Amsterdam zet tender uit voor middeldure gezinswoningen in Spaarndammerbuurt

22.12.2020
Image

Op de zogeheten 'Brediuslocatie' in de Spaarndammerbuurt wil Amsterdam vrije sectorhuurwoningen bouwen waarvan 80 procent in het middeldure segment. Vorige week is daartoe een uitvraag gepubliceerd op TenderNet. Men hoopt voor deze woningen gezinnen te interesseren die doorstromen uit sociale huurwoningen. De gemeente zoekt naar een ontwikkelende partij die ook direct een verhuurder meebrengt die voor lange termijn de woningen gaat exploiteren.

De Brediuslocatie is een driehoek die ligt ingeklemd tussen Brediusbad, spoorlijnen en de Zaanstraat. Tot 2004 stond hier de Brediushal die ondanks eerdere planvorming na een brand nooit is herbouwd. Er is ruimte voor maximaal 150 woningen. Die mogen allemaal in de vrije sector worden gerealiseerd mits 80 procent bestaat uit middeldure huurwoningen. Met deze nieuwe aanpak, die afwijkt van de 40-40-20 regel, probeert de gemeente het schrijnende tekort aan bouwplannen voor middeldure huurwoningen te bestrijden. De middeldure huurwoningen blijven voor een periode van 25 jaar verhuurd in dit segment. Voor de overige 20 procent mag de ontwikkelaar zijn eigen plan trekken. Er is ook nog ruimte voor maximaal 1.000 m² maatschappelijke en/of consumentverzorgende dienstverlening.

De procedure bestaat uit twee rondes. In de voorselectie worden maximaal drie partijen geselecteerd die doorgaan naar de definitieve selectie. Geïnteresseerde partijen kunnen zich inschrijven voor de tender tot en met 3 maart. De geselecteerde ontwikkelaar krijgt 1,5 jaar de tijd om zijn plan verder uit te werken. In 2023 moet de eerste spade de grond ingaan.