Overslaan en naar de inhoud gaan
  • De kans dat huurders van corporatiewoningen de komende jaren niet te maken krijgen met een huurverhoging, de grote wens van PVV-leider Geert Wilders, slinkt steeds verder. De Raad van State ziet geen heil in het wetsvoorstel van minister Keijzer om de huren voor twee jaar te bevriezen. Het kabinet krijgt het dringende advies verdere behandeling te staken, meldt de politieke redactie van de Telegraaf.
    Nieuwsartikel

  • Vijf anonieme Amsterdammers hebben het initiatief genomen voor een volksinitiatief voor een betere kans op een sociale huurwoning. Zij willen dat de gemeenteraad zich uitspreekt over een wijziging van de huidige woonruimteverdeling. Minimaal een kwart van de jaarlijks vrijkomende corporatiewoningen moet voortaan beschikbaar zijn voor Amsterdammers zonder urgentie of voorrang, zo menen zij. 
    Nieuwsartikel

  • De kans dat de PVV de achterban kan belonen met een bevriezing van de huren in de corporatiesector lijkt met de dag kleiner te worden. Coalitiepartner NSC en oppositiepartij GroenLinks/PvdA zijn alleen bereid het wetsvoorstel van minister Keijzer te steunen, als woningcorporaties structureel worden gecompenseerd voor het verlies aan huurinkomsten.
    Nieuwsartikel

  • Corporaties stappen definitief naar de rechter om af te dwingen dat het Kabinet-Schoof de Nationale Prestatieafspraken nakomt. Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening heeft laten weten niet in te gaan op de sommatie om deze afspraken te respecteren en gaat door met het wetsvoorstel om de huren de komende twee jaar te bevriezen. In een kort geding zullen Aedes en 230 corporaties een oordeel van Rechtbank Den Haag vragen over het schenden van de Nationale Prestatieafspraken… meer
    Nieuwsartikel

  • WSW en de Autoriteit Woningcorporaties verwachten van 140 woningcorporaties dat zij snel hun financiële huishouding op orde brengen. Ook woningcorporatie Eigen Haard ontkomt niet aan pijnlijke ingrepen, zegt Judith van der Bijl, directeur Finance & Control. Negen vragen. Over het effect van de huurbevriezing en het slechte nieuws dat huidige en toekomstige huurders te wachten staat. “Huurbevriezing lijkt mooi, maar de maatregelen vanwege het verlies van huurinkomsten zullen onze huurders en… meer
    Achtergrondartikel

  • Huurbevriezing in de corporatiesector maakt de Woondeal in de Metropoolregio Amsterdam onmogelijk. Er gaat een streep door de bouw van tienduizenden woningen, zo schrijven dertig gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland in een brandbrief aan de Tweede Kamer. De eerder afgesproken woningaantallen zullen fors naar beneden moeten worden bijgesteld.
    Nieuwsartikel

  • Het voorstel van minister Keijzer van Volkshuisvesting om alleen in de corporatiesector de huren van sociale huurwoningen te bevriezen ondervindt van alle kanten kritiek. Ook bestaat er grote twijfel of het kabinet er in slaagt de corporaties voldoende te compenseren voor het verlies aan huurinkomsten, waardoor zij miljarden minder kunnen investeren in uitbreiding en vernieuwing van de woningvoorraad.
    Nieuwsartikel

  • Het kabinet-Schoof heeft geen boodschap aan de zware kritiek van woningcorporaties en toezichthouders om voor een periode twee jaar de huren in de corporatiesector te bevriezen. Alleen de huren van corporatiewoningen worden bevroren, huurders van een sociale huurwoning van een particuliere verhuurder krijgen per 1 juli wel te maken met een huurverhoging.
    Nieuwsartikel

  • Zestig woningcorporaties dreigen al op korte termijn financieel in de knel te komen. De Autoriteit Woningcorporaties (Aw) intensiveert het toezicht en wil de komende weken van die corporaties horen welke maatregelen zij op korte termijn nemen om financieel gezond te blijven.  De intensivering van het toezicht is aangekondigd in een bijzondere signaalrapportage aan minister Keijzer van Volkshuisvesting.
    Nieuwsartikel

  • Als de door het kabinet aangekondigde huurbevriezing doorgaat, stijgt bij corporaties het jaarlijkse tekort van 100 miljoen naar 1.600 miljoen euro. Elk jaar wordt de schuld bij de bank met dit bedrag verhoogd en komt daarmee stapsgewijs op duizelingwekkend niveau. Met ook een duizelingwekkende rente om jaarlijks te betalen.
    Column

  • Steven van Weyenberg is woensdag geïnstalleerd als wethouder Woningbouw, Grond en Ontwikkeling en Ruimtelijke Ordening van de gemeente Amsterdam. Hij volgt Reinier van Dantzig op, die zijn functie om gezondheidsredenen heeft neergelegd. Van Weyenberg kijkt ernaar uit om aan de slag te gaan met de grote ruimtelijke opgaven van de stad. “De woningnood is hoog en de ruimte in de stad schaars.
    Nieuwsartikel

  • Wijkbeheerders zijn het gezicht van de corporaties in turbulente tijden. Wat komen ze zoal tegen? NUL20 liep met twee van hen mee. “Je komt niet met een vraag, maar tijdens het praatje merk je pas op wat er speelt.”
    Achtergrondartikel

  • Corporatiekoepel Aedes en zo'n tweehonderd aangesloten woningcorporaties willen dat het kabinet zich houdt aan de Nationale Prestatieafspraken die minister Keijzer (Wonen), Aedes en VNG  afgelopen december hebben gemaakt. Daarbij legden ze vast wat de corporaties de komende 10 jaar zouden investeren in nieuwbouw, onderhoud, isolatie en leefbaarheid. Ook spraken ze af dat de huren daarvoor de komende jaren gematigd zouden stijgen. Maar in de Voorjaarsnota kwam de minister met de intussen… meer
    Nieuwsartikel

  • In Amsterdam moet de grondproductie toenemen, anders is er binnen het Vereveningsfonds van de gemeente al binnen enkele jaren niet voldoende geld beschikbaar om te investeren in stedelijke vernieuwing en de bouw van betaalbare woningen. Dat blijkt uit de jongste editie van het Meerjarenperspectief Grondexploitaties. Maar de haalbaarheid van meer gronduitgiftes is hoogst twijfelachtig; de economische ontwikkelingen voor gebiedsontwikkeling zijn niet goed, en gevreesd wordt dat door netcongestie… meer
    Nieuwsartikel

  • Met commerciële energiebedrijven lukte het niet, dus gaat Amsterdam het zelf doen. Met netwerkbedrijf Alliander en Energie Beheer Nederland wil de gemeente een publiek Amsterdams warmtebedrijf oprichten. Wethouder Zita Pels: “Warmte is wat mij betreft een nutsvoorziening en hoort dus in publieke handen.”
    Achtergrondartikel

  • Ongeveer 140 van de 262 bij Waarborgfonds Sociale Woningbouw actieve woningcorporaties zullen de komende vijf jaar niet meer kunnen voldoen aan de financiële normen voor het verkrijgen van geborgde leningen. Dat concludeert WSW na een analyse van de gevolgen van het bevriezen van huurverhogingen de komende twee jaar. Het waarborgfonds verwacht dat die corporaties hun investeringen al in de jaren 2027-2029 en mogelijk ook daarna fors neerwaarts moeten bijstellen. 
    Nieuwsartikel

  • Wordt de documentaire 'De verkrotte droom' over de Amsterdamse Van der Pekbuurt het breekijzer waarmee radeloze huurders van verwaarloosde volksbuurten betere woonomstandigheden kunnen afdwingen? Als het aan filmmakers Femke en Ilse van der Velzen ligt wel. Ze willen de aandacht vestigen op de problemen in de buurt en roepen bewoners op zich te verenigen.
    Achtergrondartikel

  • De bijna dertig woningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) schorten hun deelname aan de zogeheten MRA-versnellingstafel tot nader order op. Dat hebben ze in een brief laten weten aan Jelle Beemsterboer (BBB), gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. De corporaties zijn naar eigen zeggen niet meer in staat om de gevraagde bijdrage te leveren aan de nieuwbouwproductie uit de Woondeal. Half april maakten de coalitiepartijen hun voornemen bekend de huren van sociale huurwoningen te… meer
    Nieuwsartikel

  • Het van oudsher behoudende Eigen Haard wil de komende jaren meer durf en daadkracht tonen. Bestuurders Anke Huntjens en Arco Groothedde leggen zich in het nieuwe koersdocument ‘Onze Corporatie’ vast op meer verbinding met de zittende huurders en de soms kwetsbare buurten waarin zij wonen. Ook streven ze naar de bouw van 2.050 woningen in het sociale segment en 2.250 woningen in het middensegment de komende tien jaar. Vaak zal het gaan om nieuwe driekamerwoningen; appartementen die geschikt zijn… meer
    Achtergrondartikel

  • Eigen Haard krijgt 156 sociale huurwoningen bij op de Naritaweg 50, vlakbij station Sloterdijk. Dat schrijft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties AFWC op haar site. De sloop, bouw en ontwikkeling komen voor rekening van VORM en Mooi Ontwikkelt. De hoop is dat de bouw begin volgend jaar van start kan gaan.
    Nieuwsartikel

  • D66 wil dat mensen met een hoger inkomen ook meer betalen voor hun sociale huurwoning. Dat schrijft Kamerlid Hans Vijlbrief in het dinsdag gepresenteerde allesomvattende woonplan. Er wonen inmiddels in totaal 350.000 huishoudens met een hoger inkomen in een sociale huurwoning; meer dan in de provincie Friesland wonen. “Het gaat dus om een op de zes sociale huurders die met hun huidige inkomen niet meer in aanmerking zouden komen voor een sociale huurwoning”, aldus Vrijbrief. D66 wil dat… meer
    Nieuwsartikel

  • Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft met verbazing kennisgenomen van het kabinetsvoornemen om de huren voor sociale huurwoningen voor een periode van twee jaar te bevriezen. Het herhaaldelijk ingrijpen van de politiek op de ontwikkeling van de huur zet de beschikbaarheid van geborgde leningen voor woningcorporaties onder druk, aldus de voor corporaties essentiële borger van leningen.  
    Nieuwsartikel

  • D66 draagt de Haagse oud-politicus Steven van Weyenberg voor als nieuwe wethouder Wonen en Stedelijke Ontwikkeling in Amsterdam, zo heeft de partij bekendgemaakt. Hij is de opvolger van Reinier van Dantzig, die vorige maand aftrad vanwege gezondheidsproblemen. ‘Van Weyenberg als vervanger van Van Dantzig is een geweldige uitkomst’, aldus D66-fractievoorzitter Rob Hofland. ‘Het vertrek van Reinier was een enorm verlies. Woningbouw is voor Amsterdam van levensbelang. Daarom zochten we een… meer
    Nieuwsartikel

  • Het wegvallen van inkomsten van woningcorporaties door bevriezing van de huren in de sociale sector in 2025 en 2026 wordt door het kabinet gecompenseerd met een extra investering van ruim 1 miljard euro, zo blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Voorjaarsnota 2025. In 2026 kan minister Keijzer van Volkshuisvesting 270 miljoen euro extra investeren in de sociale huur en voor de jaren 2027 en 2028 komt twee keer 405 miljoen euro beschikbaar.
    Nieuwsartikel

  • De huren in de sociale huursector worden dit en volgend jaar bevroren, zo hebben PVV, VVD, NSC en BBB afgesproken in de onderhandelingen over de Voorjaarsnota. PVV-leider Geert Wilders reageert op X enthousiast. “Erg blij en trots dat de huurstijging voor de sociale huurwoningen voor 2025 en 2026 niet doorgaat en dus worden bevroren.” Bovendien wordt, aldus Wilders, de huurtoeslag als instrument gebruikt om lage inkomens te compenseren voor de stijgende kosten van levensonderhoud.
    Nieuwsartikel