'Een woningcomplex moet juist de kwetsbare bewoners een thuisgevoel bieden'

06.10.17
'Een woningcomplex moet juist de kwetsbare bewoners een thuisgevoel bieden'

Een woningcomplex moet juist de kwetsbare bewoners een thuisgevoel geven. Zo zegt Mariska van der Sluis van het Thuismakers Collectief. Zij heeft met twee architecten van bureau YasJas, ontwikkelaar Era Contour en zorgorganisatie Timon de 'challenge' van Eigen Haard hoe om te gaan met het groeiende aantal kwetsbare huurders gewonnen.

Eigen Haard verwerft ten westen van het beginpunt van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam-Noord een omvangrijk nieuw sociaal woningcomplex. Kavel Z1 biedt plek voor een door Groosman ontworpen gebouw met 288 louter sociale huurappartementen en een plint met 1.000 m2 voorzieningen. De corporatie stelde de vraag hoe in zo'n omvangrijk woningcomplex met een woontoren van zeventig meter hoogte het beste rekening kan worden gehouden met de aanwezigheid van steeds meer kwetsbare bewoners. "Het is belangrijk vooraf te bedenken welke doelgroep de corporatie wil bedienen en daar de juiste voorzieningen bij te creëren. Alleen dan kan voor de bewoners een thuisgevoel ontstaan." Zij verwijst naar de specifieke behoeften van bijvoorbeeld tienermoeders. "Van Timon hebben we geleerd dat jonge moeders veel tijd met hun kind in huis doorbrengen. Dan kun je beter zorgen voor een aantrekkelijke ontmoetingsplek op de galerij, dan een speelvoorzieningen op de begane grond." Ook is volgens haar de maatvoering belangrijk."Plaats in een gebouwdeel nooit meer dan twaalf van dergelijke moeders bij elkaar, anders gaat de kans op ontmoeting verloren."

De bouwplannen van CZAN, de ontwikkelcombinatie AM/Blauwhoed, voor kavel Z1 zijn inmiddels vergevorderd, toch hoopt Van der Sluis met Eigen Haard nog tot aanpassingen van het bouwplan te kunnen komen. "Op de plek waar bij wijze van spreken nu nog een ruimte voor scootmobielen is voorzien, kan wellicht beter een ontmoetingsplek worden gecreëerd. Daarover willen we graag het gesprek met de corporatie aangaan."
Ook zou zij graag zien dat de corporatie specifieke eisen gaat stellen aan de overige bewoners in het complex. "Een positief leefklimaat is afhankelijk van de vraag of de bewoners iets voor elkaar willen betekenen. Verlaat de gebruikelijke woningruimteverdeling en selecteer de bewoners op basis van hun motivatie", aldus Van der Sluis.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS