-
De gemeente Amsterdam biedt woningzoekenden een betere kans op inspraak bij de ontwikkeling van woningbouwplannen. In twee nader te bepalen gebieden komt een woonraad, zo hebben de wethouders van Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling aan de gemeenteraad laten weten. Daarmee moet er een einde komen aan de situatie dat toekomstige bewoners nagenoeg niet bij het participatieproces zijn betrokken.
Nieuwsartikel
-
In Amsterdam-Zuidoost worden tot 2040 bijna 30.000 nieuwe woningen gebouwd. Grofweg een derde daarvan moet in bestaande wijken komen. Hoe willen corporaties deze buurten verdichten? Wat is het effect daarvan op bewoners en voorzieningen? Nul20-redacteur Jaco Boer zet de verschillende opties op een rij.
Achtergrondartikel
-
De gemeente Haarlemmermeer heeft met ontwikkelaar De Raad Bouw een overeenkomst gesloten over de bouw van 875 woningen in Bolspark in Nieuw-Vennep. Bolspark is onderdeel van het Pionier-Bolsterrein, een bedrijventerrein dat in tien jaar tijd wordt her-ontwikkeld naar een gemengd woon-werkgebied. De woningen worden gebouwd op elf verschillende bouwvakken. Tien procent van de bebouwing wordt gebruikt voor onder andere horeca, een zorgcentrum en een kinderdagverblijf.
Nieuwsartikel
-
De bouw van duizenden extra woningen in de Haarlemmermeer moet een bijdrage leveren aan het verminderen van de woningnood, zo is afgesproken tijdens de Woontop woensdag. In Lisserbroek en Nieuw-Vennep West kunnen versneld tenminste 6.500 woningen worden gebouwd en er wordt vaart gezet achter bestaande afspraken voor woningbouw in Rijsenhout.
Nieuwsartikel
-
De woontoren van Woonstichting Lieven de Key voor jongeren tot 28 jaar aan de Amsterdam Zuidas is bekroond met de Zuiderkerkprijs 2024, de prijs van de gemeente Amsterdam voor het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar. Woongebouw Stepstone, een ontwerp van Levs Architecten, wordt door de jury in het bijzonder gewaardeerd omdat het sociale woningbouw betreft in een omgeving van louter (heel) dure koopwoningen. Daarmee draagt het complex bij aan de diversiteit in het gebied. "Stepstone… meer Nieuwsartikel
-
Binnen de woningvoorraad van de Nederlandse woningcorporaties kunnen de komende tien jaar 170.000 extra woonruimten worden gerealiseerd door bestaande woningen beter te benutten, zo blijkt uit een rekenexercitie van Platform31 aan de vooravond van de Woontop. Maar dat lukt alleen als woningcorporaties, gemeenten, Rijk en andere betrokkenen belemmerende regels wegnemen én actief aan de slag gaan om de bestaande mogelijkheden te benutten.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporatie de Alliantie doet aan de vooravond van de landelijke Woontop een oproep aan minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting én aan alle betrokken partijen om al die woningzoekenden niet in de kou te laten staan. “Help ons én heel bouwend Nederland om met lef en focus de bouwproductie verder op te voeren”, aldus bestuursvoorzitter Rob Haans. “Succes is alleen mogelijk als iedereen, corporaties, investeerders, bouwers, gemeenten en landelijke overheid, daar de schouders onder zet.”
Nieuwsartikel
-
De gemeente Zaanstad heeft een ontwikkelcombinatie van BPD en SBB geselecteerd voor de bouw van Figaro. Het braakliggend terrein naast het stadhuis wordt gevuld met zowel publieke functies, als woningen. In het complex – met een hoogte van maximaal 75 meter – komen bijna tweehonderd woningen, waarvan dertig procent sociale huur, dertig procent middenhuur (BPD Woningfonds) en veertig procent dure woningen. Ook voorzien de plannen in de komst van een stalling met ruimte voor meer dan tweeduizend… meer Nieuwsartikel
-
Ontwikkelaar Timpaan bouwt met Bot Bouw 143 huur- en 77 koopwoningen op het braakliggende terrein tussen Veerdijk en Poortwachter in Wormer. Woningcorporatie Parteon krijgt daarvan 80 sociale en 63 middeldure huurwoningen in bezit. Het gaat om twee woontorens met diverse woningtypes: van studio’s tot twee- en driekamerappartementen. “Dit project draagt bij aan de doorstroming op de woningmarkt. Het biedt starters een betaalbare eerste woning, senioren de mogelijkheid om comfortabel gelijkvloers… meer Nieuwsartikel
-
Ontwikkelaar NL Development heeft het startsein gegeven voor de bouw van Bredius, een woonproject met 83 middenhuurwoningen, 22 koopappartementen, bedrijfsruimten en een parkeergarage aan de rand van de Spaarndammerbuurt in Amsterdam West. Stadsdeelbestuurder Thomas Hermans is blij met start bouw. "Dit project laat zien dat duurzaam bouwen heel goed kan."
Nieuwsartikel
-
Achmea Real Estate koopt namens PME Pensioenfonds 63 appartementen in het houtbouwcomplex De Koffiefabriek in Amsterdam. Verkoper is ontwikkelaar Lister Buildings. De woningen liggen aan de Joan Muyskenweg in het Muyskenkwartier en bestaan uit 28 sociale huurwoningen, 28 middenhuurwoningen en 7 woningen in de vrije huursector. Voor de huurders zijn er 148 fietsparkeerplekken en zeven parkeerplaatsen voor auto’s. De bewoners krijgen ook de beschikking over een collectieve daktuin.
Nieuwsartikel
-
De Raad van State heeft de bezwaren van twee bewoners en de eigenaar van winkelcentrum Hogeweij in Weesp tegen nieuwbouw op de locatie van de Kostverlorenflat afgewezen. Daarmee krijgt Ymere groen licht voor de bouw van 96 nieuwe woningen, waaronder 66 sociale huurwoningen. Kim Ronner, regiomanager bij Ymere, noemt het ongegrond verklaren van de bezwaren ‘geweldig nieuws’: “Vooral voor al die woningzoekenden in Weesp die al meer dan tien jaar wachten op nieuwe woningen op deze fraaie locatie.
Nieuwsartikel
-
Bij de bouw van nieuwe woningen hoeven geen onderkomens te worden gebouwd voor huismussen, vleermuizen en gierzwaluwen. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting vindt zo’n verplichting niet nodig. Ze wil vaart maken met de bouw van honderdduizend nieuwe woningen per jaar en schrapt daarom allerlei in haar ogen overbodige regels. De eis om ‘verblijfsvoorzieningen voor bouwwerkafhankelijke beschermde dieren’ te realiseren krijgt dus geen plek in de nieuwe versie van het Besluit bouwwerken… meer Nieuwsartikel
-
Vorig jaar hebben de Nederlandse woningcorporaties 10,5 miljard euro geïnvesteerd in onderhoud en verduurzaming van hun woningen, maar liefst 1,5 miljard euro meer dan het jaar ervoor. Ook bouwden zij bijna 18.000 nieuwe woningen, zo blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse Aedes Benchmark. De nieuwbouw werd nagenoeg geheel met 4,3 miljard euro aan leningen betaald. Aedes waarschuwt dat corporaties niet eindeloos over voldoende middelen beschikken om zulke hoge investeringen te doen.
Nieuwsartikel
-
In de Wildemanbuurt in Amsterdam Nieuw-West hebben bewoners zelf de noodzaak voor stadsvernieuwing aangekaart. Samen met de gemeente Amsterdam en woningcorporatie Stadgenoot maakten zij vervolgens het vernieuwingsplan en kozen zij het participatie- en stedenbouwkundig bureau. Het conceptplan is nu klaar. Het geheim van dit succesvolle traject? De snelheid erin houden en de hele buurt erbij betrekken. Maar uiteraard is niet iedereen tevreden met de uitkomst.
Achtergrondartikel
-
Volgens de Flevolandse gedeputeerde Jan de Reus is de "impasse rondom de IJmeerverbinding en de realisatie van Pampus doorbroken". Almere heeft een tweede verbinding met Amsterdam altijd als voorwaarde gesteld voor de ontwikkeling van een grote bouwlocatie aan de westpunt van de stad: Almere Pampus. Niets is overigens nog zeker: Rijk en regio hebben alleen afgesproken alternatieve financiering voor de IJmeerverbinding te gaan onderzoeken.
Nieuwsartikel
-
"We hebben geld nodig. Dat is de gamechanger. Al het andere is gekloot in de marge." Dat zegt Reinier van Dantzig, wethouder Woningbouw en Stedelijke ontwikkeling in een interview in Cobouw.
Nieuwsartikel
-
Twee woningbouwprojecten van respectievelijk Eigen Haard en Lieven de Key en een bouwproject van Heijmans Vastgoed zijn genomineerd voor de Zuiderkerkprijs 2024. Een jury onder voorzitterschap van journalist Marcel van Engelen heeft de meeste waardering voor het door DOOR Architecten ontworpen Fridtjof Nansenhof, woningbouwproject Stepstone van LEVS Architecten en Vertical, een ontwerp van een groep met onder meer NL Architects en DS Landschapsarchitecten.
Nieuwsartikel
-
Woningcorporatie Eigen Haard heeft een belangrijke stap gezet in de herontwikkeling van het Hamerkwartier in Amsterdam Noord naar een ‘spannende, nieuwe en sociale’ wijk. Met ontwikkelaar/bouwer Era Contour zijn afspraken gemaakt over de ontwikkeling van het eerste bouwblok. De 'rode reus' is een ontwerp van het Amsterdamse bureau Moke Architecten en staat volgens de woningcorporatie symbool voor 'vertrouwen, strijdbaarheid en warmte'. Het complex omvat in totaal 237 woningen, een supermarkt en… meer Nieuwsartikel
-
Op de plek van het oude ziekenhuis Tergooi in Hilversum Oost komen 329 woningen waarvan uiteindelijk 158 sociale huurwoningen en 10 in het middensegment. Deze huurwoningen worden eigendom van de Alliantie. De gemeente heeft recent ingestemd met een aanpassing van het woonprogramma, waardoor er meer sociale huurwoningen in het project komen.
Nieuwsartikel
-
Van 27 procent van de projecten die eind 2023 een Startbouwimpuls-subsidie (SBI) hebben ontvangen, verloopt het project niet volgens afspraak. Dat meldt Vastgoed Journaal op basis van opgevraagde informatie bij het ministerie van VRO.
Nieuwsartikel
-
Amsterdam wil het komende decennium de stadsdelen buiten de ring grootschalig verdichten. Ook in de Westelijke Tuinsteden moeten er veel woningen worden bijgebouwd. Gemeente en woningcorporaties vinden bezorgde buurtbewoners op hun pad. Voor bewonersvereniging ProWest geldt dat het open karakter en de kenmerkende stedenbouwkundige elementen uit de wederopbouwperiode het uitgangspunt bij vernieuwing en verdichting moeten zijn.
Achtergrondartikel
-
Hoe kon het zo verschrikkelijk misgaan met de Floriade in Almere? Maandag 4 november startte een raadsenquête naar de flop van 100 miljoen euro. De projectontwikkelaar Weerwater CV die na afloop van de tentoonstelling de woonwijk Hortus zou bouwen, wil daar overigens niet verschijnen. Met als argument: we waren niet betrokken bij de organisatie van het evenement en we zijn nu ook niet meer betrokken bij de ontwikkeling van de woonwijk. Maar hoe zat het ook weer met die geplande woonwijk?
Nieuwsartikel
-
Oplossingen voor het woningtekort mogen niet ten koste gaan van klimaat, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving. En dat hoeft ook niet, laat het door meer dan 140 publieke en private partners ondersteunde Convenant Toekomstbestendig Bouwen 2.0 zien. Deze bovenwettelijke set standaarden helpt provincies, gemeenten, ontwikkelaars en bouwers om duurzaamheidsambities te integreren in de woningbouwopgave. Versnelling, betaalbaarheid en vergroening kunnen in de woningbouwpraktijk goed met elkaar… meer Achtergrondartikel
-
Het is er groen, ruim en rustig. Wonen in de gemeente Uithoorn is gewild. Met de nieuwe tramverbinding ligt Uithoorn gevoelsmatig weer dichter bij de hoofdstad. Is dat goed of slecht nieuws voor de bewoners? De gemeente ziet in ieder geval de noodzaak om er tot 2035 zo'n 1.100 woningen bij te bouwen. De focus ligt daarbij op middenhuurwoningen voor starters en woonconcepten voor ouderen, aldus wethouder Ferry Hoekstra.
Achtergrondartikel