Om bouwprojecten vlot te kunnen trekken en de bouw van betaalbare woningen mogelijk te blijven maken, trekt het college jaarlijks 10 miljoen euro uit, zo meldt wethouder Hester van Buren van Financiën bij de presentatie van de Begroting voor 2025. Amsterdam kampt met een groot tekort aan betaalbare woningen. Door prijsstijgingen voor materialen en personeel wordt het moeilijker om voldoende betaalbare woningen te bouwen. Met deze impuls hoopt de gemeente de bouwproductie op peil te kunnen… meer
-
Nieuwsartikel
-
NieuwsartikelHet kabinet moet echt werk maken van het vrijmaken van grootschalige en kleinere bouwlocaties, zo verklaart Aedes na het uitspreken van de troonrede. Zonder betaalbare bouwlocaties lukt het corporaties niet voldoende nieuwe sociale huurwoningen te realiseren. Aedes-voorzitter Martin van Rijn noemt het hoopgevend dat het kabinet met wet- en regelgeving komt om het grondbeleid te verbeteren.
-
NieuwsartikelWoningcorporatie Elan sloopt in het noordwestelijke deel van Schalkwijk drie portiekflats met 84 woningen. Daarvoor in de plaats komen 155 sociale huurwoningen en 24 woningen in het middeldure segment. De nieuwe woningen worden wederom verdeeld over drie woonblokken, ditmaal vier of vijf hoog en voorzien van lift. De nieuwe woningen bestaan voornamelijk uit twee- en driekamerappartementen. De plint van de gebouwen wordt traditioneel gebouwd, terwijl de verdiepingen in houtbouw… meer
-
AchtergrondartikelEuropa gaat werk maken van de aanpak van de wooncrisis. Dat beloofde Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, bij haar herbenoeming afgelopen zomer. Er komt een Eurocommissaris voor wonen. Wat betekent dit voor de Nederlandse woonsector? We verkennen de mogelijkheden met Robin van Leijen - bij Aedes verantwoordelijk voor de belangenbehartiging bij de EU. Een verbreding van de staatssteunregels lijkt in aantocht.
-
NieuwsartikelHet tekort aan studentenwoningen zal de komende acht jaar geleidelijk afnemen, zo blijkt uit nieuwe berekeningen van Kences, kenniscentrum voor studentenhuisvesting. Er werd voor 2030 gerekend op een tekort van 57.000 wooneenheden, maar er wordt zoveel bijgebouwd dat in 2032 het tekort rond 42.000 woningen zal uitkomen. Voor de korte termijn is sprake van een tekort aan 23.000 woningen, bijna evenveel als vorig jaar.
-
NieuwsartikelEigen Haard en TBI-onderneming ERA Contour hebben een ontwikkelovereenkomst getekend voor de bouw van Twins. De twee woontorens zijn onderdeel van de uitbreiding en vernieuwing van Stadscentrum Osdorpplein in Amsterdam Nieuw-West. Het Twins-project bestaat uit twee woontorens (34 meter hoog) en twee lagere gebouwen. Beide gebouwen bieden tezamen 184 appartementen met sociale en middeldure huurwoningen en enkele maatschappelijke ruimtes. In de laagbouw komen voornamelijk koopwoningen.
-
AchtergrondartikelVlakbij de Johan Cruijff ArenA en poptempel Ziggo Dome in Amsterdam Zuidoost heeft de gemeente Oude-Amstel De Nieuwe Kern in voorbereiding. Om de plannen van de gebiedsontwikkeling financieel haalbaar te krijgen, is het aantal woningen flink verhoogd. “De bouw van 6.200 woningen is fors voor onze gemeente, maar we bieden zo ruimte aan de regionale woningbouwproductie,” zegt wethouder Victor Frequin.
-
AchtergrondartikelBPD Woningfonds groeit gestaag, ook in de Metropoolregio Amsterdam. Fondsdirecteur Tak Lam wil doorgroeien naar 15.000 woningen in 2030. Hij pleit voor extra nieuwbouwlocaties in buitengebieden, een betrouwbare overheid en vooral voor veel meer aandacht voor procesversnelling.
