Overslaan en naar de inhoud gaan

Westelijke tuinsteden: archiefbeelden

Zie ook de beeldreportage over de Sloterplas.

 

De Westelijke Tuinsteden werden in de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw gebouwd als westelijke stadsuitbreiding van de Nederlandse stad Amsterdam. De basis hiervoor werd gelegd in het Algemeen Uitbreidingsplan uit 1935. De wijken zijn gebouwd volgens de open bebouwingswijze, met veel groen tussen de bebouwing. De eerste woningen werden in 1952 opgeleverd in Slotermeer.

Behalve Slotermeer horen bij de westelijke tuinsteden Geuzenveld, De KolenkitbuurtSlotervaartOvertoomse Veld en Osdorp. Sinds 2010 maken deze wijken, behalve de Kolenkitbuurt, deel uit van het stadsdeel Nieuw-West.

In het midden van het gebied ligt de Sloterplas, die gegraven werd voor de zandwinning ten behoeve van de ophoging van de omliggende tuinsteden. Ook De Nieuwe Meer werd tot een diepte van circa 30 meter uitgegraven voor deze zandwinning.
(Bron: Wikipedia)

 

Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan is er vanaf september een programma met een reizende tentoonstelling, excursies door de wijk, lezingen en meer. Kijk hier op de site van nwopen

 

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image