Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere zet duizenden regenwormen in tegen wateroverlast Weesp

Image

Na iedere flinke regenbui is het raak: grote diepe plassen in de binnentuinen van een aantal flats in Weesp die vanwege een ondoordringbare kleilaag maar langzaam verdwijnen. Ymere gaat nu tienduizenden regenwormen loslaten om de grond weer luchtig te maken waardoor het regenwater kan wegzakken.

In de binnentuinen van de flats aan de Jozef Israël-, Frans Hals- en Rembrandt van Rijnstraat is al langere tijd sprake van wateroverlast. In 2015 nam Ymere maatregelen tegen de wateroverlast door de bodem op te hogen. Het idee was dat het water vanuit deze buffer langzaam verder zou zakken naar de dieper gelegen grondlagen. Deze maatregel werkte helaas niet goed. Na onderzoek bleek dat een ondergelegen dikke kleilaag nauwelijks water doorlaat.

"We verbeteren de grond door de toplaag en de grondlaag daaronder open te trekken en om te woelen. Vervolgens mengen we deze grondlagen met zand en een soort hydrocultuurkorrels. Daarna brengen we nieuwe beplanting aan. Als alles is ingeplant, zetten we duizenden regenwormen uit die de grond kunnen blijven omwoelen. Op deze manier ontstaat er nieuwe biodiversiteit die ervoor moet zorgen dat de opengewerkte bodem ook open blijft en dat de verbinding met de dieper gelegen grondlagen wordt hersteld". zo verklaart technisch projectleider Remko Harte. Ymere hoopt de werkzaamheden dit najaar af te ronden.

Trefwoorden