Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie Het Breed in Noord officieel afgerond

Image
Image
Image
Image
Image
Update 24-08-2017, 10.00

De ingrijpende renovatie van Het Breed, ook bekend als het Plan van Gool, is gisteren officieel afgerond door Minister Blok van Wonen en Rijksdienst. Uitgangspunt van de renovatie was om de 1176 woningen veiliger, comfortabeler en energiezuiniger te maken. De minister onthulde samen met de oudste bewoonster Anke Oosterbaan (96 jaar) een gedicht over Het Breed, geschreven en voorgedragen door voormalig stadsdichter F. Starik. Elk van de dertien strofen krijgt een plek bij één van de dertien nieuwe entreehuizen.

Na een lange en roerige voorgeschiedenis is 3,5 jaar na de start de renovatie van Het Breed in Amsterdam Noord voltooid. Met hoge architectonische en duurzame ambities maakten Ymere en Eigen Haard het zichzelf niet makkelijk. Het complex van architect en voormalig rijksbouwmeester Frans van Gool, is genomineerd als gemeentelijk jong monument. Kenmerkend voor Het Breed zijn de grote hoeveelheid glas in de gevels, de slanke betonnen kolommen en de luchtbruggen die de woonblokken met elkaar verbinden.

Na vijftig jaar waren de woningen en gezamenlijke ruimten toe aan renovatie. Na een valse start schaarden bewonersvereniging en de corporaties Ymere en Eigen Haard zich uiteindelijk achter een plan waarin de oorspronkelijke architectonische kenmerken zoveel mogelijk behouden bleven. Wel hielden de corporaties vanwege de veiligheid vast aan het afsluiten van de publieke galerijen en 'luchttunnels'. De postbode komt daardoor niet meer langs de deur. Dit besluit wordt nog altijd door flink wat bewoners betreurd, maar volgens bestuursvoorzitter Karin Laglas van Ymere is dit toch de beste oplossing, ondanks de begrijpelijke bezwaren van bewoners en de afbreuk die wordt gedaan aan de open opzet van het complex. Die paste bij de jaren zestig, maar de tijden zijn veranderd.
Daar verwees de bestuursvoorzitter van Eigen Haard ook naar toen hij opmerkte dat de eerste glazen toegangsdeur alweer gemold is: "Het zou mooi zijn als deze opknapbeurt wordt gekoppeld aan initiatieven om hier een prettiger buurt te maken. Wij corporaties willen de bewoners faciliteren dat voor elkaar te krijgen."
Voorzitter Frank Witzen van de bewonersvereniging stond nog even stil welke plannen allemaal zijn tegengehouden, zoals het plan om 500 woningen samen te voegen tot 250, en het weghalen van de luchttunnels. "In het overleg hebben we de randen opgezocht van wat kon."
Minister Blok kwam blij uit een van de woningen. Het bracht hem zijn jeugd in de optimistische jaren zestig in herinnering: ruime lichte woningen met veel groen, waar de kinderen voor de deur buiten kunnen spelen. Hij is blij dat er gekozen is voor renovatie in plaats van sloop. "Het resultaat van de renovatie is prachtig. Ik hoorde natuurlijk ook kritische kanttekeningen. Dat is niet erg en houd je scherp. Het is goed om met bewoners afspraken te maken om te blijven werken aan een mooie leefbare buurt. Want, een wijk is nooit af."
Een van die kritische kanttekeningen kwam van bewoonster Lilly Koopmans. "Ik zit in de winter 's avonds met koude benen. Eneco heeft beweerd dat ze watertemperatuur van de verwarming op 65 graden doorvoer zouden gaan stoken (was 90), maar dat doen ze alleen vanaf min tien graden. In de praktijk halen we dat nooit. We zijn nu afhankelijk van de weersensor op het ketelhuis. Veel bewoners in onze flat krijgen het daardoor vaak niet warm genoeg."
In het komende nummer van NUL20 staat een uitgebreider artikel over de renovatie van Het Breed.