Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks wil verwijderingsbijdrage op nieuwe kantoren

Image

GroenLinks heeft een plan gepresenteerd om de kantorenleegstand tegen te gaan. Aanpassing van wet- en regelgeving moet er voor zorgen dat het aantrekkelijker wordt om een pand te behouden en te transformeren. Daartoe horen een 'verwijderingsbijdrage' bij nieuwbouw, extra belasting bij leegstand en na vijf jaar leegstand zelfs onteigening. Bovendien wil GroenLinks de functie van makelaar en taxateur scheiden.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman presenteerde het actieplan 'Leegstand op de schop' op dinsdag 28 augustus in het ACTA-gebouw. In haar kielzog wethouder Maarten van Poelgeest, ongetwijfeld een van de schrijvers van het plan. Van Poelgeest wordt dagelijk geconfronteerd met de enorme kantorenleegstand in de hoofdstad.
Bedrijven die liever verhuizen naar nieuwbouw moeten mee gaan betalen aan het slopen of herbestemmen van leegstaande kantoorpanden als het aan GroenLinks ligt. Daartoe komt er een 'verwijderingsbijdrage' dat in een landelijk fonds wordt gestort. Gemeenten kunnen een beroep op dat fonds doen om panden te slopen of te herbestemmen.
GroenLinks wil het ook financieel onaantrekkelijker maken voor eigenaren om kantoren leeg te laten staan. Gemeenten moeten de ruimte krijgen om ook het gebruikersdeel van de onroerend goed belasting (OZB) aan eigenaren door te berekenen. Op dit moment vervalt het gebruikersdeel van de OZB bij leegstand.
De partij wil ook de functie van makelaar en taxateur scheiden: "Geen dubbele pet meer voor makelaars. Degene die bepaalt wat de waarde van een kantoor is, kan zelf geen onderdeel van het systeem zijn door ook als makelaar op te treden."
Tenslotte wil GroenLinks gemeenten het recht geven op onteigening als een eigenaar niet te bewegen is tot transformatie of sloop terwijl zijn pand al jaren leeg staat. Na vijf jaar leegstand zou een gemeente een pand tegen de reële economische waarde zonder huurders moeten kunnen vorderen.