SOEK: zelf levensloopbestendig woningcomplex bouwen

Het is een terugkerend onderwerp in sommige vriendengroepen: samen een huis bouwen voor de oude dag. Want is het geen fijne gedachte om vrienden in de buurt te hebben, als je niet meer werkt, de kinderen de deur uit zijn en fysieke ongemakken op de loer liggen. De fantasie komt dan snel op gang. Aan het droomhuis worden biljarttafels, een sauna, tuinen, een tennisbaan en zelfs een inwonende verpleegster/verpleger toegevoegd. Meestal blijft het hierbij, maar de initiatiefnemers van SOEK gaan er echt voor.

Dossier ouderenhuisvesting SOEK staat voor Samen Op Een Kavel. Wat we van de drie initiatiefnemers, Nico Papineau Salm, Michiel van Pelt en Mirjam de Rijke, leren is dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen. Zeker als je op een aantrekkelijke locatie in Amsterdam zelf een pand wilt bouwen. Eén ontwikkeling werkt echter in hun voordeel: de crisis. De grondposities zijn wel ingenomen, maar er wordt niet gebouwd.
Het drietal wil een woongebouw voor ‘jongere ouderen’ creëren. Ze denken aan een complex van zo’n twintig tot dertig zelfstandige wooneenheden voor actieve Amsterdamse senioren zoals zijzelf: empty-nesters, liefhebbers van de stedelijke cultuur, cultuurliefhebbers, ondernemend. Zij willen dan ook een locatie binnen enkele kilometers van het stadscentrum. Bijvoorbeeld in de Houthavens of direct over het IJ in Buiksloterham. Pas als er een locatie is gevonden, willen ze andere bewoners gaan werven. Die mogen dan mee gaan denken over het concrete ontwerp. Over de plek en het basisconcept willen ze graag nog met zijn drieën beslissen. Nico Salm: “Het is tenslotte ons plan. Daarna gooien we het open. Bovendien wordt een locatiekeuze een onmogelijke discussie met zoveel mensen.”
Salm hoopt dat het gebouw er over vijf jaar staat. Het wordt een levensloopbestendig woongebouw, voorbereid op lichamelijk ongemak: brede deuren voor rolstoelen, seniorentoiletten, ruimte voor scootmobiels en dergelijke. In het gebouw komen een gemeenschappelijke verpleegkamer, logeerkamer, hobbyruimte, living en terras. De initiatiefnemers willen een volledig duurzaam gebouw neerzetten en denken ook na over collectieve regelingen met banken en zorgaanbieders.
Een combinatie van koop en huur behoort tot de opties, maar dan moet een corporatie participeren om de financiering rond te krijgen. Momenteel is SOEK daarvoor in gesprek met De Alliantie.”

 

Trefwoorden: