Overslaan en naar de inhoud gaan

Brandweer verlangt extra maatregelen om veiligheid containerwoningen te verbeteren 

Image

In de in totaal 45 tijdelijke containerwoninggebouwen in Amsterdam is geen sprake van acuut brandonveilige situaties, zo blijkt uit onderzoek van gemeente en Brandweer. Nergens is per direct ontruiming noodzakelijk. Wel moeten in het merendeel van die complexen extra maatregelen worden genomen om de brandveiligheid te verhogen.

Aanleiding voor het veiligheidsonderzoek is de brand november vorig jaar in een complex van Lieven de Key aan Riekerhaven. Bij de brand vielen geen slachtoffers, wel vernietigde het vuur tientallen woningen. Wel kwamen zeven huisdieren om het leven. Bij die brand was de rookontwikkeling fors en ging de rookverspreiding snel. Die problemen, aldus de Brandweer, zijn het gevolg van de indertijd gekozen constructie. Onder het zogeheten schildak kan zich binnen minuten hitte en rook verzamelen. Zo’n dak maakt dat volgens de Brandweer sprake is van een brandgevaarlijke situatie.

De Brandweer adviseert daarom in drie soortgelijke complexen, ook van Lieven de Key, elders aan Riekerhaven en op het Zeeburgereiland structurele maatregelen te nemen, bijvoorbeeld door het schildak te verwijderen. Lieven de Key laat in een reactie weten dat die gebouwen op dit moment ‘voldoen aan alle wettelijke brandveiligheidseisen’. Wel is de corporatie nog met gemeente en Brandweer in overleg over nadere maatregelen. 

De brand was voor de gemeente aanleiding om alle locaties in Amsterdam met containerwoningcomplexen aan nader onderzoek te onderwerpen. Bijna alle gebouwen kennen gebreken, aldus wethouder Pels in een brief aan de gemeenteraad. Gebouweigenaren is gevraagd die gebreken te verhelpen. Ook kan op korte termijn de brandveiligheid verhoogd door het vrijmaken van vluchtroutes, leeghalen van meterkasten en het controleren van rookmelders.