Huizenprijzen Amsterdam dalen twee achtereenvolgende kwartalen

10.10.19
Huizenprijzen Amsterdam dalen twee achtereenvolgende kwartalen

De afgelopen twee kwartalen zijn de huizenprijzen in Amsterdam licht gedaald, zo meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Volgens de jongste NVM-transactiecijfers kost een huis in Amsterdam gemiddeld 441.000 euro. In het tweede kwartaal van dit jaar lag de gemiddelde prijs nog op 451.000 euro. Ook toen al was sprake van een daling ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019. Ook zijn huizen vandaag goedkoper dan precies een jaar geleden; in het derde kwartaal van 2018 bedroeg de transactieprijs gemiddeld 445.000 euro.

De Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA) verklaart de daling van de woningprijs uit een verschuiving van de kopersbelangstelling. Woningen binnen de Ring zijn inmiddels zo duur geworden, dat meer kopers omzien naar een woning in Zuidoost of Nieuw-West. Doordat in die gebieden meer (goedkopere) woningen worden verkocht, daalt de gemiddelde verkoopprijs. Lichte afkoeling van de woningmarkt blijkt volgens de makelaars ook uit oplopende verkooptijden. Afgelopen kwartaal duurde het gemiddeld 31 dagen om een woning te verkopen; vijf dagen meer dan een kwartaal eerder.

Van een recessie wil de makelaarsvereniging vooralsnog niet spreken. Volgens de MVA blijft de vraag naar woningen groeien. Bovendien neemt de bouw van nieuwe woningen af. Ook houden makelaars rekening met een stagnatie in het nieuwbouwaanbod de komende jaren. In Amsterdam lopen diverse bouwprojecten vertraging op vanwege de politieke discussie over vermindering van de stikstofuitstoot.

Ook in de regio is sprake van oplopende verkooptijden. Wel is sprake van een afwijkende prijsontwikkeling. Ten opzichte van een kwartaal eerder is in Haarlem sprake van een hogere woningprijs (gemiddeld 445.000), is de Haarlemmermeer stabiel (gemiddeld 386.000) en laat de Zaanstreek (gemiddeld 296.000) net als Amsterdam een prijsdaling zien.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS