Overslaan en naar de inhoud gaan

Woonbond eist 365 miljoen euro vanwege inkomensverklaringen

De Woonbond start namens huurders van sociale huurwoningen een collectieve actie tegen de Belastingdienst en verhuurderskoepels Aedes, IVBN en Vastgoed Belang. Doel van de procedure is om inkomensafhankelijke huurverhogingen terug te draaien. Het gaat naar schatting om een bedrag van 365 miljoen euro.

Vanaf 2013 konden huishoudens met een jaarinkomen vanaf € 33.600 een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen. Om het inkomen te kunnen vaststellen maakten verhuurders gebruik van inkomensverklaringen van de Belastingdienst. Begin 2016 oordeelde de Raad van State echter dat de Belastingdienst deze inkomensverklaringen niet had mogen verstrekken. Minister Blok heeft vervolgens de wetgeving aangepast. Maar dat neemt volgens de Woonbond niet weg dat de eerdere verklaringen in strijd waren met de geheimhoudingsplicht van de Belastingdienst. "Bij huurders vanaf een bescheiden middeninkomen is jaar op jaar de privacy geschonden zodat verhuurders enorme huurverhogingen konden eisen. Deze huishoudens kunnen meestal echter niet terecht in de peperdure vrije sector," aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping.

Volgens de Woonbond is de juridische basis voor de verstrekking van inkomensverklaringen nog altijd onrechtmatig, ondanks de reparatiewetgeving van minister Blok: "Voor het opstellen van de inkomensverklaringen wordt namelijk gebruik gemaakt van gegevens uit de Basisregistratie Inkomen (BRI). Deze gegevens mogen alleen worden gedeeld met overheidsorganen en niet met private partijen, zoals verhuurders." Overigens worden niet de precieze inkomensgegevens gedeeld, maar geeft de Belastingdienst alleen door of een huishouden meer of minder verdient dan bepaalde grenswaarden.

Het huidige kabinet heeft de inkomensafhankelijke huurverhoging gelijk ingevoerd met de verhuurderheffing. De extra huurruimte gaf de verhuurders de mogelijkheid de kosten van de heffing terug te verdienen via hogere huren.