Overslaan en naar de inhoud gaan

Urgenten

  • Meer dan de helft van de gemeenten in de regio Amsterdam voldeed in het eerste halfjaar niet aan zijn opgelegde taak om statushouders te huisvesten. De taakstelling voor de tweede helft ligt nog een stuk hoger. Daarnaast leiden overige urgentie- en voorrangsregels ertoe dat er voor reguliere woningzoekenden nog maar weinig woningen overblijven.
    Achtergrondartikel

  • In de overspannen Amsterdamse gereguleerde huursector bestaan veel voorrangsregelingen. Toch komt er vanaf 2024 weer eentje bij als het aan wethouder Pels ligt: voor kwetsbare economische daklozen. Voor de voorrang voor politiepersoneel kunnen straks ook agenten in opleiding in aanmerking komen. En minder Amsterdamse jongeren krijgen voorrang op een jongerenwoning, zo blijkt uit de voorstellen voor de nieuwe Huisvestingsverordening 2024-2027.
    Nieuwsartikel

  • De VNG heeft afspraken gemaakt met het Rijk om uit de asielcrisis te komen. De afspraken gaan over de hele traject van asielopvang tot huisvesting en integratie. Daarbij hebben de gemeenten toegezegd dit jaar nog 20.000 statushouders te huisvesten. Dat is ruim de helft meer dan waarvoor ze al op rol stonden gezien hun taakstelling inclusief opgelopen achterstanden. Gemeenten krijgen voor alle extra maatregelen volledige financiële compensatie, zo is de afspraak.
    Nieuwsartikel

  • Hoewel de Amsterdamse woningcorporaties in 2021 een record aantal urgenten huisvestten, verdwijnt de doelstelling om deze 'kwetsbare groepen' binnen drie maanden aan woonruimte te helpen steeds verder uit beeld. Terwijl de hoofdstad al worstelt met een chronisch tekort aan betaalbare woningen is er sprake van een forse extra toestroom van statushouders, toename van dakloosheid en een stuwmeer van nog te verzilveren sociale of medische urgenties. Naar verwachting maakt dit jaar minder dan de… meer
    Nieuwsartikel

  • Minister Hugo de Jonge heeft zijn actieprogramma 'Een thuis voor Iedereen' naar de Kamer gestuurd, het tweede van maar liefst zes programma’s onder de Nationale Woon- en Bouwagenda. 'Een thuis voor iedereen' richt zich op de huisvesting van aandachtsgroepen. Belangrijkste actiepunten daarin zijn de toevoeging van veel corporatiewoningen, streven naar minimaal 30 procent sociale woningen per gemeente en prestatieafspraken op regioniveau. Bovendien moet elke gemeente een integrale woonzorgvisie… meer
    Nieuwsartikel

  • De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft Lelystad vanuit de Regeling huisvesting aandachtsgroepen een subsidie van een miljoen euro verstrekt. ‘Een mooie extra impuls voor Lelystad om woon- en/of verblijfsruimtes te bouwen voor onder andere arbeidsmigranten, vergunninghouders en spoedzoekers’, aldus wethouder Adam Elzakalai.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amstelveen gaat samen met RIBW K/AM en beheerpartij Villex een nieuwe bestemming geven aan het pand op de Graaf Janlaan in de wijk Randwijck in Amstelveen. Er komen 14 studio’s voor mensen die tijdelijk onderdak nodig hebben.
    Nieuwsartikel

  • Amstelveners die tijdelijk zonder woning zitten vanwege bijvoorbeeld een scheiding kunnen terecht in een omgebouwd kantoorpand. In het pand aan de Bovenkerkerweg 2-4 zijn vijf tijdelijke woonplekken gerealiseerd. Hierover hebben gemeente, eigenaar Maarsen Groep/Zadelhoff, leegstandbeheerder Ad Hoc en de Regenboog Groep afspraken gemaakt.
    Nieuwsartikel

  • De huisvesting van zogeheten 'kwetsbare doelgroepen', waaronder statushouders, loopt spaak in de hoofstad. De 1.800 woningen die de Amsterdamse corporaties jaarlijks beschikbaar stellen voor deze 'urgenten' zijn dit jaar lang niet voldoende om de forse extra toestroom van statushouders te huisvesten. Daarnaast is ook het aantal daklozen én het aantal sociaal medisch urgenten fors gestegen. 
    Nieuwsartikel

  • Twee zogeheten ‘economische daklozen’ kregen vorige maand als eersten samen voor een jaar een sociale huurwoning toegewezen in het kader van het project ‘Tijdelijk Onder Dak’. Corporaties, Amsterdam en De Regenboog Groep werken daarin samen om deze groeiende groep een dak boven hun hoofd te geven, zodat ze de kans krijgen hun leven weer te herpakken. Het idee bleek eenvoudiger dan de uitvoering.
    Achtergrondartikel

  • In deze uitzending van De Monitor (11 mei) aandacht voor de grote woningnood. Het vinden van een betaalbaar huis is voor sommigen een onmogelijke opgave. Wachtlijsten voor sociale huur kunnen oplopen tot wel zestien jaar. Particuliere huurbedragen rijzen soms de pan uit. Een goedkopere woning krijgen is niet altijd eenvoudig in tijden van woningnood. 
    Video

  • Amsterdam schiet structureel tekort in het huisvesten van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Dat stelt de provincie Noord-Holland in een opmerkelijk persbericht waarin de hoofdstad de wacht wordt aangezet. Amsterdam krijgt nog tot 1 juli 2020 de gelegenheid om de achterstand in te halen. Mocht dat niet lukken dan gaat de provincie de achterstand op kosten van de gemeente Amsterdam wegwerken. De totale achterstand was op 1 januari 206. De taakstelling voor het eerste half jaar is 266.… meer
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse stadsnomaden verhuizen eind september van een plek in het Westelijk Havengebied naar een terrein aan de Westpoortweg in stadsdeel Nieuw-West, zo schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad. Zij krijgen een plek op deze locatie onder de voorwaarde dat ze meewerken aan een screening van de GGD.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Purmerend bouwt voor eigen risico 118 tijdelijke woningen voor inwoners die om wat voor reden dan ook op korte termijn tijdelijke huisvesting nodig hebben. De woningen komen op vier verschillende locaties in Purmerend: het Karekietpark, de Etserstraat, de Kanaaldijk en de Westerweg. De huurders betalen gemiddeld vijfhonderd euro per maand.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam wil de de toewijzing van sociale huurwoningen aan statushouders op basis van urgentie behouden, zo blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen van de Partij van de Ouderen. Het college vindt het van groot belang dat mensen die urgent een woning nodig hebben niet onderaan de wachtlijst worden geplaatst. Voor statushouders geldt daarnaast dat de stad een verplichting heeft hen te huisvesten.
    Nieuwsartikel

  • Statushouders blijven in Purmerend voorrang houden op sociale huurwoningen. Zo heeft het college laten weten in antwoord op vragen van de Stadspartij. Het verlenen van voorrang is het meest geschikte instrument, al is het college zich ervan bewust dat de huisvesting van urgenten extra druk legt op het nog altijd geringe aanbod.
    Nieuwsartikel

  • De Stadspartij in Purmerend wil statushouders niet langer voorrang geven bij de toewijzing van sociale huurwoningen, zo blijkt uit schriftelijke vragen van raadslid Coen Lageveen. Volgens hem leeft onder Purmerenders een groot ongenoegen over de huidige praktijk. De lange wachttijd voor een sociale huurwoning maakt het nodig het toewijzingsbeleid te wijzigen.
    Nieuwsartikel

  • De vraag naar tijdelijke woonruimte voor mensen die vanwege scheiding of financiële problemen op straat dreigen te komen is zo groot, dat Dudok Wonen het project In Between Places doorzet. Ook al bleek het zeer lastig om de eerste tijdelijke huurders door te laten stromen naar permanente huisvesting.
    Nieuwsartikel

  • De dertig nieuwe bewoners komen hun nieuwe woning bekijken in StartersUP! aan de Strekkerweg in Amsterdam Noord. StartersUP! is een bijzonder woonproject van Eigen Haard waarbij een bont gezelschap van (her)starters op de woningmarkt een gebouw gaat delen. ‘kwetsbare’ en reguliere huurders moeten elkaar versterken, is het idee. Sommigen komen uit de maatschappelijke opvang van HVO-Querido, anderen waren eerder al actief voor Academie van de Stad. In deze video maak je kennis met de nieuwe… meer
    Video

  • De gemeente Amsterdam verbouwt het voormalige pand van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan de Hoogte Kadijk voor tijdelijke huisvesting van starters op de woningmarkt, zoals statushouders en studenten.
    Nieuwsartikel

  • Rochdale stelt in de Kinkerbuurt tijdelijk negen woningen beschikbaar aan het Leger des Heils. Het gaat om woningen die onlangs in de Hasebroekstraat en de Jan Pieter Heijestraat leeg kwamen. Deze woningen waren aanvankelijk bestemd als wisselwoning vanwege renovatiewerkzaamheden. Er komen mensen te wonen die in de problemen zitten en anders op straat moeten leven. De meeste woningen hebben twee kamers, een paar drie.
    Nieuwsartikel

  • Anita (55) bracht tientallen jaren door in psychiatrische instellingen voor zij in een beschermd woonproject in hartje Amsterdam terecht kon. Inmiddels woont ze alweer negen jaar zelfstandig. Met behulp van medicijnen en wekelijkse begeleiding van Cordaan heeft Anita haar leven inmiddels goed op de rails.
    Achtergrondartikel

  • In verschillende wijken in de regio Amsterdam neemt het aantal kwetsbare huurders dermate toe dat de leefbaarheid onder druk staat. Hester van Buren, bestuursvoorzitter van Rochdale en bestuurslid van corporatiekoepel Aedes, wil in die wijken meer regie op het toewijzingsbeleid.  
    Nieuwsartikel

  • In verschillende wijken in de regio Amsterdam neemt het aantal kwetsbare huurders dermate toe dat de leefbaarheid onder druk staat. Hester van Buren, bestuursvoorzitter van Rochdale en bestuurslid van corporatiekoepel Aedes, wil in die wijken meer regie op het toewijzingsbeleid.
    Achtergrondartikel

  • Vrijwilligers van bemiddelingsorganisatie Beterburen stuiten in de hoofdstad steeds vaker op complexe problemen achter de voordeur. In twee jaar tijd steeg het aantal meldingen waarbij sprake is van multi-problematiek en psychische stoornissen fors. Landelijk is twintig procent van de aanmeldingen complex. De voornaamste oorzaak daarvan is volgens directeur Bente London de extramuralisering.
    Achtergrondartikel