• De woningbouwplannen van het huidige kabinet leiden niet tot dertig procent sociale woningbouw. Eerder is sprake van een dalende trend, zo heeft emeritus hoogleraar Johan Conijn (Ortec Finance) berekend. Hooguit is eind 2030 sprake van 25,7 procent sociale woningbouw. 
    Nieuwsartikel

  • In Memoriam bij het overlijden van Adri Duivesteijn (1950-2023). Over de sociaaldemocraat van de oude stempel. Een dwars en eigengereid bestuurder, die meent dat de burger de macht verdient. Ook in Almere. In Almere wil hij laten zien dat woningbouw anders kan. Tijdens zijn wethouderschap van 2006 tot 2013 verkoopt de stad 1.400 individuele kavels. Vanuit zijn werkkamer op het stadhuis wijst hij graag de plekken aan waar individuele woningeigenaren hun dromen hebben waargemaakt. 
    Nieuwsartikel

  • Adri Duivesteijn, voormalig wethouder van Almere en oud-Kamerlid voor de PvdA, is vrijdag overleden. Dat is namens zijn familie bekendgemaakt. Hij leed al jaren aan prostaatkanker. Duivesteijn is 72 jaar geworden.
    Nieuwsartikel

  • In de in totaal 45 tijdelijke containerwoninggebouwen in Amsterdam is geen sprake van acuut brandonveilige situaties, zo blijkt uit onderzoek van gemeente en Brandweer. Nergens is per direct ontruiming noodzakelijk. Wel moeten in het merendeel van die complexen extra maatregelen worden genomen om de brandveiligheid te verhogen.
    Nieuwsartikel

  • Het lukt Amsterdam nog steeds niet om voldoende huisvesting te vinden voor statushouders, dat blijkt uit het jongste overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Weliswaar vonden in de eerste twee maanden van dit jaar 164 vergunninghouders huisvesting. De achterstand blijft onveranderd omvangrijk.
    Nieuwsartikel

  • In het Wagenweggebied in Purmerend heeft aannemer Bot Bouw uit Heerhugowaard 131 nieuwe huurappartementen opgeleverd. Woningbouwproject Una bestaat uit 26 sociale huurappartementen voor Wooncompagnie en 105 middensegment en dure huurappartementen voor Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer.
    Nieuwsartikel

  • Ouderen die zwaar leunen op mantelzorg moeten in de toekomst makkelijker kunnen verhuizen naar een woning in de gemeente waar hun zorgverlener woont. Gemeenten mogen deze groep niet langer urgentie onthouden, bijvoorbeeld omdat zij geen economische of maatschappelijke binding hebben met de gewenste woonplaats. Dat is onderdeel van de door minister Hugo de Jonge aangekondigde landelijke stroomlijning van urgentieregelingen. 
    Nieuwsartikel

  • Minister de Jonge voor Volkshuisvesting heeft het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting gepresenteerd. De nieuwe wet geeft het Rijk, provincies en gemeenten de instrumenten om samen regie te voeren op de volkshuisvesting. Overheden krijgen meer grip op hoeveel woningen, waar en voor wie wordt gebouwd en meer grip op mogelijkheden voor de versnelling van woningbouw. 
    Nieuwsartikel

  • De verkoop van sociale huurwoningen door corporaties moet zoveel mogelijk stoppen. Ook moeten er minder corporatiewoningen overgaan naar het middensegment. Daarover maakt wethouder Zita Pels ‘scherpe afspraken’’ met de Amsterdamse woningcorporaties. Verkoop van een corporatiewoning wordt bovendien afhankelijk van toestemming van de gemeente. Ook mag verkoop alleen nog als ‘een buurt aantoonbaar wordt verbeterd’.
    Nieuwsartikel

  • Het bouwtempo van sociale huurwoningen loopt wel op, maar blijft achter bij de ambities. Dat constateert de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties in een rapportage waarin het terugblikt op de twee jaar van zijn bestaan. De taakgroep leidt haar conclusie af uit de investeringsplannen van corporaties waarvoor ze een korting van de verhuurdersheffing (de RVVN-regeling) hebben aangevraagd.
    Nieuwsartikel

  • De vijfhonderd woningen op het Havenstraatterrein in Amsterdam Zuid mogen definitief worden gebouwd. De Raad van State heeft het protest van The British School en buurtbewoners afgewezen. Eerder in 2019 vernietigde de Raad een vorig bestemmingsplan omdat de gemeente onvoldoende rekening had gehouden met de belangen van de Museumtram. Vervolgens is het ontwerp aangepast.
    Nieuwsartikel

  • Het leek een formaliteit en dat was het ook. Gisteren nam de Tweede Kamer met brede meerderheid het voorstel aan tot huurverlaging voor arme huurders van corporatiewoningen. Per 1 juli wordt de huur voor huurders met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum verlaagd tot 575 euro. Althans als ook de Eerste Kamer instemt. Huurders in de particuliere sector kunnen geen aanspraak maken op deze verlaging.
    Nieuwsartikel

  • Bewoners van appartementen met een gedeelde aansluiting voor zowel warmte of gas, als elektriciteit krijgen in de eerste helft van dit jaar ruim 1.100 euro compensatie voor de hoge energieprijzen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Voor onzelfstandige wooneenheden bedraagt de compensatie 477 euro. Wie alleen gas of warmte of alleen elektriciteit afneemt via een gedeelde aansluiting, krijgt een deel van het bedrag.
    Nieuwsartikel

  • Na jaren voorbereiding is het zover. De wijze waarop vrijkomende sociale huurwoningen in de WoningNet-regio Amsterdam worden toegewezen, verandert vanaf 16 januari fundamenteel. De opgebouwde inschrijfduur is niet meer allesbepalend. In het nieuwe systeem spelen ook de persoonlijke situatie en actief zoekgedrag een rol. De slaagkans wordt nog maar gedeeltelijk bepaald door de inschrijfduur. Wie nu inlogt bij WoningNet ziet hoeveel punten hij of zij heeft gespaard.
    Nieuwsartikel

  • Om ook de verduurzaming van gebouwen in beheer van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) te versnellen, heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting de subsidieregelingen voor het verduurzamen van dergelijke woningcomplexen vereenvoudigd en verbreed. Afgelopen week is de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) van start gegaan. Ook worden de financieringsmogelijkheden voor VvE’s via het Warmtefonds uitgebreid. 
    Nieuwsartikel

  • Huurders met een laag inkomen in een corporatiewoning krijgen per 1 juli 2023 een huurverlaging. Vanaf die datum gaat voor 510.000 huurders de nieuwe huurprijs gelden van 575 euro per maand. Daarnaast krijgen huurtoeslagontvangers een verhoging van 16,94 euro toeslag per maand.
    Nieuwsartikel

  • In Corporaties in Beeld: 2021 voert Finance Ideas een analyse uit van de jaarrekeningen van de 100 grootste woningcorporaties. De auteurs Johan Conijn en Jelmer Dioncre concluderen dat de corporaties er financieel gezond voor staan, maar dat bij ruim de helft van de corporaties het duurzaam verdienmodel onder druk staat. Volgens hypotheekadviseur Jan Groot kan de woningcrisis niet met conservatief beleid worden opgelost. De corporaties moeten financieel scherper aan de wind zeilen. Johan… meer
    NUL20-Opinie

  • De terugkerende vraag: hoe rijk zijn die corporaties nu eigenlijk? Enerzijds wezen corporaties de afgelopen jaren tot vervelens toe op de verhuurderheffing die hen arm hield en noopte tot het verhogen van huren, verkopen van woningen en terughoudend te investeren in woningonderhoud en nieuwbouw.
    Achtergrondartikel

  • Gemeente Lelystad, huurdersbelangenorganisatie HVOB en woningcorporatie Centrada hebben prestatieafspraken gemaakt voor het komende jaar. De afspraken gaan over nieuwbouw, verduurzaming en het vergroten van de diversiteit van wijken.
    Nieuwsartikel

  • Het Rijk biedt een financiële herplaatsingsgarantie om de bouw van flexwoningen te ondersteunen. Minister de Jonge voor Volkshuisvesting heeft daarover afspraken gemaakt met Aedes en de VNG. Van de garantie kunnen corporaties en andere exploitanten gebruik maken. 
    Nieuwsartikel

  • De Tweede Kamer heeft op 1 december ingestemd met het afschaffen van de verhuurderheffing. Dat moest nog, hoewel er in alle berekeningen al rekening mee is gehouden. Per 1 januari verdwijnt daarmee na 9 jaar één van de meest besproken belastingen van Nederland. Dit jaar was de heffing al met 500 miljoen verlaagd.
    Nieuwsartikel

  • Een derde deel van de nieuwbouwproductie tot en met 2030 moet geschikt zijn voor ouderen. Minister Hugo de Jonge gaat daarover bouwafspraken maken met provincies, gemeenten en woningcorporaties. Het afgelopen week gelanceerde programma Wonen en Zorg voor Ouderen van hem en minister Helder van Langdurige Zorg voorziet in de bouw van 170.000 ‘nultredenwoningen’, 80.000 zelfstandige woningen in een geclusterde woonvorm, bijvoorbeeld hofjes ter bevordering van het sociale contact, en 40.000… meer
    Nieuwsartikel

  • In grote wooncomplexen voor jongeren en statushouders gaat het aandeel statushouders omlaag. Daarover worden met de Amsterdamse corporaties nieuwe afspraken gemaakt, zo schrijven wethouder Pels (Volkshuisvesting) en Groot Wassink (Opvang Vluchtelingen) in een brief aan de gemeenteraad.
    Nieuwsartikel

  • De Rijksoverheid gaat zich samen met gemeenten en verhuurders actief inzetten om woondiscriminatie tegen te gaan. Zij starten met een voorlichtings- en bewustwordingscampagne om discriminatie de deur te wijzen. 
    Nieuwsartikel

  • Bij ruim de helft van de grote woningbouwcorporaties staat het duurzaam verdienmodel onder druk, zo concludeert Finance Ideas na een analyse van de jaarverslagen van de honderd grootste woningbouwcorporaties.
    Nieuwsartikel