Overslaan en naar de inhoud gaan

Juridische weeffout in verhuurderheffing

Image

De verhuurderheffing kan leiden tot discriminatie van mede-eigenaren. Deze conclusie trekt de advocaat-generaal Peter Wattel van de Hoge Raad in een nog niet gepubliceerd advies. Overigens zijn de consequenties beperkt als de Hoge Raad dit standpunt overneemt. Het heeft vooral gevolgen voor kleine particuliere eigenaren met gedeeld bezit.

Volgens het FD draait de aanhangige zaak om een belastingplichtige die in 2013 met twee broers in gelijke delen eigenaar was van dertien huurwoningen. Hij werd aangeslagen voor de verhuurderheffing omdat ook de WOZ-beschikking op zijn adres werd bezorgd, zijn broers niet. Volgens de advocaat-generaal is er zowel sprake van willekeur als van een hiaat in de wet. Er is namelijk niets geregeld voor het verhalen van de heffing op mede-eigenaren.
Niet alleen corporaties maar ook particuliere eigenaren moeten verhuurderheffing betalen als zij sociale huurwoningen in hun bezit hebben. Dat gold tot voor kort voor eigenaren met meer dan tien woningen. Vanaf de elfde woning werden ze aangeslagen. Minister Blok heeft die 'heffingsvrije voet' vanaf 2017 opgetrokken naar vijfentwintig woningen.