Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Het woongebouw Fibonacci in Amsterdam Oost is opgeleverd, met 49 sociale en 194 middeldure huurwoningen. Het gebouw, pal naast spoorlijnen op de hoek van de Panamalaan en de Cruquiuskade, biedt onderdak aan zo’n 350 jongeren. De sociale huurwoningen zijn van Stadgenoot; de overige woningen - 124 tweekamerwoningen en 70 studio's - worden verhuurd door Rockfield. 
    Nieuwsartikel

  • De krapte op de woningmarkt is afgelopen jaar verder toegenomen. Er zijn weliswaar ruim 88 duizend nieuwe huizen gebouwd, maar het aantal huishoudens neemt sneller toe, terwijl de huishoudgrootte blijft afnemen. Dat blijkt uit de Primos-prognose van onderzoeksbureau ABF Research. Dat bureau berekent jaarlijks het woningtekort voor de Rijksoverheid. Volgens de prognose groeit dit jaar het  ‘statistische woningtekort’ met ruim 10 duizend woningen tot 401 duizend.
    Nieuwsartikel

  • De komst van een vierde zelfbouw wooncoöperatie in Amsterdam is een feit. De aanneemovereenkomst voor Akropolis IJburg is gesloten. Het is opmerkelijk genoeg de Rabobank zelf die een persbericht rondstuurt dat het de wooncoöperatie is gelukt om de financiering rond te krijgen. Tot voor kort waren Nederlandse banken uitermate terughoudend om hypotheken te verstrekken aan wooncoöperaties. De Rabobank heeft die schroom van zich afgeworpen en wil er zich nu zelfs sterk voor maken dat 'deze derde… meer
    Nieuwsartikel

  • In Overtoomse Veld, Amsterdam Nieuw West, sloopt Lieven de Key 112 oude flatwoningen aan de Johan Greivestraat en de Piet Mondriaanstraat. Daarvoor komen in de plaats 265 nieuwbouwappartementen: 135 sociale huurwoningen en 130 middenhuur- en vrije sectorwoningen. De nieuwbouw start in het najaar, een deel van de voormalige bewoners kan begin 2026 terugkeren naar de nieuwe woningen. De realisatie van twee woongebouwen met middenhuur- en vrije sectorwoningen volgt in 2026.
    Nieuwsartikel

  • Volgens de net vrijgegeven gemeentelijke investeringsnota wordt in de Kolenkitbuurt Midden een woonblok van Rochdale aan de Sinjeur Semeynsstraat met 222 sociale huurwoningen gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 385 woningen in de verhouding 73 procent sociaal, 14 procent middelduur en 13 procent vrije sector. De zogenoemde ‘Piggelmeewoningen’ aan het Piet Paaltjespad worden opgeknapt. Daarna worden deze voormalige seniorenwoningen gebruikt voor voorzieningen. Onderdeel van de vernieuwing is… meer
    Nieuwsartikel

  • Er zijn voorzichtige tekenen van herstel van de nieuwbouw. Dat melden de makelaarsvereniging NVM en ING Research onafhankelijk van elkaar. NVM-makelaars zien een opgaande lijn in het aantal transacties van nieuwbouwwoningen vanaf het derde kwartaal van 2024. ING Research verwacht dat de daadwerkelijke woningbouw vanaf 2025 weer 'enig herstel' laat zien. Een indicatie is dat het aantal verstrekte bouwvergunningen in de lift zit.
    Nieuwsartikel

  • De Alliantie heeft een voormalig kantoorpand aan de Louis Armstrongweg verbouwd tot 86 sociale huurappartementen. ‘Louis’ is het eerste gemengd wonen project in Almere, waar 43 reguliere woningzoekenden samen met 43 statushouders in één complex wonen. Alle woningen zijn tweekamerappartementen, variërend van 29 tot 60 m2, voorzien van vloerverwarming en inbouwapparatuur. Er is een groot gemeenschappelijk dakterras.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam wijzigt haar ontwikkelstrategie. Om de groei van de stad bij te benen, verschuift de aandacht van de bouw van heel nieuwe woonwijken naar binnenstedelijke verdichting. Die ommezwaai is nodig om ruimte te houden voor bedrijventerreinen, extra vergroening en betere voorzieningen.
    Achtergrondartikel

  • Het Rijk komt met extra hulp voor de realisatie van wooncoöperaties. De Tweede Kamer heeft het bedrag voor een speciaal fonds opgehoogd van 10 naar 40 miljoen euro. Goedkope leningen moeten het makkelijker maken een project te ontwikkelen en te realiseren. De ambitie is om de eerste aanvragen in 2025 in behandeling te kunnen nemen.
    Nieuwsartikel

  • Eneco ziet geen mogelijkheden meer voor de aanleg van een warmte- en koudenet in drie gebieden in de wijk Overamstel in Amsterdam Oost. De kosten zijn volgens het bedrijf te hoog om voor ontwikkelaars tot een aantrekkelijk aanbod te komen, zo hebben de wethouders Van Dantzig en De Jager in een brief aan de gemeenteraad laten weten. De gemeente heeft de overeenkomst ontbonden en is in gesprek met Eneco over de afwikkeling van de schade.
    Nieuwsartikel

  • Amsterdam en Beverwijk krijgen een bijdrage uit de Woningbouwimpuls (Wbi) voor de versnelde realisatie van in totaal bijna 1.200 woningen. In Amsterdam gaat het om de bouw van 630 woningen in het gebied Weespertrekvaart-Oost. En in Beverwijk om de bouw van 560 woningen in de spoorzone (stadskant). In april werden beide aanvragen nog niet gehonoreerd. Na bijstelling van de business-case en verbetering van de toelichting zijn beide aanvragen alsnog goedgekeurd. 
    Nieuwsartikel

  • Het plan van AM dateert al van begin 2020. Deze week werd bekend dat de gebiedsontwikkelaar start met de realisatie van Hollandse Meesters in Amstelveen, een appartementencomplex met 172 huurwoningen en 131 koopwoningen, nabij het stadshart. 
    Nieuwsartikel

  • Wethouder Adam Elzakalai (Wonen) en Dennis Wedding van Amvest hebben symbolisch de eerste sleutel overhandigd aan huurders van een appartement in het gebouw Barcelona aan de Startbaan. Het gebouw is onderdeel het nieuwbouwproject Olympiade op het voormalige Hewlett-Packard-terrein. Het project omvat 552 woningen, waarvan 358 middeldure huurappartementen.
    Nieuwsartikel

  • Hoe komt Amsterdam aan meer middenhuurwoningen? Tijdens een debat met wethouder Van Dantzig tijdens de vastgoedbeurs Provada bleek dat dat geen gemakkelijke zaak is.
    Achtergrondartikel

  • Het pensioenfonds ABP gaat in samenwerking met Greystar 420 miljoen euro investeren in de bouw van energiezuinige en betaalbare huurwoningen in de Randstad en andere grote steden. Het doel is dat minstens twee van de drie woningen bestemd zijn voor de verhuur in het gereguleerde en het middenhuursegment. Het eerste investeringsobject is een nieuw te bouwen wooncomplex met 780 appartementen in Leiden. ABP wil in de periode tot 2030 zelfs in totaal 5 miljard euro investeren in woningen.
    Nieuwsartikel

  • De vernieuwing van drie buurten in Geuzenveld, Slotermeer en Osdorp is weer een stap dichterbij. De vaststelling in de gemeenteraad van de investeringsnota's voor de drie buurten Ruychaverkwartier, de Couperusbuurt en Hoekenes staat voor de eerste helft van juli op de agenda. In alle gevallen worden er netto woningen toegevoegd en buurten autoluw. Het college heeft al zijn zegen gegeven aan de vernieuwingsplannen.
    Nieuwsartikel

  • Ontwikkelaar G&S& en de Alliantie Ontwikkeling hebben vorige week op de PROVADA hun bouwplan voor een nieuw 'sociaal hart' op NDSM-werf gepresenteerd. Het nieuwbouwplan Buurthaven op kavel B7 bestaat uit 207 sociale- en eeuwigdurende middeldure huurwoningen, een aantal sociaal-maatschappelijke functies en een gemeenschappelijk groen hof. Bijzonder is dat minimaal vijftig woningen worden toegewezen aan 'vitale ouderen'. BuurtHaven wordt naar verwachting eind 2027 opgeleverd.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie Centrada heeft met Dura Vermeer Bouw Hengelo en Plegt-Vos overeenkomsten getekend voor de bouw van 70 eengezinswoningen en 78 appartementen in Lelystad. De nieuwbouw vloeit voort uit de afspraak met de gemeente om de zoekduur naar een sociale huurwoning te verminderen naar gemiddeld twee jaar. Nieuwbouw is daarbij van cruciaal belang. 
    Nieuwsartikel

  • De dagen lijken geteld voor de Beatrixflat, de eerste moderne hoogbouw van Zaandam. De karakteristieke 25 meter hoge woontoren van Ulrich en Kamphuis uit het begin van de jaren zestig op de hoek van de Peperstraat en de oostoever van de Zaan moet wijken voor de bouw van woontorens met 140 nieuwe appartementen.
    Nieuwsartikel

  • Het Buikslotermeerplein in Amsterdam verandert na jarenlang wachten in het nieuwe hart van Noord, waar mensen aangenaam kunnen winkelen, wonen, werken en ontspannen. Althans, volgens de gemeentelijke plannen die nu ter inzage liggen. Het gebied vanaf Stadsloket Noord tot aan het Olof Palmeplein moet levendiger en groener worden, met betere verbindingen met de omliggende wijken en meer ruimte voor horeca en cultuur. In winkelcentrum Boven 't Y komen hoogbouwtorens met ruimte voor 1.900 woningen… meer
    Nieuwsartikel

  • De gemeente gaat een grote ingreep doen in het verouderde Holendrecht in Amsterdam Zuidoost. Sociale huurwoningen aan onder meer de Ochtendreef maken plaats voor omvangrijke, heel duurzame nieuwbouw. De plannen voorzien in de realisatie van in totaal 750 nieuwe woningen over vier woonblokken met een maximale hoogte van zestig meter. Ook sneuvelt een groot aantal bomen langs de Holendrechtdreef. 
    Nieuwsartikel

  • Woningbouwproject De Warren heeft de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2024 gewonnen, de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Zo'n 3.500 Amsterdammers brachten hun stem uit op de tien genomineerden, ruim een kwart koos voor het zelfbouwproject op IJburg. De prijs werd zaterdag uitgereikt op de Dag van de Bouw.
    Nieuwsartikel

  • Het college van Haarlemmermeer heeft besloten het bestemmingsplan voor de nieuwbouwwijk Wickevoort in het dorp Cruquius aan te passen om de bouw van extra woningen mogelijk te maken. Het huidige plan voorziet in de bouw van 756 woningen. De gemeente geeft de ontwikkelaar nu toestemming 111 woningen extra te realiseren.
    Nieuwsartikel

  • Ruimte in de Randstad wordt schaars, daarom moet voor toekomstige grote woningbouwlocaties na 2030 meer in het oosten van het land worden gezocht. Dat stelt demissionair minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. Een verkenning van drie ministeries heeft een zestal geschikte regio's opgeleverd. Dit advies krijgt een plek in het 'voorontwerp' voor de Nota Ruimte. De Jonge laat de afronding en vaststelling daarvan over aan zijn opvolger.
    Nieuwsartikel

  • Vandaag mogen Amsterdammers ook hun stem uitbrengen over een lokaal onderwerp: beschermd groen in de stad. Maar de abstracte vraagstelling van het raadgevend referendum zal bij de meeste Amsterdammers vooral vragen oproepen: ‘Bent u voor of tegen het voorgenomen raadsbesluit over de Hoofdgroenstructuur? Het wordt daardoor eerder een vertrouwensstem over het stadsbestuur. 
    Nieuwsartikel