Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere versnelt verduurzaming woningen met slecht energielabel

Image

Woningcorporatie Ymere versnelt de aanpak van woningen met een E-, F- of G-label. Jaarlijks worden zestienhonderd extra woningen verbeterd. “De afgelopen jaren hebben we al een grote inhaalslag gemaakt bij de verbetering van onze woningen. En dat versnellen we door jaarlijks nog eens zestienhonderd extra woningen te isoleren, want een goed geïsoleerd huis helpt bij het verlagen van de energierekening”, zo zegt Erik Gerritsen, voorzitter van de directieraad. 

De versnelde verduurzaming vraagt een extra investering van bijna veertig miljoen euro per jaar. Dat is mogelijk door het wegvallen van de Verhuurderheffing. Gerritsen: “De snelheid waarmee we extra kunnen verduurzamen is geen zaak van financiële middelen, maar wordt vooral bepaald door de beschikbaarheid van schaarse vakmensen en bouwmaterialen.” 

Volgens de corporatie heeft minder dan tien procent van het woningbestand nog een heel slecht energielabel. Het gaat om circa 8.000 woningen met name in Amsterdam en Haarlem; daarvan wil Ymere zo snel mogelijk 6.600 woningen verbeteren. De overige 1.400 woningen betreft heel oud bezit, vaak met een monumentenstatus. De mogelijkheden die woningen snel te verbeteren zijn vanwege hun bijzondere status beperkt.