Overslaan en naar de inhoud gaan

Stedelijke vernieuwing

  • Aan het Dijkgraafplein in Amsterdam-Osdorp kunnen 240 nieuwe woningen worden gebouwd, zo blijkt uit plannen van wethouder Van Dantzig van Grond en Ontwikkeling. Naast de bouw van nieuwe woningen biedt het plan ook ruimte voor commerciële en maatschappelijke functies, zoals een buurtkamer. Op die manier wil de gemeente de leefbaarheid en veiligheid in het gebied verbeteren.
    Nieuwsartikel

  • Het leek zo’n goed idee: portiekflats die hoognodig aan renovatie toe waren meteen nul-op-de-meter maken. Maar na een mislukt project in Amsterdam West gaat Eigen Haard de geselecteerde zes portiekflats slopen, inclusief de halve NOM-gerenoveerde flat. Wat ging er mis? Of zat de mislukking al ingebakken in de torenhoge ambitie?
    Achtergrondartikel

  • Ook New Towns worden ouder. De bewoners van Almere Haven, met de oudste wijken van de stad, hebben behoefte aan nieuwe voorzieningen, betere openbare ruimte en duurzame woningen. De gemeente wil ook zo’n 2.500 nieuwe woningen toevoegen, speciaal voor jongeren en ouderen.
    Achtergrondartikel

  • Onherkenbaar: midden in de Kolenkitbuurt is de zo kenmerkende naoorlogse strokenbouw vervangen door een compleet nieuwe wijk. Met gesloten bouwblokken, autoloze straten en twee keer zoveel woningen als eerst. Eigen Haard deed twintig jaar over deze metamorfose.
    Achtergrondartikel

  • Onder de noemer Samen Lelystad Oost is woningcorporatie Centrada gestart met een opknapbeurt van 315 woningen in de wijk Wold in Lelystad. De woningen worden onder andere energiezuiniger gemaakt. Het project richt zich op verbetering van zowel de woningen als de leefbaarheid in de buurt. Ook een aantal woningeigenaren doet mee.Met negen woningeigenaren heeft de gemeente daarvoor inmiddels de contracten getekend.
    Nieuwsartikel

  • In 2024 wordt een begin gemaakt met de herontwikkeling van de volgende fase van het centrum van Haarlem-Schalkwijk. Het overdekte plein bij de voormalige V&D wordt gesloopt. Daar komen straks acht appartementengebouwen, waarvan drie met een hoogte van 24 woonlagen. Daarover heeft de gemeente Haarlem eind vorige maand afspraken gemaakt met drie partijen. Hoorne Vastgoed-HBB Groep, Dalpha Real Estate en VOF Trebbe-Lunee ontwikkelen elk een eigen projectdeel.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse volkshuisvesting kent een traditie van vooruitstrevende, hoogwaardige architectuur. Ook recent zijn er sociale woningbouwprojecten gerealiseerd met hoge ambities wat betreft duurzaamheid, leefbaarheid en esthetiek. In Pakhuis de Zwijger werd een aantal geslaagde voorbeelden tegen het licht gehouden. Welke lessen voor de toekomst kunnen we trekken uit deze projecten? Een bijeenkomst in de serie: Wonen is voor iedereen.
    Video

  • Meer dan vijftig partijen hebben vorige week het convenant ‘Wij zijn Samen Nieuw-West’ ondertekend. Deze alliantie van overheden, maatschappelijke instellingen, bewonersorganisaties en bedrijven heeft zich vastgelegd om gezamenlijk de komende 20 jaar het toekomstperspectief van bewoners in Nieuw-West te verbeteren. 
    Nieuwsartikel

  • Het kabinet stelt 600 miljoen euro beschikbaar voor de verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in kwetsbare wijken. “Daarmee investeren we in de herstructurering van het slechtste deel van de  woningvoorraad in de meest kwetsbare gebieden”, zo schrijft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting in een brief aan de Tweede Kamer. 
    Nieuwsartikel

  • In de nieuwe woonwijk Hofgeest Buiten in Velserbroek, gemeente Velsen, worden 242 nieuwe woningen gerealiseerd door de HBB Groep. In de eerste fase worden 71 koopwoningen gebouwd en 72 sociale huurappartementen, verdeeld over meerdere woonblokken. Woningbedrijf Velsen heeft met de ontwikkelaars een koopcontract gesloten voor de afname van deze 72 appartementen. Fase twee bestaat uit 99 koopwoningen.
    Nieuwsartikel

  • De eerste paal is geslagen voor de nieuwe woonwijk Hofgeest Buiten in Velserbroek, gemeente Velsen. In totaal worden daar 242 nieuwe woningen gerealiseerd door de HBB Groep. In de eerste fase worden 71 koopwoningen gebouwd en 72 sociale huurappartementen, verdeeld over meerdere woonblokken. Fase twee, die vanaf het vierde kwartaal 2022 wordt gebouwd, bestaat uit 99 koopwoningen.
    Nieuwsartikel

  • In de programmareeks Wonen is voor iedereen is dit registratie van de vierde bijeenkomst: Thuis voelen in de veranderde stad. Met een inleiding va Floor Milikowski aan de hand van haar boek 'Wij zijn de stad'. Aan de hand van enkele reflecties en een panelgesprek gaan we in op het boek en praten we door over het handelingsperspectief. Hoe kunnen corporaties, gemeente en bewoners in deze nieuwe sociale dynamiek het beste samenwerken om buurten te bouwen die de belangen van bewoners daadwerkelijk… meer
    Video

  • Verandering is onlosmakelijk verbonden aan de stad. Er wordt bijgebouwd, verdicht en gesloopt. Door de snelheid van de vernieuwing kan het thuisgevoel van ‘oorspronkelijke’ bewoners onder druk komen te staan. Hoe verbinden we deze perspectieven? En hoe kunnen belangen van bewoners meer centraal komen in de plannen? Aan de hand van het boek 'Wij zijn de stad' van Floor Milikowski gingen sociaal ondernemers uit (Nieuw-)West, corporatiebestuurders, sociaal werkers en de gemeente daarover op 13… meer
    Achtergrondartikel

  • SUM, een studententeam van de TU Delft, heeft een plan ontwikkeld om de vele Nederlandse portiekflats duurzaam te transformeren. Veel van deze verouderde flats zijn grootverbruikers van energie en belanden daarom op de slooplijst. SUM stelt voor deze flats te transformeren met een ‘energiepositieve optopping’: een module die niet alleen twee nieuwe lagen met extra woningen creëert, maar de flat óók energieneutraal maakt. Het prototype dat zij heeft ontwikkeld voor de duurzame portiekflat wordt… meer
    Nieuwsartikel

  • De K-buurt in Amsterdam-Zuidoost krijgt vijfhonderd woningen extra. In ruil daarvoor krijgen jongeren hun eigen plek in de buurt. Ook wordt de openbare ruimte verbeterd. Zo komen er meer bankjes op de route naar het winkelcentrum.
    Nieuwsartikel

  • Na lange en taaie onderhandelingen is de bewonerscommissie Johan-Piet akkoord gegaan met het sloop-nieuwbouwplan voor vier flats tussen de Johan Greive- en Piet Mondriaanstraat in Amsterdam Nieuw-West.112 verouderde sociale huurwoningen maken plaats voor 235 nieuwbouwwoningen. Er komen 135 sociale huurwoningen terug in het plan. De nieuwe woningen zijn aardgasvrij.
    Nieuwsartikel

  • De gemeente Zaanstad heeft boetes voor woonfraude opgelegd in de wijken Poelenburg en Peldersveld. Dat meldt het Noordhollands dagblad. Daarmee wordt de geïntensiveerde aanpak tegen onder andere illegale kamerverhuur zichtbaar, die was aangekondigd als onderdeel van het Pact Poelenburg Peldersveld. Twee pandeigenaren kregen een bestuurlijke boete voor illegale kamerverhuur; deze bedraagt 4.350 euro voor één woonruimte. Andere boetes van 435 euro zijn uitgedeeld aan zes inwoners die geen… meer
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties verwachten in 2023 en 2024 een piek in de herhuisvesting van huurders van wie de woning wordt gerenoveerd of gesloopt. Dat blijkt uit een inventarisatie van de AFWC. Het komend decennium gaan de corporaties ruim 14.000 van de 49.000 corporatiewoningen in Nieuw-West, Zuidoost en Noord grondig aanpakken. De meeste daarvan (40%) staan in Nieuw-West, waar met name in Slotermeer de komende jaren omvangrijke verbeterprogramma's worden uitgevoerd.
    Nieuwsartikel

  • Zaanstad en Rochdale hebben een overeenkomst gesloten voor nieuwbouw op de locatie van de Spaghettiflat in Poelenburg. De flat met 117 woningen maakt plaats voor circa driehonderd nieuwe woningen. Ook het ‘Huis van de Wijk’ krijgt er een plek. Dat is niet alleen een ontmoetingsplek voor bewoners, maar ook het onderkomen van het Sociaal Wijkteam, Centrum Jong en het Jeugdteam.
    Nieuwsartikel

  • Stedelijke vernieuwing, wooncoöperaties, het Volkshuisvestingsfonds. In het septembernummer van NUL20 besteden we aandacht aan thema's die 'vroeger' onder het ministerie van Volkshuisvesting zouden zijn gevallen. Hoe staat het eigenlijk met het gedachtegoed van de naoorlogse 'volkshuisvesting'. Is er sprake van een comeback?
    Achtergrondartikel

  • In navolging van Amsterdam Zuidoost wordt er ook voor het stadsdeel Nieuw-West een ‘Masterplan’ opgetuigd. Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid dient als lichtend voorbeeld: een brede ‘Alliantie’ van partijen op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs, veiligheid, handhaving en wonen verbindt zich langdurig aan het gezamenlijke doel van het gebied een kansrijke thuisbasis en veilige leefomgeving te maken voor al zijn huidige en nieuwe bewoners.
    Achtergrondartikel

  • In navolging van Zuidoost ontwikkelt Amsterdam een langjarig integraal programma voor Nieuw-West. Belangrijk einddoel is de ​​jeugd een betere uitgangspositie te geven. Stadgenoot-bestuurder Marien de Langen is voorzitter van het zogeheten doorbraakteam Wonen en Leefomgeving. Welke doorbraken kunnen we verwachten?
    Achtergrondartikel

  • Met een twintigjarige aanpak vanuit meerdere domeinen vooral gericht op jongeren moet het algemeen welzijn in Nieuw-West worden opgekrikt naar het Amsterdamse gemiddelde. Wat moet anders op woongebied? En wat is de rol van de bewoners zelf in het Masterplan Nieuw-West?
    Achtergrondartikel

  • Fysiek is het grootste deel van Nieuw-West inmiddels aangepakt. Dit zijn de plekken die corporaties nu of de komende jaren onder handen nemen.
    Achtergrondartikel

  • De bewoners van Amsterdam-Zuidoost, de oostkant van Zaandam en Lelystad Oost profiteren van het Volkshuisvestingsfonds. Tientallen miljoenen zijn er per gebied beschikbaar voor de aanpak van de particuliere woningvoorraad en een betere openbare ruimte.
    Achtergrondartikel