Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woonbarometer

De Gouden Bouwsteen 2011

Ymere bouwt meeste woningen

NUL20 Gouden Bouwsteen 2011In 2011 werd er ondanks alle crisisgeluiden nog flink gebouwd in Amsterdam. Dat ging vooral om projecten die onder een beter gesternte - in 2009, 2008 en soms nog eerder - zijn ontwikkeld en gestart. Maar het wordt wel elk jaar minder. In totaal werden 3071 woningen opgeleverd in 2011 tegen ruim 4000 woningen in 2010.

Elk jaar reikt NUL20 de Gouden Bouwsteen uit voor de ontwikkelaar die de meeste woningen oplevert. Vorig jaar piekte Rochdale met 658 woningen. Dat was geen onverdeeld genoegen. De al veelgeplaagde corporatie had nog een flink deel daarvan niet verkocht.
De nieuwe winnaar, Ymere, noteert door de jaren heen hoge productiecijfers. Elk jaar staat de corporatie in de top-3. In 2011 leverde Ymere maar liefst 874 woningen op in Amsterdam. Als tweede eindigde net als vorig jaar de Alliantie Amsterdam en als derde Eigen Haard. Ymere realiseerde een flink deel (288 woningen) van zijn productie in West met de oplevering van De Tribune (Laan van Spartaan), met daarnaast flinke aantallen in Nieuw-West (Reimerswaalbuurt) en Noord (Banne Kadoelerbreek, Noordermare en Overhoeks).
Net als in de meeste vorige edities zijn er louter corporaties te vinden in de top-3 van Amsterdamse bouwers. Ymere bouwde de meeste woningen onder eigen naam, maar ook van alle gerealiseerde woningen onder de vlag van VOF Stadstuinen (met partner Bouwfonds) is Ymere opdrachtgever. Meer dan zeventig procent van de woningen die Ymere opleverde bestaat uit sociale huurwoningen. Ook stadsbreed was het aandeel sociale huurwoningen hoog: vijftig procent. Volgens stedelijke afspraken moet minimaal dertig procent van de woningproductie uit sociale huurwoningen bestaan. Dat het aandeel veel hoger uitvalt, is zonder twijfel een crisisverschijnsel: de bouw van koopwoningen loopt al vanaf 2009 terug.  
 

Zie ook:
Ymere wint nul20 Gouden Bouwsteen 2011
Bouwproductie loopt verder terug

Bron: Basisbestand Woningbouwlocaties, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, afdeling regie productie
Met dank aan Jan Smit van het OGA.
Het officiële oplevercijfer wordt pas maanden later bekend via de Basisregistratie Adressen en Gebouwen. Dat wijkt meestal iets af van het OGA-cijfer.