‘Stroomopslag volgende stap naar energieneutraal wonen’

02.08.18
‘Stroomopslag volgende stap naar energieneutraal wonen’

Zonnepanelen zijn een beproefde manier om energie mee op te wekken. Nog niet zo gangbaar is het opslaan van de zonnestroom in een woongebouw. Daar willen woningcorporatie de Alliantie en iwell verandering in brengen. Zij hebben daarom een batterij geplaatst in een appartementencomplex aan de Wingerdweg in Amsterdam-Noord. Hierdoor blijft dubbel zoveel stroom binnen het pand.

De Alliantie doet deze proef om algemene ruimtes in appartementengebouwen energieneutraal te maken, dat wil zeggen dat de energierekening over een heel jaar tenminste nul euro is. De galerijlampen zijn vervangen door LED-verlichting en op het dak liggen zonnepanelen. De opgewekte zonne-energie wordt gebruikt voor de algemene ruimtes en het restant wordt opgeslagen in een speciale batterij. Pas wanneer deze leeg is, wordt stroom van de energieleverancier gebruikt.

“We staan samen met andere corporaties voor een grote uitdaging om ons woningbezit energieneutraal te krijgen. Daarom investeren we in dit soort slimme innovaties. Als de proef slaagt, gaan we kijken waar we dit nog meer kunnen inzetten”, zegt regiodirecteur Eddo Rats. Op een scherm in de entreehal kunnen de bewoners aflezen hoeveel stroom de zonnepanelen opwekken en hoeveel er is verbruikt.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS