‘Crisis treft Amsterdamse koopwoningmarkt hard’

21.11.12
‘Crisis treft Amsterdamse koopwoningmarkt hard’

De Amsterdamse koopwoningmarkt is het afgelopen jaar hard geraakt door de economische crisis. Zo concluderen gemeente, makelaars en corporaties in de 7e editie van WOON Amsterdam. De prijzen zijn in korte tijd gedaald tot het niveau van het eerste half jaar van 2007.
Het aantal verkopen daalt in 2012 naar verwachting scherp naar minder dan vijfduizend woningen; een kwart minder dan in 2009 en 2010. Voor het uitbreken van de Europese schuldencrisis in 2007 wisselden nog 8.300 bestaande woningen van eigenaar.
Er staan in Amsterdam meer woningen te koop dan ooit. Het afgelopen kwartaal werden 7580 woningen te koop aangeboden. Ook loopt de verkooptijd op. Een appartement staat gemiddeld 86 dagen te koop. En de verkoopprijs per vierkante meter is in vergelijking met een jaar eerder met meer dan tien procent gedaald. De prijzen dalen overal. Alle stadsdelen worden volgens de drie samenstellers van het rapport, de Dienst Belastingen van de gemeente, makelaarsvereniging MVA en de federatie van Amsterdamse woningcorporaties AFWC, geraakt door de toegenomen onzekerheid.
Corporaties verkopen dit jaar evenmin makkelijk, zo blijkt. Voor het vierde achtereenvolgende jaar blijft met 1400 woningen het aantal verkopen laag. In de eerste helft van dit jaar daalde de prijs van een verkochte corporatiewoning met ruim drie procent. En de nieuwbouwmarkt stagneert overduidelijk. Ontwikkelaars en corporaties verkochten het afgelopen jaar minder dan duizend nieuwbouwwoningen. Niet veel minder dan vorig jaar, maar wel ruim de helft minder dan vijf jaar geleden.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS