'IkbouwbetaalbaarinAlmere’ gestart

05.03.10

'IkbouwbetaalbaarinAlmere’ gestart

Samen met de toekomstige bewoners heeft wethouder Adri Duivesteijn op 5 maart de eerste paal van 63 IkbouwbetaalbaarinAlmere-woningen (IbbA) geslagen. Volgens Adri Duivesteijn is de IbbA-regeling een 'daverend succes': "Mensen kiezen er massaal voor hun eigen huis te bouwen. De eerste IbbA-kavels kwamen in januari 2009 op de markt, werden in mum van tijd verkocht en nu - nauwelijks een jaar later - gaat de eerste paal de grond in.”

De IbbA-regeling is een initiatief van de gemeente Almere en Woonstichting De Key en komt voort uit het programma IkbouwmijnhuisinAlmere (2006), waarmee Almere een omslag van woningbouw vóór burgers naar woningbouw dóór burgers wil bewerkstelligen. Het programmawil  particulier opdrachtgeverschap voor iedereen toegankelijk maken, ook voor mensen met een inkomen tot modaal. Duivesteijn: “De regeling is uniek in Nederland. Waar de Nederlandse woningbouw stagneert en de kansen op betaalbaar wonen afnemen - kijk naar de afschaffing van de koopsubsidie, ook bekend als de Eigenwoningbijdrage (BEW) - bieden wij mensen met een lager inkomen de mogelijkheid een eigen huis te realiseren.”

De eerste kavels werden volgens Almere in enkele weken tijd verkocht. Inmiddels zijn 150 nieuwe IbbA- kavels op de markt gebracht, zowel in het Homeruskwartier als in Noorderplassen West, waarvan meer dan de helft verkocht is. Op dit moment zijn er ruim 50 IbbA-kavels in de verkoop. Daarnaast is in het Meerjarenprogramma particulier opdrachtgeverschap opgenomen dat ook in de periode 2010 - 2014 volop aandacht blijft voor betaalbaar bouwen. Er worden nieuwe IbbA-kavels op de markt gebracht, en er wordt gezocht naar mogelijkheden om de regeling verder uit te breiden.

De regeling

IbbA biedt mensen met een inkomen tussen €20.000 en €36.5000 de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden een eigen huis te bouwen, met een maximale waarde van €185.000. Deelnemers die aan de voorwaarden voldoen, betalen alleen dat deel van de waarde van de woning dat zij in staat zijn zelf te financieren, het overige deel betaalt de VOF IkbouwbetaalbaarinAlmere (IbbA). Op de lange duur moeten de kopers het verschil in prijs wel betalen, maar alleen als hun inkomen zodanig is gestegen dat dit mogelijk is of als zij het huis weer verkopen.

Er komen, op verschillende locaties in Almere, specifieke kavels beschikbaar voor mensen die gebruik maken van de regeling. De eerste kavels die werden uitgegeven - en waarvan vandaag de eerste paal werd geslagen - liggen in het Homeruskwartier, de staalkaart voor particulier opdrachtgeverschap.

 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS