"Woningtekort kan grotendeels worden opgelost in bestaande wijken"

07.09.21

Een snelle oplossing voor het woningtekort ligt volgens de Rotterdamse architect Reimar von Meding niet in het bouwen in de weilanden. Hij pleit voor een totaal andere aanpak. ‘Kijk juist naar wat er in de bestaande stad kan,’’ zegt hij in deze korte video van BouwWoonLeef. Met name in de naoorlogse wijken is volgens hem nog volop ruimte om woningen toe te voegen zonder extreme transformaties.

Als voorbeeld geeft hij de Van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West waar Rochdale aan de vooravond staat van een vernieuwingsprogramma. "Door de zolders te gaan benutten en de plattegronden van bestaande woningen te wijzigen kunnen er op acht woningen twee worden toegevoegd. Dat is 25 procent." Ook is er in die wijken wel heel veel ruimte voor de auto en worden groenstroken slecht gebruikt.
Von Meding is directeur bij KAW Architecten. Het architectenbureau publiceerde eerder de studie Ruimte zat in de Stad. Met als uitkomst dat er honderdduizenden woningen kunnen worden toegevoegd aan de naoorlogse stadswijken. Die claim werd onderbouwd met een gedetailleerde scan van stadswijken die tussen 1950 en 1980 zijn gebouwd. Daar staan zo'n 1,8 miljoen woningen waarvan 720.000 sociale huurwoningen.

Bron: