Overslaan en naar de inhoud gaan

Bouwsector

  • Er komt een flinke dip in de woningbouw aan, zoveel is zeker. Maar dit jaar lijkt het met de nieuwbouwproductie de Metropoolregio Amsterdam (MRA) nog mee te vallen. Er kwamen in de eerste helft van 2023 netto 6.300 woningen bij. De hoge productie komt voor een groot deel op het conto van Amsterdam. Maar een trendbreuk tekent zich ook daar af.
    Achtergrondartikel

  • Ontwikkelaars en corporaties weten in goede samenwerking met huisaannemers de bouw van nieuwe woningen gaande te houden. Maar voor hoe lang? Als de prijzen blijven stijgen, dan is op enig moment uitstel of afstel van projecten onvermijdelijk. Vooralsnog blijven de heimachines stampen.
    Achtergrondartikel

  • Prijzen van nieuwbouwwoningen stegen de afgelopen jaren veel harder dan de bouwkosten van materialen en arbeid. De flink gestegen prijzen van nieuwbouwwoningen hebben vooral de opbrengsten van grondbezitters, projectontwikkelaars en in minder mate van aannemers laten stijgen. Dit stelt ING Research in het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht bouw.
    Nieuwsartikel

  • Gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam én de provincie Utrecht kunnen zich binnen afzienbare tijd baseren op een geïntegreerde set standaarden voor ‘toekomstbestendige woningbouw’. Althans, als de nieuwe colleges hun handtekening willen zetten onder het Convenant Toekomstbestendige Woningbouw.
    Achtergrondartikel

  • Door een snelle stijging van de bouwkosten bestaat het risico dat op korte termijn de bouw van 25.000 woningen wordt uitgesteld. Dit concludeert Capital Value na een onderzoek onder ontwikkelaars, corporaties en beleggers. Afnemende bouwproductie kan betekenen dat de ambitie van minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting om tot en met 2030 900.000 woningen te bouwen nu al niet meer haalbaar is.
    Nieuwsartikel

  • Corporaties en bouwers verwachten dat huurwoningen binnen afzienbare tijd uit de fabriek rollen. Gebrek aan menskracht dwingt de sector daartoe. Stedenbouwers zullen dan wel moeten accepteren dat niet elk ontwerp meer tot de mogelijkheden behoort.
    Achtergrondartikel

  • Coronavirus of niet, de bouw heeft gewoon doorgewerkt. BouwWoonLeef bezoekt twee projectgebieden, het Cruquiusgebied in Amsterdam Oost en Plantage de Sniep in Diemen. BWL zoekt op de bouwplaats uit wat het coronaprotocol voor de bouwvakkers betekent en hoe de vastgoedontwikkelaars, bouwers en makelaars tegen de toekomst aankijken. Zullen we de invloed van corona nog lang merken of zijn er oplossingen in zicht voor het tekort aan betaalbare woningen?
    Video

  • NEPROM en NVB-bouw vragen het kabinet de nieuwbouw van betaalbare woningen te ondersteunen met een garantieregeling voor koop- en middeldure huurwoningen. Dat zou bouwers voldoende zekerheid geven om door te bouwen en bovendien het consumentenvertrouwen stutten. De beide brancheverenigingen vragen ook Rijkssteun bij het ontwikkelen en bouwrijp maken van nieuwe woonwijken. Anders komt de noodzakelijke bouwproductie onvoldoende van de grond. NEPROM-voorzitter Desirée Uitzetter: "De benodigde… meer
    Nieuwsartikel

  • Bouwend Nederland heeft Nederlandse gemeenten opgeroepen bouwwerkzaamheden niet te belemmeren, aanbestedingen door te laten gaan en onderhoudswerkzaamheden zelfs naar voren te halen. De bouw- en technieksector wil veilig aan het werk blijven tijdens de coronacrisis. Vrijdag maakten minister Knops van BZK en minister Van Veldhoven van Milieu en Wonen hierover al met Maxime Verhagen van Bouwend Nederland en Doekle Terpstra van Techniek Nederland landelijke afspraken.
    Nieuwsartikel

  • De woningproductie maakt pas op de plaats, maar in juni kwamen de productiecijfers van de hele bouwsector 4,7 procent lager uit dan een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds oktober 2015 dat de productie krimpt, zo meldt ABN Amro. Het zou een duidelijke trendbreuk zijn. In de eerste vijf maanden van 2019 steeg de bouwproductie nog met 9,8 procent jaar-op-jaar.
    Nieuwsartikel

  • Er is steeds meer bouwverkeer in de stad. Één derde van het vrachtverkeer in Amsterdam is zelfs bouwgerelateerd. Dat wordt nog erger, voorspelt Walther Ploos van Amstel, lector citylogistiek van de HvA, met al die bouwactiviteiten binnen de bebouwde kom. Voor het opknappen van één woning komen gemiddeld al 80 tot 90 bestelauto's langs. De vele wegversperringen en opstoppingen door bouwgerelateerd vrachtverkeer wekken niet alleen ergernis bij de Amsterdammer, ook de bouwers zelf ervaren steeds… meer
    Video

  • Startup Thorb test dit jaar op The Green Village in Delft drie modulaire woningen van RAW Module. Als de woningen aan de verwachtingen voldoen, koopt Eigen Haard 96 van deze woningen. RAW Module was vorig jaar één van de twee winnende ontwerpen van de wedstrijd Reinvent The Habitat. De organisatoren van de wedstrijd vroegen om grensverleggende ontwerpen, waarbij huizen kunnen worden geproduceerd tegen de helft van de huidige kosten, terwijl "100 procent woongeluk het uitgangspunt vormt". Thorb… meer
    Nieuwsartikel

