Overslaan en naar de inhoud gaan

"Klimaatdoelstellingen onhaalbaar met huidig beleid energielabels"

Image
Energielabelstappen spelen een centrale rol in het behalen van de klimaatdoelstellingen, maar de uitgangspunten achter de energielabeltheorie deugen niet. Dit zegt Jan de Ridder, directeur van de Rekenkamer Metropool Amsterdam, in een radiodocumentaire van Reporter Radio. 
 
Uit onderzoek van Reporter Radio en - eerder - de Rekenkamer Metropool Amsterdam blijkt dat energielabelstappen de werkelijke mate van energiebesparing slecht weergeven. Het uitgangspunt is dat een energielabelstap, bijvoorbeeld van G naar F, betekent dat een woning energiezuiniger wordt. Maar uit eerder onderzoek van de Rekenkamer Metropool Amsterdam bleek al dat de theoretische besparing in de praktijk bij lange na niet wordt gehaald. Reporter Radio heeft dit onderzoek herhaald bij vijf renovatieprojecten in Hendrik-Ido-Ambacht, Hilversum, Silvolde, Stein en Utrecht. Het gasverbruik nam van 2014 tot 2016 in Hendrik-Ido-Ambacht met bijna 19 procent af, in Hilversum met 21 procent, in Stein met 22 procent, in Silvolde met 23 procent en in Utrecht met 25 procent. In Hendrik-Ido-Ambacht, Silvolde en Utrecht had de besparing 81 procent moeten zijn, volgens de theorie.
Het onderzoek van de Rekenkamer leidde tot vergelijkbare uitkomsten: een energielabelstap van G naar A bleek slechts 30 procent minder gasverbruik op te leveren, in plaats van de 81 procent theoretische besparing. "De dalingen die jullie hebben gevonden, dat lijkt redelijk te sporen met wat wij in Amsterdam hebben gezien," aldus Jurriaan Kooij, onderzoeker bij de Rekenkamer Metropool Amsterdam, in de uitzending.
Bewonersgedrag blijkt een cruciale factor bij het werkelijke energieverbruik, maar dat is geen onderdeel van het rekenmodel achter de energielabels. Niet alleen gaan bewoners meer energie gebruiken als hun woningen comfortabeler voorzieningen zoals CV hebben, maar bepalender is nog dat bewoners in woningen met G, F en E label veel minder energie gebruiken dan de theorie voorspelt. Hierdoor pakt de daadwerkelijke besparing veel lager uit.
 
Volgens het Energieakkoord moeten 2,2 miljoen sociale huurwoningen voor 2020 minstens energielabel B hebben. Daarvoor is 395 miljoen euro STEP-subsidie (Stimuleringsregeling Energieprestatie Huursector) uitgetrokken door de Rijksoverheid. De Ridder pleit voor een bijstelling van het beleid en een herziening van de klimaatdoelstellingen.

Luister hier de uitzending terug