Overslaan en naar de inhoud gaan

NUL20 Nieuws

De PVV stemt waarschijnlijk vóór het wetsvoorstel om de huren van een deel van de vrije sector te reguleren. Voorwaarde is wel dat het voorstel niet verder wordt aangescherpt. Dat valt op te maken uit de woorden van PVV-Kamerlid Barry Madlener. Met steun van de PVV tekent zich zowel een meerderheid…
De gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam hebben ruim 42.000 nieuwbouwwoningen in de pijplijn waarvan ruim de helft in de hoofdstad zelf. Dat stelt CBS. Voor deze woningen geldt dat een vergunning is verleend om te gaan bouwen of dat de bouw van de woning reeds gaande is, maar dat de woning…
De woningprijzen en het aantal transacties neemt. De cijfers van CBS/Kadaster bevestigen nog maar eens dat de woningmarkt aantrekt. De woningprijzen zitten al weer een aantal kwartalen in de lift, na de dip begin 2023. Ook verkochten particuliere beleggers in het eerste kwartaal meer woningen…
De particuliere huurvoorraad in Amsterdam is de afgelopen tien jaar fors gegroeid, maar dit heeft niet geleid tot meer betaalbare woningen voor lage en middeninkomens. Integendeel: in de particuliere huursector is het aandeel sociale huurwoningen gehalveerd en de huur van vrijesectorwoningen flink…
Woningcorporatie Ymere heeft haar grondpositie ‘Victoriapark-midden’ met woonbestemming en beeldkwaliteitsplan aan de zuidzijde van Hoofddorp verkocht aan een ontwikkelcombinatie van Dura Vermeer en Amvest. In Victoriapark-midden nabij de Hoofdvaart komen maximaal 450 woningen. De toekomstige wijk…
De curatoren van het failliete Certitudo hebben twee panden in Amsterdam Zuidoost verkocht aan Greystar. De verkoop blijkt uit het tweede faillissementsverslag, zo meldt vastgoedwebsite PropertyNL. Aan Hettenheuvelweg 12-14 en Hettenheuvelweg 16 in transformatiegebied Amstel III is het project…
Hoge huurprijzen in de vrije sector leiden tot geldproblemen, uitgestelde levenskeuzes en veel stress, zo blijkt uit een rapportage van de Woonbond. De afgelopen twee maanden hebben meer dan 350 huurders hun verhaal gedaan bij het Meldpunt Woekerhuren. Volgens de Woonbond maken deze meldingen stuk…
Change= moet zo'n 250 huurders van twee woningcomplexen in Amsterdam Nieuw-West en in Zuidoost definitief onterecht berekende ‘community-kosten’ terugbetalen, zo heeft het Gerechtshof uitgemaakt. Bijna drie jaar geleden oordeelde de Kantonrechter al dat de verhuurder van jongerenwoningen op het…
De gemeente Amsterdam wil samen met woningcorporaties de komende jaren nog ongeveer twintig zogeheten ‘Lang Leven Thuisflats’ realiseren; woningcomplexen die geschikt zijn om zorgbehoevende (hoog-)bejaarden langer zelfstandig thuis te laten wonen. Er zijn er nu negen. Het gaat om bestaande…
Stadgenoot heeft het startschot gegeven voor het laatste grootschalige vernieuwingsproject in de Waterlandpleinbuurt in Amsterdam Noord. Op de zogenoemde Kubus/Katrijplocatie worden 152 sociale huurwoningen en meer dan honderd koopwoningen gebouwd. Door de nieuwbouw op de hoek van de Werengouw en…
De Nederlandse huizenmarkt veert verder op door lagere rente en betere inkomensstijgingen, verwacht ABN Amro. Huizenprijzen stijgen naar verwachting met 6% in 2024 en met 5% in 2025. Het sentiment op de huizenmarkt is in het eerste kwartaal van 2024 verbeterd onder invloed van de veerkracht van de…
Woningcorporatie de Alliantie heeft in samenwerking met HVO-Querido een nieuw passantenverblijf gebouwd in Amsterdam-Duivendrecht. De woningen zijn bedoeld voor mensen uit Amsterdam, Ouder-Amstel en de andere gemeenten in Amstelland (Amstelveen, Aalsmeer, Diemen, en Uithoorn) die door…
De wet betaalbare huur leidt tot verkoop van huurwoningen en tot slechtere benutting van de huidige woningvoorraad. Daardoor neemt de kans op woonruimte voor lagere inkomens verder af. Deze opvallende conclusies trekt het Instituut voor Publieke Economie in een analyse van mogelijke effecten van de…
Er stonden in Amsterdam in het eerste kwartaal van dit jaar 8 procent minder woningen te koop dan een jaar geleden, maar meer dan het vorige kwartaal. In totaal werden 1.399 woningen te koop gezet door MVA-makelaars. De prijzen en het aantal transacties gingen omhoog. Dit beeld, weinig aanbod en…
De huidige huurbegrenzing in de vrije huursector wordt gecontinueerd tot 2029, twee jaar langer dan minister De Jonge eerder had voorgesteld. De Tweede Kamer besloot bovendien het huidige 'laagste-van-twee-principe' te continueren waarbij het laagste percentage van CAO-loonstijging dan wel inflatie…
Parteon heeft een wooncomplex met 47 sociale huurappartementen in De Bannehoven opgeleverd, een nieuwe woonwijk in Zaandijk op de plek waar voorheen het Zaanse gemeentehuis stond. Er komen 26 eengezinswoningen vrij doordat huurders zijn overgestapt naar deze nieuwbouwwoningen. "Door ouderen te…
De Amsterdamse woningcorporaties, Vattenfall en de gemeente doen vandaag een gezamenlijk oproep aan Tweede Kamer om de uitrol van het warmtenet in Amsterdam te redden: "Bied zekerheid over de warmtetarieven voor de inwoners en financiële zekerheid voor de warmtebedrijven en de…
In diverse media is de afgelopen jaren aandacht besteed aan misstanden bij Amsterdamse wooncomplexen waar statushouders en jongeren samenwonen: vechtpartijen, aanrandingen, drugsoverlast en vernielingen. Meest recent bij Startblok Elzenhagen in Amsterdam Noord.
In het vierde kwartaal van 2023 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen naar 6,1 duizend, 15 procent meer dan een jaar eerder. Ondanks deze toename is het totaal aantal verkochte nieuwbouwwoningen vorig jaar met 16,6 duizend het laagste in de afgelopen vijf jaar. De prijzen van…
Almere koopt de ontwikkelaars van de nieuwe woonwijk op het Floriadeterrein uit voor 51 miljoen euro, zo meldt omroep Flevoland. Daarmee wordt een einde gemaakt aan een langlopend conflict tussen de gemeente en Amvest plus bouwbedrijf Dura Vermeer. Vanwege onenigheid over de plannen is zelfs…
De armste Nederlanders komen in hun buurt, op het werk en in de familie vooral in aanraking met mensen die net als zij weinig welvarend zijn. En de rijke Nederlanders komen steeds minder in aanraking met mensen met een gemiddelde of lage welvaart, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (…
In 2022 telde Nederland 135.000 Verenigingen van Eigenaren (VvE) die samen ruim 1,4 miljoen woningen beheren, zo blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster. De meerderheid van de VvE’s omvat een relatief klein aantal woningen; slechts 15 procent van de VvE’s bestaat uit meer dan twintig…
Vanwege de grote woningbehoefte heeft de gemeente Haarlemmermeer een alternatief plan ontwikkeld voor de ontwikkeling van het Sectorpark in Halfweg. Het nieuwe bouwplan omvat de realisatie van 110 tijdelijke woningen voor jongeren, starters, statushouders en mensen met een acute woningbehoefte.
De Europese Commissie (EC) bekijkt de komende maanden of staatssteunregels kunnen worden verruimd, zodanig dat landen de bouw van middenhuurwoningen financieel kunnen ondersteunen. Zo meldt demissionair woonminister De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Om de bouw van in totaal 100.000…
De woningcrisis biedt een kans om een duurzaam en gezond woonklimaat te realiseren, menen experts van TU Delft. Zij pleiten voor samenhangende ruimtelijke ordening, verdichting van wijken, aanpasbare woongebouwen en industrieel bouwen. Het rapport 'Ruimte voor wonen' is een productie van het ‘…
Op de plek van de voormalige zeepfabriek Hilko en de verffabriek Evert Koning, gaan gebiedsontwikkelaar AM de gemeente Zaanstad en Rochdale de komende jaren de nieuwe wijk Hilko met 116 woningen ontwikkelen. De nieuwe wijk is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Kogerveldwijk en de…
Het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen piekt, maar de interesse ervoor blijft gering. Het aantal verkopen blijft achter bij het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop wordt gezet. Hogere overbruggingskosten en het verslechterde sentiment zijn de belangrijkste oorzaken, aldus ING Research.…
Steeds meer mensen vinden kamerverhuur een goed idee om de krapte op de woningmarkt tegen te gaan. Ook de bereidheid om een kamer of etage in het eigen huis te verhuren neemt sterk toe, zo zou blijken uit een ING onderzoek. Toch is lang niet iedere huiseigenaar bereid om een deel van zijn woning te…
Het aanbod van huurwoningen in de 'kale' vrijehuursector is in 2023 flink afgenomen. Het aantal woningzoekenden dat een huurcontract kreeg, lag vorig jaar 13 procent lager dan in 2022. Bovendien nam het aanbod gaandeweg 2023 verder af, tot 30 procent minder in het vierde kwartaal in vergelijking…
In 2023 kwamen er 637 corporatiewoningen vrij vanwege een vorm van woonfraude. Daarmee is één op de twaalf opnieuw verhuurde Amsterdamse corporatiewoningen te danken aan de inzet van woonfraudeteams. Het aantal vrijgemaakte woningen nam iets ten opzichte van 2022 (586) en kwam iets lager uit…
Particuliere beleggers zijn inderdaad begonnen met het massaal verkopen van huurwoningen. Deze conclusie trekken drie onderzoekers in een artikel in economenblad ESB. Beleggers deden vooral de goedkopere woningen in de grote steden van de hand. Jarenlang kochten beleggers koopwoningen op om ze…
De gemiddelde woonduur in Amsterdam is 5,2 jaar, in Lelystad 6,8 jaar, in Haarlem 7 jaar en in Volendam-Edam 14 jaar. Zomaar wat feitjes van een nieuw CBS-onderzoek naar hoe lang Nederlanders op hetzelfde adres wonen. De woonduur per gemeente is sterk afhankelijk van de leeftijd van de…
De "indringende gesprekken" tussen de gemeente, woningcorporaties en Vattenfall om een oplossing te vinden voor de kostenstijging van een warmtenet-aansluiting zijn mislukt. De aankondiging van de spoedwet door minister Jetten zorgde paradoxaal genoeg voor extra complicaties. De geplande uitrol van…
Woningcorporatie Parteon, stichting Clean2Anywhere en gemeente Zaanstad gaan samen twintig woninkjes  produceren die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. De woningen worden volledig gebouwd op de productielocatie, veelal door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Clean2Anywhere huurt…
Op 1 januari 2023 waren er naar schatting ruim dertigduizend (30.600) dakloze mensen. Een jaar eerder waren dit er nog ongeveer vierduizend minder. Dat betekent dat de eerdere afname sinds 2020 van het aantal dakloze mensen niet alleen is gestopt, maar is omgeslagen in een stijging. Het aantal…
Minister Jetten wil met een spoedwet voorkomen dat de overschakeling van gas naar stadsverwarming vastloopt omdat het voor afnemers duurder uitpakt. Hij wil met het wetje vooral de stijging van met name de vaste kosten inperken, maar dat kan op zijn vroegst vanaf 2025.