‘Warmte uit oppervlaktewater beschikbaar voor bijna alle woningen in Noord-Holland’

17.08.20
‘Warmte uit oppervlaktewater beschikbaar voor bijna alle woningen in Noord-Holland’

Bijna alle woningen in de provincie Noord-Holland kunnen in de toekomst worden verwarmd met duurzame warmte uit oppervlaktewater. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van provincie Noord-Holland naar de aanwezige warmtebronnen in alle 449 Noord-Hollandse wijken.

Volgens de onderzoekers van Syntraal is Noord-Holland omgeven door water. Oppervlaktewater wordt in de zomer opgewarmd door de zon. Die warmte kan worden gebruikt voor het verwarmen van huizen. Het is daardoor een oneindige warmtebron. Om wijken te verwarmen met behulp van oppervlaktewater (TEO) is een warmtekoudeopslag (WKO), warmtewisselaar en warmtepomp nodig.

Syntraal berekende dat 96 procent van de ruim 1,3 miljoen woningen en circa 200.000 utiliteitsgebouwen kan worden aangesloten op warmte uit oppervlaktewater. Nog eens 2 procent van de gebouwen zou gebruik kunnen maken van warmte uit afvalwater. In slechts zes wijken lijken waterwarmtebronnen te ver van de wijken te liggen om effectief te kunnen worden gebruikt. Op deze plekken kan gekeken worden naar andere warmtebronnen, bijvoorbeeld restwarmte afkomstig van de industrie en datacenters, of geothermie: warmte uit de diepe ondergrond.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS