Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote projectontwikkelaars rapporteren kelderende verkoop nieuwbouwwoningen

Image

Er zit de klad in de verkoop van nieuwbouwwoningen. De trend die vorig jaar is ingezet verhevigt zich dit jaar, zo blijkt uit de halfjaarcijfers van de grote woningbouwers. BPD verkocht in het eerste half jaar 1.450 nieuwbouwwoningen, bijna 40 procent minder dan in het eerste halfjaar van 2022. Heijmans verkocht in de eerste zes maanden 876 woningen, tegen 1.031 in dezelfde periode een jaar eerder.

Hoge rente, stijgende bouwkosten en de onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne worden als belangrijkste oorzaken van de kopersstaking genoemd. Die is dan ook internationaal. Met name de Duitse woningmarkt lijkt in een vrije val terechtgekomen. BPD verkocht in Duitsland het eerste halfjaar slechts 101 woningen, 78 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Eerder rapporteerde BPD ook al over 2022 al een forse terugval in woningtransacties: 5.133 versus 6.376 in 2021. BPD is onderdeel van de Rabobank. Duitsland en Nederland zijn de belangrijkste markten voor BPD.

Bouwbedrijf Heijmans kreeg van twee kanten klappen: stagnerende woningverkoop bij eigen projecten en zich terugtrekkende beleggers waardoor nieuwe bouwprojecten uitbleven. Desondanks toonde topman Ton Hillen zich in FD en Cobouw niet al te pessimistisch. Domweg omdat er in Nederland heel veel nieuwe woningen nodig zijn. Heijmans besluit dan ook soms om al te gaan bouwen voordat het min of meer heilige voorverkooppercentage van 70 procent is bereikt.

Vooralsnog is van ontslagrondes bij de bouwbedrijven geen sprake. Men worstelt nog altijd met personeelsgebrek. Bij de architecten ligt dat wel anders. Daar is sprake van inkrimping, ontslagrondes en zelfs bedrijfssluitingen. 

Trefwoorden