Agenda

Bvb: 17/12/2018
Bvb: 17/12/2018

Pagina's

 • PakhuisNUL20 - maandag 17 december

  Datum: 
  maandag 17 december

  Agendatype:

  Plaats: 
  Pakhuis De Zwijger
  Piet Heinkade 179
  1019 HC Amsterdam
  NL
  Organisatie: 
  NUL20

  PakhuisNUL20 - de talkshow over Amsterdamse woonkwesties - zet de luiken open. Door interviews en debat; door ruim baan te geven aan initiatieven van ondernemende Amsterdammers en Amsterdamse organisaties. 

  Maandag 17 december 20:00 - 21:30 uur. Toegang gratis, inschrijven verplicht. Onderwerpen: wat gaan de corporaties nog doen? perspectieven middelduur huursegment, ombouw zorginstellingen. Editie 12.

  Inschrijven kan HIER.

  Het programma


  Wie krijgt de woning?

  Het woonruimteverdelingssysteem voor sociale huurwoningen in de regio Amsterdam gaat op de schop. Althans daar koersen de betrokken vijftien gemeenten en woningcorporaties op aan. De herziening moet leiden tot betere kansen voor starters en woningzoekenden die met spoed een woning nodig hebben. De via WoningNet opgebouwde inschrijfduur gaat een kleinere rol spelen. Wat zijn de kansen? Wat de bedreigingen? Zijn er nieuwe ideeën om de toewijzing van sociale huurwoningen te verbeteren?

  Wij gaan daarover in gesprek met de zaal en een forum met Paulus Jansen (directeur Woonbond), Songül Mutluer (wethouder Wonen Zaanstad, PvdA) en Eric van Kaam (directie Ymere)

   

  Waarom, waarheen? 

  Ter inleiding lichten Sanne van der Lelij (beleidsadviseur Wonen, Gemeente Amsterdam) en Pieter Schipper (adviseur strategie, Ymere) de uitgangspunten van de herziening toe.   


  Ruimte voor onorthodoxe ideeën

  Woningen bouwen is één manier om de sociale woningvoorraad te vergroten. Maar zijn er ook nog andere manieren om het aanbod aan sociale huurwoningen te vergroten? We onderzoeken in deze sessie naar onorthodoxe ideeën om sociale huurders te verleiden te verhuizen en de sociale huursector te verlaten.


  Met: Tjeerd Herrema  (ex-wethouder Amsterdam en Almere) en Frank Wassenberg (projectleider bij Platform 31)


  NUL20 houdt een kleine enquête waarin een aantal dilemma's rond de verdeling van sociale huurwoningen aan de orde komen. We zijn geïnteresseerd in uw mening. Dat kan hier (duurt slechts) enkele minuten:
  Enquête: Woonruimteverdeling- kan het beter? 

   


  OOK: Jos van der Lans over 150 jaar De Key

  Het is dit jaar 150 jaar geleden dat de eerst rechtsvoorganger van Woonstichting De Key werd opgericht. Ze begon onder de naam Bouwmaatschappij tot Verkrijging van Eigen Woningen in 1868 als zelforganisatie van arbeiders. Cultuurpsycholoog en publicist Jos van der Lans, eerder mede-verantwoordelijk voor de Canon Volkshuisvesting, schreef de geschiedenis in 'Het Begon met dubbeltjes'. Interview met de schrijver.
   
   
   
   
   
   

  Vanaf half tien: netwerkborrel

  PakhuisNUL20 richt zich op iedereen met (professionele) belangstelling voor woonzaken in de meest brede zin: woningmarkt, stedelijke ontwikkeling, leefbaarheid, huurbeleid, stedenbouw en bouwproductie. De netwerkborrel is een uitgelezen kans bij te praten en contacten te leggen met professionals, bestuurders, initiatiefnemers en geïnteresseerden in al deze sectoren.

   

  PakhuisNUL20 is een initiatief van het tijdschrift NUL20 en debatcentrum Pakhuis De Zwijger.

  Toegang is gratis. Het is wel noodzakelijk vooraf in te schrijven. Dat kan HIER

 • Onder Amsterdammers: Laurens Ivens

  Datum: 
  dinsdag 18 december
  Plaats: 
  De Balie
  Kleine Gartmanplantsoen 10
  Amsterdam
  Organisatie: 
  De Balie

  Wethouder Laurens Ivens wil bouwen, bouwen en nog meer bouwen. Maar voor wie bouw je deze woningen? En wat voor wijken willen we?
  In de nieuwe talkshow ‘Onder Amsterdammers’ in De Balie wordt vanaf 20:00 uur gesproken met wethouder Laurens Ivens en Amsterdamse hoofdrolspelers over de woningnood in onze hoofdstad.
  Zelf omschrijft Ivens het als een dilemma tussen snel bouwen én betaalbaar bouwen. Tijdens dit programma wordt onderzocht welke rol de gemeente in kan nemen bij het bouwen van nieuwe wijken en het betaalbaar houden van de bestaande voorraad. Daarnaast wordt gesproken met directeur De Key Leon Bobbe en hoogleraar huisvesting Marja Elsinga.

 • Burgerinitiatief: te veel gevraagd?

  Datum: 
  woensdag 19 december
  Plaats: 
  Pakhuis De Zwijger
  Piet Heinkade 179
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Pakhuis De Zwijger
  R-LINK

  Nu de overheid zich steeds verder terugtrekt uit de ruimtelijke ordening, krijgen lokale burgerinitiatieven en andere kleinschalige groeperingen een steeds grotere rol in ruimtelijke projecten. Ze houden zich bezig met de ontwikkeling van Volkstuintjes, de inrichting van pleinen en parken, maar ook met het creëren van nieuwe mobiliteitsprojecten en woonwijken.
  Wetenschappers van verschillende universiteiten en hogescholen die samenwerken in het R-LINK project presenteren hun kijk op dit onderwerp. Na een korte presentatie gaan ze over hun bevindingen in gesprek met een praktijkpanel.

 • Amsterdam in de steigers: Bajeskwartier

  Datum: 
  zondag 6 januari
  Plaats: 
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  Eerste in een reeks van zes lezingen op zondagmiddag over grootschalige gebiedsontwikkelingen in Amsterdam. De lezingen vinden kriskras door de stad plaats, aan sommige is een excursie verbonden. Spreker: David Gianotten (Managing Partner-Architect OMA).

 • Fabriekstour innovatieve woningproducenten

  Datum: 
  donderdag 10 januari
  Plaats: 
  diverse locaties in het land
  Organisatie: 
  Aedes
  Platform31

  De vraag naar betaalbare nieuwbouwwoningen overstijgt het aanbod. Innovaties in de bouwsector kunnen behulpzaam zijn om de productie te versnellen. Het toepassen van vernieuwende productiewijzen en producten begint bij de bekendheid ervan. Daarom organiseert Aedes samen met enkele partners van de Vernieuwingsagenda (waaronder Bouwend Nederland, De Stroomversnelling, Uneto/VNI, NVB-bouw en Platform31) een fabrieks- en inspiratietour. Verschillende data en locaties:
  13 december 2018: Dokkum (Friesland)
  10 januari 2019: Veenendaal (Utrecht)
  31 januari: Arnhem (Gelderland)
  14 februari: Wognum (Noord-Holland)

 • Collective Comeback

  Datum: 
  vrijdag 11 januari tot zondag 2 juni
  Plaats: 
  Architectuurcentrum Amsterdam
  Prins Hendrikkade 600
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  Collectief wonen en bouwen maakt een comeback in de Amsterdamse architectuur. Net zoals in de periode 1965-1985, waar architecten op grote schaal gedeelde ruimten en voorzieningen ontwierpen, focussen de architecten van vandaag weer op collectiviteit. Met maquettes, tekeningen, foto’s en films van iconische gebouwen, spiegelt Collective Comeback de collectieve architectuur van toen aan die van nu.

 • Amsterdam in de steigers: Sloterdijk Centrum

  Datum: 
  zondag 13 januari
  Plaats: 
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  Tweede in een reeks van zes lezingen op zondagmiddag over grootschalige gebiedsontwikkelingen in Amsterdam. De lezingen vinden kriskras door de stad plaats, aan sommige is een excursie verbonden. Spreker: wordt aangekondigd.

 • Amsterdam in de steigers: Buiksloterham en Co

  Datum: 
  zondag 20 januari
  Plaats: 
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  Derde in een reeks van zes lezingen op zondagmiddag over grootschalige gebiedsontwikkelingen in Amsterdam. De lezingen vinden kriskras door de stad plaats, aan sommige is een excursie verbonden. Spreker: Yvonne Franquinet (directeur Architectuurcentrum Amsterdam).

 • Amsterdam bouwt: big, bigger, Zuidas

  Datum: 
  maandag 21 januari
  Plaats: 
  Pakhuis De Zwijger
  Piet Heinkade 179
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Pakhuis De Zwijger

  Met de aanleg van de Zuidasdok, de uitbreiding van de Zuidas en flinke ingrepen in het RAI-gebied ligt de grootse bouwput van Amsterdam het komende decennium aan de zuidkant van de stad. Het district waar nu voornamelijk kantoren staan, wordt omgetoverd tot een levendig woon- en werkgebied. Het uiteindelijk resultaat belooft indrukwekkend te worden.
  Hoe vernieuwend zijn de verschillende projecten? En hoe zorgen we ervoor dat het modernste stuk Amsterdam zich niet vervreemd van zijn omgeving?

 • Amsterdam in de steigers: Zuidasdok

  Datum: 
  zondag 27 januari
  Plaats: 
  Amsterdam
  Organisatie: 
  Architectuurcentrum Amsterdam

  Vierde in een reeks van zes lezingen op zondagmiddag over grootschalige gebiedsontwikkelingen in Amsterdam. De lezingen vinden kriskras door de stad plaats, aan sommige is een excursie verbonden. Sprekers: Jeroen van Schooten (architect-directeur en mede-oprichter Team V) en Reinald Top (architect Zwarts en Jansma).

Pagina's

Abonneren op Abonneren op agendafeed voor NUL20 nieuwsbrief