-
NieuwsartikelDe voorrangsregeling van Achmea Real Estate voor bewoners die een sociale huurwoning achterlaten of een sleutelberoep hebben, heeft 41 mensen geholpen aan een nieuwe middeldure huurwoning in Amsterdam West. Van de 147 appartementen in Podium Lelylaan worden er 26 betrokken door doorstromers uit de sociale huursector. Nog eens 15 huurders hebben een sleutelberoep: zij zijn agent, verpleegkundige of onderwijzer.
-
NieuwsartikelIn het tweede kwartaal van 2024 is in de Metropoolregio Amsterdam voor 3.127 nieuwe woningen een bouwvergunning afgegeven. Dat zijn er bijna twee maal zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. Dit blijkt uit een NUL20-analyse van CBS-data. In totaal nam het aantal vergunde woningen in het eerste half jaar met 13 procent toe tot 4.155 woningen. De stijging dit jaar - en met name in het tweede kwartaal - komt voor een groot deel op het conto van de woningcorporaties (+53% tov jaar… meer
-
NieuwsartikelIn het tweede kwartaal van 2024 zijn voor de bouw van 18,8 duizend nieuwe woningen bouwvergunningen afgegeven. Dat zijn er 3,3 duizend meer dan in dezelfde periode vorig jaar (21 procent). Vergeleken met het eerste kwartaal van 2024 nam het aantal toe met 2,7 duizend (17 procent). Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
-
AchtergrondartikelIn de Metropoolregio Amsterdam (MRA) werden er in de eerste helft van 2024 bijna 30 procent meer nieuwbouwwoningen opgeleverd dan een jaar eerder. Dat betekent niet dat de vlag uit kan. 2023 was namelijk een slecht bouwjaar. Dat vorig jaar ook het aantal verstrekte bouwvergunningen en geslagen eerste palen terugliep betekent weinig goeds voor de naaste toekomst.
-
NieuwsartikelDe netto woningvoorraad nam in Amsterdam in de eerste helft van 2024 toe met 3.065 woningen, zo blijkt uit een NUL20-analyse van CBS-data. In de eerste helft van 2024 werden in de hoofdstad ruim 3.500 woningen opgeleverd, waarvan 2.893 nieuwbouwwoningen en 656 via 'overige toevoegingen'. Dat zijn historisch gezien nog altijd forse aantallen en ook meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Nietttemin lijkt de in 2023 ingezette negatieve trend niet gekeerd.
-
NieuwsartikelDe Alliantie Ontwikkeling ontwikkelt in de Plantage en Sniepbuurt in Diemen een ‘woonhof’ voor actieve senioren die graag zelfstandig willen wonen, maar dan wel in een omgeving willen leven waar de bewoners naar elkaar omkijken. Het Rietschuurhof wordt een gebouw van drie verdiepingen met 45 huurwoningen. De ouderenwoningen worden allemaal in het sociale en het middeldure segment verhuurd. De bewoners delen een grote groene tuin.
-
NieuwsartikelDe SP is tegenstander van de voorgenomen vernieuwing van het centrum van Holendrecht. Met name de plannen om minder sociale huurwoningen te bouwen en meer dure huur- en koopwoningen, zijn tegen het zere been van SP-raadslid Remine Alberts. “Wij vragen ons af voor wie het stadsbestuur deze woningen gaat bouwen. Veel gezinnen of jongeren in Holendrecht en omgeving kunnen een koopwoning van om en de nabij vier ton helemaal niet betalen. Er moeten juist meer ruime sociale huurwoningen voor deze… meer
-
NieuwsartikelHet woongebouw Fibonacci in Amsterdam Oost is opgeleverd, met 49 sociale en 194 middeldure huurwoningen. Het gebouw, pal naast spoorlijnen op de hoek van de Panamalaan en de Cruquiuskade, biedt onderdak aan zo’n 350 jongeren. De sociale huurwoningen zijn van Stadgenoot; de overige woningen - 124 tweekamerwoningen en 70 studio's - worden verhuurd door Rockfield.
-
NieuwsartikelDe krapte op de woningmarkt is afgelopen jaar verder toegenomen. Er zijn weliswaar ruim 88 duizend nieuwe huizen gebouwd, maar het aantal huishoudens neemt sneller toe, terwijl de huishoudgrootte blijft afnemen. Dat blijkt uit de Primos-prognose van onderzoeksbureau ABF Research. Dat bureau berekent jaarlijks het woningtekort voor de Rijksoverheid. Volgens de prognose groeit dit jaar het ‘statistische woningtekort’ met ruim 10 duizend woningen tot 401 duizend.
