‘Eerste bewoners terug naar gerestaureerd Het Schip’

25.04.17
Binnenplaats 't Schip
‘Eerste bewoners terug naar gerestaureerd Het Schip’

Eigen Haard heeft een mijlpaal bereikt in de restauratie van het monumentale woningcomplex Het Schip. Volgende maand betrekken de eerste acht huishoudens hun volledig gerenoveerde woning aan de Zaanstraat in Amsterdam West.

Eigen Haard is al vanaf 2012 bezig met de restauratie van Het Schip. “Bedoeling is dat Het Schip zo veel mogelijk wordt teruggebracht in de staat zoals architect Michel de Klerk dat bijna honderd jaar geleden heeft bedacht,” zo zegt verantwoordelijk projectontwikkelaar Cisca van der Leeden. De corporatie heeft onder meer uitvoerig onderzoek laten doen naar de oorspronkelijke kleuren van de geverfde onderdelen. “Trappenhuizen, kozijnen, voordeuren en schuttingen krijgen hun oorspronkelijke kleur terug.”

Het Schip omvat ruim tachtig huurwoningen. Meer dan zestig houden de status van sociale huurwoning. Twintig zullen door Eigen Haard in de betaalbare vrije sector worden verhuurd. “De eerste acht huishoudens kunnen in mei hun van binnen compleet vernieuwde woning betrekken. Zij krijgen een gerenoveerde woning met de kwaliteit van een nieuwbouwwoning. Isolatie, brandveiligheid en ventilatie voldoen helemaal aan de huidige eisen,” aldus Van der Leeden. Zij verwacht dat uiteindelijk in 35 huurwoningen oorspronkelijke bewoners van Het Schip terugkeren. De verbetering van de woning leidt voor hen tot een huurverhoging van 130 tot 180 euro in de maand.

De restauratie bestaat naast het herstel van oorspronkelijke details, uit onder meer funderingsherstel, het tenietdoen van slordige ingrepen uit de jaren zeventig – het laten produceren van de juiste stenen vroeg alleen al een jarenlange zoektocht - en de inbouw van nieuwe technische installaties. De individuele verwarmingssystemen worden naar de zolderetages verplaatst, zodat binnenshuis meer ruimte beschikbaar blijft.

De restauratie van Het Schip is buitengewoon kostbaar. Alleen al de bouwkosten bedragen 13 miljoen euro. Voor het einde van 2017 moet de restauratie zijn afgerond. Daarna wil Eigen Haard beginnen met de aanpak van woningcomplex Spaarndam 1, eveneens van architect Michel de Klerk. Het plan van aanpak voor het gele blok aan het Spaarndammerplantsoen is nog afhankelijk van goedkeuring door onder meer de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De eerste van de 32 vaste huurders zijn al wel verhuisd.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.05 Geactualiseerd op: 07.05.21

In Muiderberg liggen de eerste buizen van een duurzaam, betaalbaar en collectief warmtenet in de grond. Het nabijgelegen IJmeer wordt ingezet als warmtebron. De bewoners zijn straks goedkoper uit dan met aardgas. Althans, als de rekensommen kloppen en de voorfinanciering rondkomt.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 06.05

Deze aflevering van Bouw Woon Leef staat in het teken van mobiliteit. Aan het woord komen onder andere een hoogleraar urban mobility futures, een gebiedsontwikkelaar en een deelvervoer gebruiker. De trend is duidelijk: nieuwe wijken worden autoluw. Hoeveel waarde kun je wel niet toevoegen aan...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.05

Tijdens een bijeenkomst met als thema ‘de ziel van de buurt’ gingen ontwikkelaars en stadsonderzoekers met elkaar in gesprek over de vraag wat het DNA van een buurt is, hoe daar vat op te krijgen én hoe daar vervolgens rekening mee te houden bij gebiedstransformatie. Een onderwerp dat gezien de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 20.04
In de media verschenen eind maart berichten dat Amsterdam een gedeeltelijke bouwstop zou afkondigen voor 2021. De betrokken wethouders in Amsterdam stellen dat hier geen sprake van is. Wel worden een aantal nieuwe ontwikkelingen uitgesteld, tot verdriet van de betrokken ontwikkelaars. Hoe zit...
Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 19.04

Fotograaf Iwan Baan legde de ontwerpen van architect-stedenbouwer Willem Marinus Dudok (1884-1974) op een ongebruikelijke manier vast. In plaats van statische foto’s van de architectuur toont de fotograaf in het boek ‘Dudok door Iwan Baan’ de ontwerpen van de architect in een bredere context.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.04

Amsterdam is een prachtige stad. En dat moet zo blijven. Maar wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) komt in de Omgevingsvisie 2050 niet met een geruststellend antwoord als het gaat om mobiliteit, bedrijvigheid en woningbouw voor alle inkomens en alle leeftijden, meent de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.04

Er verandert de komende jaren meer aan het huurbeleid dan de afgelopen jaren, mede omdat een aantal Kamermoties in wetgeving is omgezet. Een overzicht van de wijzigingen in 2021 en 2022.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 25.03
Wat een veelbelovende titel, De Wereld van de Stad! En ook nog een stevige ondertitel: Theorie, Praktijk, Toekomst. Je verwacht een kloek boekwerk dat daar invulling aan geeft, maar niets is minder waar. In 180 bladzijden vindt de lezer elf bijdragen van even zo vele auteurs.
Fred van der Molen
Achtergrondartikel 15.03

Een aanzwellend koor roept dat de landelijke woningproductie naar minimaal 100.000 woningen per jaar moet om het woningtekort op termijn tot aanvaardbare proporties terug te brengen. Gaat dat ook gebeuren? Vorig jaar werden er iets minder dan 70.000 opgeleverd. Iedereen kijkt naar Den Haag. Een...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03

Als opvolger van de Structuurvisie 2040 heeft Amsterdam nu de Omgevingsvisie 2050 gepresenteerd. De ondertitel: Een menselijke metropool. Tot 3 maart kon iedereen daar zijn/haar mening over geven.

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03 Geactualiseerd op: 18.03.21

Nu het aantal senioren toeneemt én ouderen langer zelfstandig blijven wonen, groeit de behoefte aan nieuwe woonvormen voor deze groep. Het concept van het hofje maakt een doorstart, in allerlei varianten waarbij men zelfstandig woont maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap. Kennismaking met...

Pieter Lesage
Achtergrondartikel 15.03 Geactualiseerd op: 31.03.21

Opnieuw liggen de zesduizend volkstuinders in Amsterdam overhoop met gemeentelijke plannenmakers, die opnieuw grotere toegankelijkheid en nu ook meer huur eisen. De gemeente verzekert dat de volkstuinen blijven bestaan. Maar de tuinders zien hun hobby, gemeenschap én natuurgebied bedreigd.

Pieter Lesage

NUL20 Dashboards

De NUL20 Dashboards geven zowel een historisch als actueel overzicht van de woningvoorraad en de woningproductie van Amsterdam én de Metropoolregio Amsterdam. Overzicht.