  • De Inspectie SZW heeft bij een bouwcontrole vorige week in Amsterdam veel overtredingen geconstateerd. Bij meer dan de helft van de 29 bouwlocaties bleek dat de controle noodzakelijk was. Elf keer heeft de Inspectie het werk tijdelijk stilgelegd. Daarnaast werden 7 bouwvakkers aangetroffen die niet in Nederland mochten werken.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie de Alliantie spreekt van een primeur: een drone inzetten om de kwaliteit van dak, metselwerk en kozijnen van woningen in kaart te brengen. In Almere zijn daartoe een aantal inspectievluchten uitgevoerd, een initiatief van het innovatieplatform 'De Corporatiewoning van de Toekomst'. Dit platform bestaat uit een negental corporaties, namelijk KleurrijkWonen, Haag Wonen, Woonlinie, Mitros, Poort6, Talis, Trivire, Staedion en de Alliantie. Initiatiefnemer Octo en drone-operator… meer
    Nieuwsartikel

  • De bouwvak is achter de rug en er wordt weer volop gewerkt op de bouwplaatsen. Maar hoe staat het met het tekort aan bouwvakkers? Interviews op de bouwplaats en bezoek aan een hightech werkplaats waar prefab-woningen worden gemaakt.
    Video

  • Het nieuwe beleid om een groter aandeel woningen voor middeninkomens te bouwen zal niet leiden tot betere toegang tot de woningmarkt. Dit concludeert het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in de afgelopen week verschenen studie 'Woningmarktbeleid in Amsterdam'. Door afnemende doorstroming naar duurdere marktsegmenten is het positieve effect in het middensegment heel bescheiden. Terwijl de daarvoor vereiste subsidies omvangrijk zijn.
    Nieuwsartikel

  • Kopers in de wijk Polderzoom in Aalsmeer kunnen binnenkort een design-rijwoning verwerven. Vandaag zijn de 24 kavels van WeBuildhomes in het woonproject Garden Village in verkoop gegaan. De bewoners bepalen zelf hoe hun huis eruit gaat zien. Zij kunnen daarvoor kiezen uit een breed scala aan betaalbare designhuizen, ontworpen door bekende Nederlandse architecten.
    Nieuwsartikel

  • Bij een proef met privaat toezicht bij de bouw van woningen op Zeeburgereiland hebben Amsterdamse toezichthouders meerdere malen ingegrepen. Zo legde de gemeente het werk stil vanwege tal van gebreken voorafgaand aan de stort van de fundering. Ook constateerde de gemeentelijke toezichthouder afwijkingen in het aantal bouwankers. Dat meldt het blad Cobouw op basis van een rapport van Ligthart Advies.
    Nieuwsartikel

  • Het is geen alledaags verschijnsel dat een commercieel bedrijf sociale huurwoningen bouwt. Toch gaat bouw- en vastgoedbedrijf LEBO dat doen op het Osdorpplein. Hoe zit dat? Dit relatief kleine bedrijf blijkt al decennia betrokken bij Nieuw-West
    Achtergrondartikel

  • De Alliantie heeft met zes onderhoudsbedrijven een driejarig-contract getekend voor het planmatig gevelonderhoud van al haar woningen. De betrokken bedrijven gaan allemaal volgens hetzelfde model werken. De Alliantie verwacht daarmee een kostenbesparing van twintig procent te kunnen realiseren.
    Nieuwsartikel

  • Een nieuw record. Op de Amstelveense campus Uilenstede worden 233 modulaire studentenwoningen als lego op elkaar gestapeld tot een woontoren van elf bouwlagen en een gedeelte in vijf bouwlagen. Het is daarmee het hoogste modulaire gebouw van Nederland. Fase 1 van de vernieuwing van Uilenstede Oost werd traditioneel gebouwd. Voor de jongste bouwfase wordt echter het modulaire bouwsysteem van Ursem Modulaire Bouwsystemen toegepast. Alle woningen zijn in de fabriek geproduceerd en reeds voorzien… meer
    Nieuwsartikel

  • Op dinsdag 17 december worden namens de Gemeente Amsterdam drie afzonderlijke prijzen toegekend voor bijzondere verdienste in de Amsterdamse ruimtelijke sector. De alweer zestiende Zuiderkerkprijs wordt door wethouder Van Poelgeest uitgereikt voor het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar. Wethouder Carolien Gehrels reikt de Geurt Brinkgreve Bokaal uit voor het beste renovatie- of herontwikkelingsproject. Juryvoorzitter Marjan Minnesma reikt de Groene Speld uit.
    Nieuwsartikel

  • De Europese Investeringsbank steekt 230 miljoen euro in de vernieuwing van de campus van de VU op de Zuidas. De financiering van onder andere het labgebouw O|2 en van het Nieuwe Universiteitsgebouw (NU.VU) is daarmee rond, waardoor de geplande vervanging van het grootste deel van het huidige Wis- en Natuurkundegebouw kan worden gerealiseerd.
    Nieuwsartikel

  • Een brede coalitie van huurorganisaties, bouwbedrijven, vakbonden en de SP heeft minister Blok opgeroepen te investeren in de bouwsector. Deze investering moet komen in plaats van de voorgestelde verhuurderheffing voor woningcorporaties en andere verhuurders.
    Nieuwsartikel

  • Ingangsdatum Nieuw Bouwbesluit blijft 1 april 2012 De invoeringsdatum van het nieuwe Bouwbesluit is 1 april 2012. Deze eerder opgeschoven datum komt volgens Minister Donner niet verder in gevaar door de twaalf aangenomen Kamermoties. Donner honoreert niet de wens van de Kamer om de isolatiewaarden (Rc) van vloer, gevel en dak van nieuwe woningen te verhogen. Het nieuwe bouwbesluit moet de bouwregelgeving minder complex maken.
    Nieuwsartikel