Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam en Beverwijk ontvangen miljoenen uit Woningbouwimpuls

Image

Amsterdam en Beverwijk krijgen een bijdrage uit de Woningbouwimpuls (Wbi) voor de versnelde realisatie van in totaal bijna 1.200 woningen. In Amsterdam gaat het om de bouw van 630 woningen in het gebied Weespertrekvaart-Oost. En in Beverwijk om de bouw van 560 woningen in de spoorzone (stadskant). In april werden beide aanvragen nog niet gehonoreerd. Na bijstelling van de business-case en verbetering van de toelichting zijn beide aanvragen alsnog goedgekeurd. 

De 3,2 miljoen euro voor Amsterdam is bestemd voor de ontwikkeling van betaalbare woningen en de inrichting van onder meer een wandelkade  langs de Weespertrekvaart. Het gebied maakt met Kop Weespertrekvaart, Weespertrekvaart-Midden en het Bajeskwartier onderdeel uit van  de nieuwe Weespertrekvaartbuurt. In totaal komen in die vier buurten gelegen tussen de metrolijn en de vaart 3.100 woningen. Beverwijk ontvang 2,2 miljoen euro. Het gebied rond station Beverwijk wordt ontwikkeld ‘tot een gezellige plek’ in IJmond-Noord. Daar is ruimte voor zo’n 1.250 woningen. 

In de zesde ronde van de Woningbouwimpuls is in totaal 124 miljoen euro subsidie verstrekt, goed voor de versnelling van de bouw van 19.881 woningen waarvan 71% in de categorie betaalbaar. De zesde aanvraagronde was voorlopig de laatste ronde.

Vanaf 2020 verstrekte het Rijk voor 1,2 miljard euro steun aan 215 projecten voor in totaal 232.876 woningen. Lokale overheden ondersteunden die projecten met in totaal 1,5 miljard euro. Het is aan de nieuwe minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om te bepalen op welke manier het Rijk de bouw van ruim 800.000 woningen tot en met 2030 ondersteunt. Volgens het Hoofdlijnenakkoord is er in principe jaarlijks 1 miljard euro beschikbaar voor het lenigen van de woningnood.