Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodplan voor bouwproductie

 Noodplan voor bouwproductie

Gemeenten, ontwikkelaars en corporaties zijn met VROM in gesprek over een noodplan voor de bouwproductie. Daarbij wordt gedacht aan verhoging van hypotheekgaranties, tijdelijke vermindering van overdrachtsbelasting en verruiming van de borging van corporatieleningen. De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest is voorstander van een speciaal participatiefonds.

Het gaat niet goed met de bouwproductie in Amsterdam, meent Van Poelgeest. Voor de eerste negen maanden van dit jaar staat de teller op 2500 nieuwe woningen. Hij verwacht niet dat er nog veel bijkomt. En voor 2009 houdt hij zijn hart vast. “Na de bankenwereld lijkt de bouwsector het meest kwetsbare domein. Er zijn veel combinatieprojecten. Als er onder invloed van de kredietcrisis veel minder nieuwbouwwoningen worden verkocht, dan gaan die projecten niet van start. Als dure huurwoningen zijn voorzien, maar er is geen belegger die dergelijke woningen kan afnemen, dan gaat de ontwikkelaar niet bouwen. Bovendien hebben ontwikkelaars doorgaans maar een beperkt eigen vermogen. Als banken vervolgens de eisen aanscherpen, dan neemt het aantal te ontwikkelen projecten onherroepelijk af.” Stagnatie van de nieuwbouwstroom is volgens Van Poelgeest heel schadelijk voor de stad. “Elke nieuwe woning leidt tot een keten aan verhuizingen. Als we minder woningen toevoegen, dan stokt de doorstroming.”

Zijn zorgen worden gedeeld door de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties. Hans van Harten, directeur van de AFWC, ziet onder meer een sterke afname van de verkoop van bestaande sociale huurwoningen. Sommige corporaties melden dat bezichtigingen geen kandidaat-kopers meer trekken. Hij pleit vanwege de economische crisis voor een mix van maatregelen. “Corporaties kunnen in slechte tijden extra bouwen. Zij moeten dan wel toegang krijgen tot de openbare kapitaalmarkt. Tweede is dat de borging van het WSW wordt verruimd. Ook is het belangrijk dat banken en pensioenfondsen weer aan elkaar gaan lenen. Anders kunnen corporaties bij herfinanciering en nieuwe investeringen niet aan geld komen. En het Rijk moet voorlopig afzien van heffing van vennootschapsbelasting.”

Verder pleit Van Harten voor versoepeling van de overdrachtsbelasting, verruiming van de Nationale Hypotheekgarantie en tijdelijke verlaging van de grondprijzen door de gemeente. Van Poelgeest is echter geen voorstander van verlaging van de grondprijs. Hij wil geen subsidies verstrekken. De wethouder denkt eerder aan de komst van een speciaal participatiefonds voor de aankoop van woningen. Rijk en gemeente moeten daar allebei in participeren. In betere tijden kunnen de woningen weer worden verkocht. Het fonds zou bijvoorbeeld op IJburg activiteiten kunnen ondernemen.

zie ook wat Jim Schuyt van De Alliantie zegt: 'Corporaties in moeilijke situatie'

Trefwoorden