Möllenkamp moet staat ruim 2 miljoen betalen

01.06.17
Hubert Möllenkamp bij de Parlementaire enquêtecommissie
Möllenkamp moet staat ruim 2 miljoen betalen

Oud Rochdale-topman Hubert Möllenkamp moet bijna 2,2 miljoen euro aan de staat betalen, zo heeft het Gerechtshof Amsterdam besloten. Het bedrag is gebaseerd zijn geschatte voordeel uit strafbare activiteiten. Möllenkamp werd eind maart al in hoger beroep veroordeeld tot ruim drie jaar gevangenisstraf. Volgens het Gerechtshof heeft hij zich schuldig gemaakt aan verduistering, witwassen, meineed, belastingontduiking en het aannemen van steekpenningen.

Het Openbaar Ministerie begon in maart ook een ontnemingszaak. Daarin betoogden de advocaten van de voormalige bestuurder dat het slechts om leningen ging en dat het af te nemen bedrag sowieso op nul euro moest worden vastgesteld, omdat de man geen financiële draagkracht zou hebben: hij heeft geen geld meer, is persoonlijk failliet verklaard en kampt met een schuld van meer dan 10 miljoen euro. Vanwege zijn leeftijd (67 jaar) zou de man ook niet meer in staat zijn in de toekomst genoeg geld te verdienen om zijn financiële situatie te verbeteren. De rechtbank oordeelt anders: omdat het faillissement nog niet is afgerond, is onduidelijk of hij na afwikkeling inderdaad geen draagkracht meer zal hebben. Daarnaast staat niet vast dat hij die draagkracht in de toekomst niet zou kunnen verwerven.

Een medeverdachte uit de vastgoedsector moet bijna 2,5 miljoen euro aan de Staat betalen. Hij werd eerder veroordeeld voor het geven van ruim 5 ton aan steekpenningen aan de voormalige Rochdale-bestuurder. In ruil hiervoor ontving de medeverdachte bij de verkoop van jachthaven De Nieuwe Meer van Rochdale een prijs die ver boven de marktwaarde lag. De vrouw van de ex-bestuurder werd veroordeeld voor valsheid in geschrifte en moet een boete van iets meer dan 300.000 euro betalen.

De 67-jarige Möllenkamp werd in 2009 op staande voet ontslagen door Rochdale.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS