Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Woningbouw belangrijk thema bij de Statenverkiezingen
‘Bouw vaker aan de randen van steden en kernen’

Woningnood en woningbouw zijn een belangrijk thema bij de Statenverkiezingen in Noord-Holland. Moet er toch niet wat vaker in buitengebieden worden gebouwd? VVD-lijsttrekker Cees Loggen wil in de toekomst minder streng zijn. Mits sprake is van een reële woningvraag en extra investeringen in natuurkwaliteit. Hij vindt Zita Pels, lijsttrekker van GroenLinks tegenover zich. Zij gelooft heilig in de meerwaarde van binnenstedelijke woningbouw.

 

JA

Cees Loggen

(Lijsttrekker VVD NH) 

 

“We staan de komende twintig jaar voor een enorme woningbouwopgave. Er moeten in onze provincie 230.000 woningen worden bijgebouwd. Dat is een gigantisch aantal. Bovendien is sprake van gezinsverdunning; er wonen steeds minder mensen in een huis. Willen we onze steden en kernen in de toekomst leefbaar houden, dan moeten we beseffen dat we die enorme woningvraag niet in zijn geheel binnenstedelijk kunnen opvangen.
De VVD steunt verdichting van onze stedelijke gebieden waar dat goed mogelijk is. Maar we moeten omwille van de leefbaarheid niet op elke binnenstedelijk beschikbare kavel woningen willen bouwen. Bij verdichting is het ook belangrijk dat mensen van hun omgeving kunnen blijven genieten, kunnen recreëren en van voldoende groen in hun directe omgeving kunnen profiteren. Daarom is het volgens ons verstandig om ook aan de randen van steden en kernen nieuwe woningen te bouwen.
Aan het toestaan van woningbouw in onze groene gebieden verbinden we wel een aantal voorwaarden. Doe dat niet lukraak. Er moet op die plekken daadwerkelijk sprake zijn van een reële woningvraag. We vinden het belangrijk respect te tonen voor ruimtelijke kwaliteit. Woningbouw aan de randen van steden en kernen moet bovendien worden gecompenseerd met extra investeringen in natuur. We moeten meer geld in de natuur steken dan we nu al doen. Bij een juiste combinatie van maatregelen kunnen we én meer mensen in onze buitengebieden laten wonen en tegelijkertijd de natuurkwaliteit verbeteren.”

 

 

NEE

Zita Pels

(Lijsttrekker GroenLinks NH)

 

“We hebben in binnenstedelijk gebied nog voldoende ruimte beschikbaar om in die sterke woningvraag te voorzien. Onderzoeken van de provincie zelf bevestigen dat beeld. Binnenstedelijke verdichting hoeft volgens ons ook niet ten koste te gaan van goede leefkwaliteit. Amsterdam laat dat al heel goed zien; met minder parkeerplekken voor auto’s en straten waar kinderen veilig kunnen spelen.

En er zijn nog heel veel gebieden, verouderde bedrijventerreinen en gebieden met leegstaande kantoren, die we kunnen transformeren naar aantrekkelijke wijken om te wonen en te werken. Neem Haven-Stad. Daar is enorm veel ruimte beschikbaar. De herontwikkeling van dat gebied biedt een unieke kans om Amsterdammers die al lang op een woning wachten en nieuwe Amsterdammers die naar de stad komen een goede woonplek te bieden.

Mensen willen graag in de steden wonen. Laat ze daar dan ook wonen. Ontwikkelaars zijn vaak gemakzuchtig. Zij bezitten aan de randen van onze steden veel grondposities. En denken met woningbouw makkelijk geld te kunnen verdienen, maar wij zijn er niet om hun zakken te vullen. GroenLinks maakt andere keuzes. Ook als straks collegeonderhandelingen aan de orde zijn, dan geldt dat het behoud van onze groene gebieden belangrijk is. We moeten ons cultuurlandschap bewaren en bewaken. Om in te recreëren. Onze groene gebieden kunnen bovendien een rol vervullen in het antwoord op de gevolgen van klimaatverandering. Voor al dat extra water moeten we ook een plek zien te vinden.”

 

Tekst: Bert Pots
 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol type start> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id> <img src alt data-entity-type data-entity-uuid data-align data-caption>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
In de rubriek De Kwestie stelt NUL20 actuele maatschappelijke en politieke vraagstukken aan de orde. Discussieer mee.