-
NieuwsartikelDe komst van een vierde zelfbouw wooncoöperatie in Amsterdam is een feit. De aanneemovereenkomst voor Akropolis IJburg is gesloten. Het is opmerkelijk genoeg de Rabobank zelf die een persbericht rondstuurt dat het de wooncoöperatie is gelukt om de financiering rond te krijgen. Tot voor kort waren Nederlandse banken uitermate terughoudend om hypotheken te verstrekken aan wooncoöperaties. De Rabobank heeft die schroom van zich afgeworpen en wil er zich nu zelfs sterk voor maken dat 'deze derde… meer
-
NieuwsartikelIn Overtoomse Veld, Amsterdam Nieuw West, sloopt Lieven de Key 112 oude flatwoningen aan de Johan Greivestraat en de Piet Mondriaanstraat. Daarvoor komen in de plaats 265 nieuwbouwappartementen: 135 sociale huurwoningen en 130 middenhuur- en vrije sectorwoningen. De nieuwbouw start in het najaar, een deel van de voormalige bewoners kan begin 2026 terugkeren naar de nieuwe woningen. De realisatie van twee woongebouwen met middenhuur- en vrije sectorwoningen volgt in 2026.
-
NieuwsartikelVolgens de net vrijgegeven gemeentelijke investeringsnota wordt in de Kolenkitbuurt Midden een woonblok van Rochdale aan de Sinjeur Semeynsstraat met 222 sociale huurwoningen gesloopt. Daarvoor in de plaats komen 385 woningen in de verhouding 73 procent sociaal, 14 procent middelduur en 13 procent vrije sector. De zogenoemde ‘Piggelmeewoningen’ aan het Piet Paaltjespad worden opgeknapt. Daarna worden deze voormalige seniorenwoningen gebruikt voor voorzieningen. Onderdeel van de vernieuwing is… meer
-
NieuwsartikelEr zijn voorzichtige tekenen van herstel van de nieuwbouw. Dat melden de makelaarsvereniging NVM en ING Research onafhankelijk van elkaar. NVM-makelaars zien een opgaande lijn in het aantal transacties van nieuwbouwwoningen vanaf het derde kwartaal van 2024. ING Research verwacht dat de daadwerkelijke woningbouw vanaf 2025 weer 'enig herstel' laat zien. Een indicatie is dat het aantal verstrekte bouwvergunningen in de lift zit.
-
NieuwsartikelDe Alliantie heeft een voormalig kantoorpand aan de Louis Armstrongweg verbouwd tot 86 sociale huurappartementen. ‘Louis’ is het eerste gemengd wonen project in Almere, waar 43 reguliere woningzoekenden samen met 43 statushouders in één complex wonen. Alle woningen zijn tweekamerappartementen, variërend van 29 tot 60 m2, voorzien van vloerverwarming en inbouwapparatuur. Er is een groot gemeenschappelijk dakterras.
-
AchtergrondartikelAmsterdam wijzigt haar ontwikkelstrategie. Om de groei van de stad bij te benen, verschuift de aandacht van de bouw van heel nieuwe woonwijken naar binnenstedelijke verdichting. Die ommezwaai is nodig om ruimte te houden voor bedrijventerreinen, extra vergroening en betere voorzieningen.
-
NieuwsartikelHet Rijk komt met extra hulp voor de realisatie van wooncoöperaties. De Tweede Kamer heeft het bedrag voor een speciaal fonds opgehoogd van 10 naar 40 miljoen euro. Goedkope leningen moeten het makkelijker maken een project te ontwikkelen en te realiseren. De ambitie is om de eerste aanvragen in 2025 in behandeling te kunnen nemen.
-
NieuwsartikelEneco ziet geen mogelijkheden meer voor de aanleg van een warmte- en koudenet in drie gebieden in de wijk Overamstel in Amsterdam Oost. De kosten zijn volgens het bedrijf te hoog om voor ontwikkelaars tot een aantrekkelijk aanbod te komen, zo hebben de wethouders Van Dantzig en De Jager in een brief aan de gemeenteraad laten weten. De gemeente heeft de overeenkomst ontbonden en is in gesprek met Eneco over de afwikkeling van de schade.
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina