Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatie

  • Verduurzaming in ‘gespikkelde bezit’ – waar corporaties sociale huurwoningen verkochten – brengt de nodige uitdagingen met zich mee bij plannen voor verduurzaming. Anisha Jagernath onderzocht de knelpunten en doet aanbevelingen. Haar masterscriptie is beloond met de Jeroen van der Veer Scriptieprijs 2023.
    Achtergrondartikel

  • Op een druilerige zaterdag begin april druppelt Sporthal Wormer vol met bewoners van de regio Zaanstreek-Waterland. Vorig jaar was hier de noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen. Nu is hier de aftrap van het Burgerberaad G1000 Wonen Zaanstreek-Waterland. 330 geselecteerde deelnemers kwamen hiervoor samen. Vervolgbijeenkomsten moeten op 1 juli leiden tot een Burgerakkoord met concrete voorstellen aan politiek en  woningcorporaties.
    Nieuwsartikel

  • Jacqueline van Loon stopt per 1 mei als directeur bij !WOON. Haar werk stond vaak in het teken van het verbeteren van de positie van zwakkeren in de samenleving. Vooral gekoppeld aan de diverse golven van stedelijke vernieuwing. "Ik heb er een groot vertrouwen in dat als je bewoners serieus laat meepraten ze ook aan de belangen van anderen denken."
    Achtergrondartikel

  • Op het plein tussen flat en metrostation Kraaiennest zitten groepjes mensen in het lentezonnetje bij elkaar. “Zo leven we hier”, zegt buurtactiveerder Mike Brantjes. Hij zet tafels en stoelen voor de deur bij buurthuis de Bonte Kraai voor het wekelijkse bijpraatuurtje met buurtbewoners.
    Fotoreportage

  • Meer woningen dan in het oorspronkelijke plan. Een plein met bruis en rust in de buurten eromheen. Betere woon- en leefkansen voor jongeren. Dat zijn elementen uit nieuwe plannen voor K-buurt-midden in Zuidoost. Plannen waarbij na een participatiestaking bewoners aan het roer stonden en de gemeente ruimte gaf. Heeft deze participatie nieuwe stijl de toekomst?
    Achtergrondartikel

  • In de serie ‘waarom duurt het toch zo lang’ aandacht voor een project op het Zaaneiland in Zaandam. Al in 2005 wordt op Skyscraper City Forum gesproken over een woontoren aan de Badhuisweg. Maar het duurt tot februari 2022 voordat de gemeenteraad instemt met het conceptbouwplan van Rochdale. Gezien de stemming onder omwonenden kunnen bezwaarprocedures de bouwstart wellicht nog jaren vertragen. Een onvermijdelijke route?
    Achtergrondartikel

  • De K-buurt in Amsterdam-Zuidoost krijgt vijfhonderd woningen extra. In ruil daarvoor krijgen jongeren hun eigen plek in de buurt. Ook wordt de openbare ruimte verbeterd. Zo komen er meer bankjes op de route naar het winkelcentrum.
    Nieuwsartikel

  • Voortdurende klachten over koude voeten en hoge energierekeningen noopten Dudok Wonen tot een flinke opknapbeurt van de Van Speijkflat in Hilversum. Een participatietraject startte, met als uitkomst dat álle bewoners zich schaarden zich achter het verduurzamingsplan. Een toevalstreffer of heeft de corporatie iets heel goed aangepakt?
    Achtergrondartikel

  • Woningcorporatie Rochdale heeft afgelopen week een samenwerkingsovereenkomst getekend met de nieuwe Bewonersraad van Rochdale (BWR). Daarmee komt er een einde aan jarenlange conflicten tussen de corporatie en de vertegenwoordiging van huurders.
    Nieuwsartikel

  • Wooncoöperatie De Warren heeft plek twintig behaald in de jongste editie van de Duurzame Top 100. De Warren is dit voorjaar begonnen met de bouw van 36 sociale en middeldure huurwoningen op IJburg.
    Nieuwsartikel

  • Vijf jaar geleden maakte Amsterdam bij de uitgifte van grotere zelfbouwkavels een scheiding tussen collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) en mede-opdrachtgeverschap (MO). Voor kleine ontwikkelaars en hun bouwgroepen kwamen aparte tenders die tot nu toe negen projecten opleverden. Hoe kijken alle betrokkenen hier op terug? En wil Amsterdam hier wel mee doorgaan?
    Achtergrondartikel

  • Het WG-terrein in Amsterdam-West is door minister Ollongren van Binnenlandse Zaken aangewezen als één van de nieuwe ‘proeftuinwijken’ om van het aardgas af te gaan. De bewoners van het terrein krijgen 7,7 miljoen euro subsidie om in de toekomst warmte uit het Jacob van Lennepkanaal te halen.
    Nieuwsartikel

  • Om meer mensen toegang te geven tot de juiste kennis om nieuwe wooncoöperaties op te richten, wil GroenLinks Amsterdam een ‘kennisfonds’. Een wooncoöperatie stelt via zo’n fonds opgedane kennis beschikbaar voor een volgende generatie oprichters om te voorkomen dat zij telkens het wiel opnieuw moeten uitvinden.  
    Nieuwsartikel

  • Participatie 2.0 of toch niet helemaal? De omwonenden van de Klaprozenweg hadden zeker een flinke vinger in de pap bij de planvorming voor een nieuwe wijk in hun achtertuin. Drie architecten uit de buurt maakten een eigen schetsontwerp dat diende als basis voor het stedenbouwkundig plan. De gemeente spreekt van ‘een unieke samenwerking’. Maar toch ligt er weer een beroep tegen het bestemmingsplan bij de Raad van State.
    Achtergrondartikel

  • Inspraakbijeenkomsten worden sinds de ‘intelligente lockdown’ zoveel mogelijk via internet gehouden, maar dat vraagt nogal wat improvisatievermogen. Dat geldt net zo goed voor een grote gebiedsontwikkeling als De Nieuwe Kern in Ouder-Amstel als voor de renovatie van een woonblok in Amsterdam Zuidoost. De algemene ervaring na enkele maanden: online bijeenkomsten, digitale raadplegingen en telefonische consulten blijken effectief en hebben ook voordelen. Wat ontbreekt is echte interactie. Het is… meer
    Achtergrondartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties, de Federatie Amsterdamse Huurderskoepels en de gemeente Amsterdam hebben de stedelijke afspraken aangescherpt die gelden bij renovatie of sloop/nieuwbouw van corporatiewoningen. Deze nieuwe kaderafspraken geven huurders meer invloed en rechten bovenop wat wettelijk is bepaald.
    Nieuwsartikel

  • De Federatie Huurders Commerciële Sector vraagt de Eerste Kamer om uitvoering te eisen van een tijdelijke huurstop in de sociale en vrije huursector. Volgens de Federatie HCS leeft in veel huishoudens de angst dat zij binnen afzienbare tijd de huur niet meer kunnen opbrengen.
    Nieuwsartikel

  • In de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord is Rochdale begonnen met de renovatie van vier complexen. Het is de eerste renovatie in Amsterdam van gemengde corporatiecomplexen, met particuliere eigenaren en huurders. Het in elkaar schuiven van de verschillende overlegstructuren was een hele puzzel.
    Achtergrondartikel

  • De minister moet de scheiding van de activiteiten van Woonstichting de Key in een niet-commerciële tak met sociale huurwoningen en een commerciële dochteronderneming opnieuw beoordelen. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam uitgemaakt in een procedure van Huurdersvereniging Arcade tegen de Autoriteit Woningcorporaties (AW). Niet alleen voldoet de wijze van scheiden niet aan de wet. Ook is de rechtbank van mening dat huurders instemmingsrecht hebben bij dergelijke ingrijpende besluiten.  
    Nieuwsartikel

  • Zeven kunstenaars laten het komend jaar in een door Stadgenoot beschikbaar gestelde ruimte aan het Lambertus Zijlplein in Amsterdam-Geuzenveld zien dat kunst en cultuur het leven leuker maken. De opening van de Pleinkamer is een initiatief van The Bookstore Foundation. Zij willen met kunst en cultuur een positieve bijdrage leveren aan de leefbaarheid en het imago van het plein en de directe omgeving. De zeven kunstenaars wonen ook in Geuzenveld.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Amsterdam heeft oud-wethouder Maarten van Poelgeest gevraagd als 'aanjager' van wooncoöperaties. Woongroepen mogen sinds vier jaar een wooncoöperatie stichten waarvan ze eigenaar zijn en waarvan ze huren. Maar in de praktijk lukt het vaak niet. Van Poelgeest moet die impasse doorbreken.
    Nieuwsartikel

  • Vijftien samenwerkende gemeenten in de woningmarktregio Amsterdam houden vanaf 30 januari een enquête onder de inwoners. De enquête telt tien vragen over wie voorrang zou mogen krijgen op een sociale huurwoning. Het ophalen van meningen van inwoners is een van de vormen van participatie die wordt ingezet om de betrokken gemeenteraden en woningbouwcorporaties later dit jaar keuzes te kunnen laten maken over het stelsel van woonruimteverdeling in de toekomst.   
    Nieuwsartikel

  • In Almere-Poort zijn de laatste huisjes van de BouwEXPO Tiny Housing geopend. In de loop van 2019 nemen de bewoners hun intrek in de compacte woningen.
    Nieuwsartikel

  • Een slim alarmsysteem kan kwetsbare wijken veiliger maken. Zo concluderen Ymere en de Alliantie na een proef met alarmsysteem Homies. Volgens beide corporaties voelen huurders zich niet alleen veiliger, maar is in de testperiode ook de bereidheid gegroeid om elkaar te helpen als om hulp wordt gevraagd.
    Nieuwsartikel

  • Het woningwaarderingsstelsel functioneert niet meer, zo meent de Woonbond. Kleine appartementen in bijvoorbeeld Amsterdam kunnen te gemakkelijk tegen recordprijzen worden verhuurd. De maximale huurprijs zou volgens de Woonbond alleen op objectieve gegevens, zoals de grootte van de woning, het energielabel en de voorzieningen moeten worden gebaseerd.
    Nieuwsartikel