is het aantal woningbouwplannen sterk teruggebracht om het Vereveningsfonds weer op orde te brengen. Verder werd een systeem van kasstroomsturing op kavelniveau geïntroduceerd. Daardoor is de  organisatie slagvaardiger geworden, waardoor goed kon worden ingespeeld op de aantrekkende marktvraag. Het snoeien op bouwlocaties heeft wel zijn keerzijde nu de markt aantrekt: Amsterdam moet de komende jaren alles uit de kast halen om de vraag te kunnen blijven faciliteren.

 

SLAGINGSPERCENTAGE

 

Bron: Notitie Analyse Woningproductie 2014. Jan Smit en Laura Uittenbogaard, RVE Grond en Ontwikkeling

 

Zie ook: Amsterdam stevent af op recordproductie in 2015 

Fred van der Molen