Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Bewustwording energiegebruik via ‘tupperware parties’
Wasdroger is grootste energieverslinder

In Zuidoost is met succes de formule van de ‘tupperware party’ beproefd om bewoners bewust te maken van hun energiegebruik. Als lokkertje werden ‘energieboxen’ uitgedeeld. Het Amsterdams Steunpunt Wonen (ASW) is nu ook in stadsdeel Noord met het project ‘Energie in huis’ van start gegaan en in september komen ook de Westelijke Tuinsteden aan de buurt.

Energiesbesparing in de bestaande bouw

Energieproject Zuidoost groot succes
Het Amsterdams Steunpunt Wonen kijkt tevreden terug op het verloop van het project Energie in huis in Zuidoost. Er werden in totaal elf bijeenkomsten gehouden bij zelforganisaties waar in totaal 380 inwoners op afkwamen. Vijftig mensen stelden vervolgens hun woning open voor de energiebijeenkomsten. De opkomst tijdens deze thuisbijeenkomsten bedroeg zeshonderd personen. Er zijn in totaal duizend energieboxen uitgedeeld met het daarbij behorende besparingsverhaal.
Ook scholen zijn betrokken bij het project. Er werd op vier scholen een prijsvraag uitgeschreven. Dat leverde 120 tekeningen op en twaalf prijswinnaars. Volgens het ASW is het project met groot enthousiasme ontvangen door bewoners van het stadsdeel en de meewerkende woningcorporaties. Ook is energiebesparing door dit project op de agenda gekomen van het stadsdeelbestuur.

In een klaslokaal van een basisschool in Nieuwendam-Noord zijn tien personen rond de tafel neergestreken. Het zijn actieve buurtbewoners en beroepskrachten van onder meer wijkorganisatie KansWeb die graag mee willen helpen om het project ‘Energie in huis’ van de grond te tillen. Projectcoördinator Henk Lalji schetst het belang van het project, dat volgens hem niet alleen voordelen biedt voor het milieu, maar vooral ook voor de portemonnee van de inwoners van het stadsdeel.
Lalji doceert dat de jaarlijkse energierekening de belangrijkste woonlast is. En hij rekent voor dat alleen al door het gebruik van de attributen uit de energiebox – spaarlampen, standby-killers en andere gadgets – zeventig euro per jaar bespaard kan worden. “En de energiebox zelf heeft een waarde van 75 euro, dus je hebt meteen al een winst van 145 euro.”
Dan start Lalji de energiequiz. Op de eerste vraag ‘welk huishoudelijk apparaat gebruikt de meeste energie’ weet bijna iedereen het antwoord: de wasdroger. Dit apparaat slokt maar liefst 23 procent op van het totale energiegebruik. Een van de aanwezige vrouwen zegt toch echt niet zonder te kunnen. “Zonder een wasdroger heb je de hele winter je huis vol hangen met natte was. En ik moet eerlijk toegegeven dat ik de droger ook vaak in de zomer gebruik, bijvoorbeeld wanneer ik uitga en net die ene blouse aan wil trekken die nog nat is.”
Lalji probeert de vrouw ervan te overtuigen dat het haar heel veel geld scheelt wanneer ze de droger minder gebruikt. “Maar”, voegt hij er direct aan toe, “het is niet onze taak om mensen te vertellen wat ze wel of niet moeten doen. Wij proberen alleen mensen bewust te maken van hun energiegebruik. Wat ze verder met die kennis doen is ieders eigen verantwoordelijkheid.”
Een andere aanwezige vertelt dat haar kinderen altijd vergeten de standby-knop van de televisie en de computer uit te zetten. “Steeds weer moet ik ze vertellen dat ze die apparaten helemaal uit moeten doen, maar dat vergeten ze gewoon. Zo’n standby-killer is dan ideaal.”

Buurtbus

De bedoeling is dat de tupperware parties bij mensen thuis, in buurtcentra en op scholen worden gehouden. De buurtbus van het stadsdeel strijkt bovendien neer op verschillende plaatsen in Nieuwendam. Ook in de bus worden bewoners uitgenodigd voor de energievoorlichting. De bus wordt bestuurd door Coos Langkemper, projectleider Burgergedrag van het stadsdeel, dat voorlichting geeft hoe bewoners hun buurt ‘schoon, heel en veilig’ kunnen houden. Ook Stella Meulenbelt, wijkmarinier van Nieuwendam-Noord, rijdt mee op de buurtbus. Meulenbelt is in dienst van het stadsdeel en haar taak is om verschillende partijen samen te brengen waar dat nodig is. “De bus is een uitstekende locatie voor zo’n project als dit. Je komt direct bij de mensen in de buurt. We nodigen ze uit voor een kopje koffie of thee en geven intussen voorlichting. De mensen die de bus bezoeken krijgen ook een energiebox mee naar huis.”
Stadsdeel Noord heeft toegezegd 750 energieboxen te financieren. En de wijkmariniers gaan met de woningcorporaties rond de tafel voor verdere financiering van het project. Ook het ministerie van VROM draagt bij aan Energie in huis.
De bijeenkomsten in Noord vinden niet alleen in Nieuwendam plaats maar ook in de Vogelbuurt en in de Banne. Sleutelfiguren uit de wijk krijgen na de zomer een training. Lalji: “Het is de bedoeling dat mensen die actief zijn in hun wijk zelf de tupperware parties gaan organiseren. Dat werkte prima in Amsterdam Zuidoost en ik heb er alle vertrouwen in dat dit in Noord en West ook gaat lukken. Na de eerste bijeenkomst heeft al een aantal mensen toegezegd dat ze hun eigen huis voor het project open willen stellen.”
Amsterdams Steunpunt Wonen stond op 6 juni op het Westergasfabriekterrein tijdens het Duurzaam Festival. Daar werd het project Energie in huis voor Amsterdam-West gepromoot. De aftrap voor het project in de Westelijke Tuinsteden vindt plaats op 25 september tijdens een grote bijeenkomst in Osdorp.
‘Energie in huis’ heeft volgens Henk Lalji overigens niets te maken met een ander energiebesparingproject: Step2Save. Dit werd vorig jaar gehouden in verschillende stadsdelen, maar is nu voorbij. Voor de uitvoering van dat project werden langdurig werklozen opgeleid tot energieconsulent die huis-aan-huis gingen met voorlichtingsmateriaal en een energiebox. Dit betrof een initiatief van Far West, Ymere, Nuon en Philips. Lalji: “Het belangrijkste verschil is de individuele benadering van Step2Save. Wij vinden juist die groepsbenadering heel belangrijk. Behalve voor het energiebesparingaspect is ons project ook heel belangrijk voor de sociale cohesie in buurten.”

 

 

Janna van Veen