Overslaan en naar de inhoud gaan
  • In Amsterdam konden vorig jaar 1.350 huishoudens een woning betrekken die beschikbaar was gekomen nadat handhavers van gemeente of corporaties een einde maakten aan illegaal gebruik of leegstand. Dat ging om 764 woningen in de particuliere sector en 586 corporatiewoningen. In de corporatiesector is onderhuur de meest voorkomende vorm van oneigenlijk gebruik (357 woningen). Daarnaast vorderden de corporaties onder andere woningen terug vanwege hennepkwekerijen (41x), kraken (11x), seksuele… meer
    Nieuwsartikel

  • In het vierde kwartaal van 2022 zijn er ruim de helft minder nieuwbouwkoopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dit blijkt uit cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. De inzakkende verkoop ondergraaft de ambitieuze bouwplannen in Nederland, zeker nu ook institutionele beleggers een afwachtende houding innemen. Projectontwikkelaars starten veelal pas met bouwen als ze zo'n 70 procent van de woningen hebben verkocht. 
    Nieuwsartikel

  • Van de tien grootste gemeenten in Nederland nam het aantal bewoners het afgelopen jaar relatief het sterkst toe in Eindhoven, Almere en Amsterdam. Almere groeide met 21 per duizend inwoners; Amsterdam met twintig per duizend, zo blijkt uit de jongste cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling in de eerste elf maanden van vorig jaar.
    Nieuwsartikel

  • Het aantal leegstaande gebouwen in Nederland is vorig jaar afgenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Vooral het aantal leegstaande kantoren nam af, voor woningen gold dat minder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit de leegstandscijfers blijkt dat in Amsterdam 3.500 woningen meer dan een jaar leeg stonden. Die woningen zijn vooral te vinden in Centrum en Zuid.
    Nieuwsartikel

  • Het aandeel gereguleerde huurwoningen is in Nederland gedaald in 2021 onder de 34 procent. In 2012 was dat nog 37 procent. Het aandeel geliberaliseerde huurwoningen verdubbelde in dezelfde periode tot bijna 8 procent. Vooral bij private verhuurders nam het aantal gereguleerde huurwoningen af. Het gereguleerde segment varieert per gemeente van 15 tot ruim 45 procent. Dat blijkt uit gegevens van CBS.
    Nieuwsartikel

  • Aan de woningprijzen en de woningnood is het niet te merken, maar in de Metropoolregio Amsterdam zijn er in de periode 2018 - 2021 bijna 65.000 woningen toegevoegd via nieuwbouw en transformatie. Per saldo kwamen er bijna 55.000 woningen bij, omdat er ook woningen zijn gesloopt en om andere redenen onttrokken aan de voorraad. Bijna 46 procent van de bouwproductie in de MRA vond plaats binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam.
    Nieuwsartikel

  • De woningproductie in Amsterdam dreigt te stagneren, afgaande op het geringe aantal bouwvergunningen in het vierde kwartaal van 2019: slechts 77. Dat is het laagste aantal sinds het eerste kwartaal van 2013. Dat kan een incidentele dip zijn, want de verlening van bouwvergunningen per kwartaal volgt een grillig verloop. Zo waren de overige drie kwartalen van 2019 waren namelijk beter dan die in 2018. Dat voorkwam evenwel niet dat op jaarbasis het aantal vergunningen met 36 procent terugliep naar… meer
    Nieuwsartikel

  • De Nederlandse overheidsinvesteringen in huisvesting zijn sinds 2010 enorm teruggelopen, van 2,2 miljard euro in 2010 naar 775 miljoen euro in 2017. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS naar overheidsuitgaven en -bestedingen. Het gaat daarbij om uitgaven aan grondaankoop en -verkoop voor nieuwbouw, bouw of aankoop van wooneenheden, sloopwerkzaamheden, beheren van woonstandaarden en subsidies ter bevordering van het woningaanbod. Ook aan de ontwikkeling van bestemmingsplannen voor woongebieden… meer
    Nieuwsartikel

  • In 2015 verhuisden meer mensen dan in voorgaande jaren uit de grote steden naar elders in Nederland. Het verschil met voorgaande jaren is het sterkst in Amsterdam. Vaak was de bestemming een van de dichtbijgelegen gemeenten. Grote steden groeiden vooral door immigratie; Amsterdam en Utrecht hebben bovendien een flink geboorteoverschot.
    Nieuwsartikel

  • Prijzen koopwoningen dalen verder
    Nieuwsartikel