De komende zeven jaar mag in Amsterdam de bouw worden verwacht van 118 nieuwe rolstoelwoningen in het sociale huursegment, zo verklaart de gemeente in antwoord op vragen van SP-raadslid Remine Alberts. Dit aantal is het resultaat van de uitvoering van de Aanpak Rolstoelwoningen uit 2021. De nieuwbouw is onder te verdelen in 59 driekamerwoningen, 31 rolstoelwoningen met vier kamers en 14 vijfkamerwoningen. Van 14 woningen is nog onduidelijk welk formaat ze krijgen.
-
Nieuwsartikel
-
ColumnAan het begin van elk kalenderjaar wensen we elkaar een gezond nieuwjaar toe. Ook huurders. Maar het gaat helemaal niet goed met de gezondheid en het welzijn van huurders in corporatiewoningen. Dat staat in een recente publicatie van Platform31. Na het lezen hiervan vraag ik me af wat zo’n nieuwjaarswens voor huurders voorstelt? En wat kunnen corporaties hieraan doen?
-
AchtergrondartikelIn de ene straat heeft de bewonersorganisatie behoefte aan een eigen plek, in een andere wijk krijgen jonge ondernemers een kans. Woningcorporaties verhuren hun winkelpanden niet zomaar aan de hoogste bieder, maar denken na over wat het beste voor een buurt is. Drie voorbeelden uit drie Amsterdamse buurten.
-
NieuwsartikelLex Scholten, oud-wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening in Diemen, is afgelopen vrijdag op zeventigjarige leeftijd plotseling overleden. Vier termijnen diende Scholten zijn gemeente. Een ‘eerlijke verdeling van kennis, macht en inkomen’ inspireerde hem om meer dan vijftig jaar geleden lid te worden van de PvdA. Voor hem was het wethouderschap vervolgens dé plek om dingen voor elkaar te krijgen.
-
NieuwsartikelDe komende 25 jaar groeit de bevolking van de provincie Noord-Holland met naar schatting bijna vierhonderdduizend mensen tot zo’n 3,4 miljoen inwoners. Het zuidelijke deel – Groot Amsterdam – groeit met 350.000 mensen; in Noord-Holland Noord blijft de groei beperkt tot zo’n veertigduizend inwoners, zo blijkt uit de jongste provinciale bevolkingsprognose. Het overgrote deel van de groei komt door buitenlandse migratie. Daarnaast blijft het aantal geboorten tot 2048 hoger dan de sterfte, waardoor… meer
-
NieuwsartikelHet nieuwe woonruimteverdelingssysteem in de regio Groot Amsterdam werkt: vanaf 2023 hebben starters daadwerkelijk een betere kans op een sociale huurwoning van een woningcorporatie gekregen. Ook daalt de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning licht: van 13,4 naar 12,1 jaar. Maar doordat er veel meer actieve woningzoekenden zijn neemt de slaagkans wel af, zo blijkt uit de woensdag gepubliceerde jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties… meer
-
NieuwsartikelHuurders in de vrije sector mogen in 2025 maximaal 4,1 procent huurverhoging krijgen. In de middenhuur ligt dit maximum vanaf 1 januari 2025 op 7,7 procent en in de sociale huur vanaf 1 juli 2025 op 5,0 procent.
-
NieuwsartikelDe bouw van duizenden extra woningen in de Haarlemmermeer moet een bijdrage leveren aan het verminderen van de woningnood, zo is afgesproken tijdens de Woontop woensdag. In Lisserbroek en Nieuw-Vennep West kunnen versneld tenminste 6.500 woningen worden gebouwd en er wordt vaart gezet achter bestaande afspraken voor woningbouw in Rijsenhout.
-
NieuwsartikelDe woontoren van Woonstichting Lieven de Key voor jongeren tot 28 jaar aan de Amsterdam Zuidas is bekroond met de Zuiderkerkprijs 2024, de prijs van de gemeente Amsterdam voor het beste woningbouwproject van het afgelopen jaar. Woongebouw Stepstone, een ontwerp van Levs Architecten, wordt door de jury in het bijzonder gewaardeerd omdat het sociale woningbouw betreft in een omgeving van louter (heel) dure koopwoningen. Daarmee draagt het complex bij aan de diversiteit in het gebied. "Stepstone… meer
-
NieuwsartikelBinnen de woningvoorraad van de Nederlandse woningcorporaties kunnen de komende tien jaar 170.000 extra woonruimten worden gerealiseerd door bestaande woningen beter te benutten, zo blijkt uit een rekenexercitie van Platform31 aan de vooravond van de Woontop. Maar dat lukt alleen als woningcorporaties, gemeenten, Rijk en andere betrokkenen belemmerende regels wegnemen én actief aan de slag gaan om de bestaande mogelijkheden te benutten.
-
NieuwsartikelWoningcorporatie de Alliantie doet aan de vooravond van de landelijke Woontop een oproep aan minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting én aan alle betrokken partijen om al die woningzoekenden niet in de kou te laten staan. “Help ons én heel bouwend Nederland om met lef en focus de bouwproductie verder op te voeren”, aldus bestuursvoorzitter Rob Haans. “Succes is alleen mogelijk als iedereen, corporaties, investeerders, bouwers, gemeenten en landelijke overheid, daar de schouders onder zet.”
-
NieuwsartikelVorig jaar hebben de Nederlandse woningcorporaties 10,5 miljard euro geïnvesteerd in onderhoud en verduurzaming van hun woningen, maar liefst 1,5 miljard euro meer dan het jaar ervoor. Ook bouwden zij bijna 18.000 nieuwe woningen, zo blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse Aedes Benchmark. De nieuwbouw werd nagenoeg geheel met 4,3 miljard euro aan leningen betaald. Aedes waarschuwt dat corporaties niet eindeloos over voldoende middelen beschikken om zulke hoge investeringen te doen.
-
NieuwsartikelDe Woonbond houdt de gesprekken over Nationale Prestatieafspraken na maandenlang praten voor gezien. Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil de huren van sociale woningen volgend jaar tot 4,5 procent laten stijgen en dat is de Woonbond te gortig.
-
ColumnIk ben altijd benieuwd naar de drijfveren van corporatiebestuurders. Omdat je daarmee zo veel makkelijker begrijpt waarom een corporatie iets doet of nalaat. Recent zat ik in de Ysbreker in gesprek met een bestuurder waarbij zijn drijfveer al heel snel op tafel lag. Hij wilde ongelijkheid bestrijden, en dus aan kansgelijkheid werken. Dat wilde hij vooral bereiken door te streven naar veerkrachtige wijken en het versterken van de daar aanwezige gemeenschappen. Heerlijk compact beeld van deze… meer
-
NieuwsartikelDe Tweede Kamer heeft ingestemd met twee nieuwe wetten die de huurtoeslag minder complex moeten maken. Ook kunnen meer huurders een beroep gaan doen op de huurtoeslag. Het overgrote deel van ontvangers gaat er door de wijzigingen op vooruit. De maatregelen staan in de wetsvoorstellen ‘Vereenvoudiging van de huurtoeslag’ en ‘Huurtoeslag ter verbetering van de koopkracht en vereenvoudiging van de regeling’. De overheid maakt in 2025 voor de vereenvoudiging en verbetering van de huurtoeslag 215… meer
-
NieuwsartikelIn de gemeente Haarlemmermeer wordt dit jaar begonnen met de bouw van ruim 2.800 woningen, ruim vier keer zoveel als in de jaren ervoor. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse gemeentelijke bouwmonitor. De productie blijft de komende jaren hoog. De verwachting is dat vanaf 2026 elk jaar meer dan 2.000 woningen worden opgeleverd. Daarmee wordt de coalitieafspraak over de bouw van meer dan 3.000 woningen in de lopende collegeperiode gehaald.
-
NieuwsartikelDe gemeente Amsterdam krijgt een extra woningbouwlocatie in Amsterdam Zuid in de schoot geworpen. Het tamelijk gesloten Rai Amsterdam wil de komende tien tot vijftien jaar transformeren naar een gemengde, dynamische stadsbuurt. Om het Rai-gebied te verlevendigen kunnen boven op het beurscomplex woningen worden gebouwd. Het betreft met name kleinere appartementen voor jongeren, (MBO-)studenten en eenpersoonshuishoudens met een middeninkomen.
-
NieuwsartikelVorig jaar hebben de woningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) 2.986 nieuwe woningen opgeleverd. Daarvan zijn er 2.650 sociale huurwoningen, een kwart van de totale nieuwbouwproductie in de MRA. Dit blijkt uit het Jaarbericht 2024 van het Platform Corporaties MRA.
-
NieuwsartikelWoningcorporaties krijgen van gemeenten korting op grondprijzen om sociale huurwoningen te realiseren. De mediane sociale grondprijs is dit jaar voor eengezinswoningen 22.500 en voor appartementen 18.600 euro. Dat heeft Aedes, de koepelorganisaties van corporaties, berekend. Er zijn flinke verschillen per gemeente, zowel in de prijs als de wijze van berekening.
-
NieuwsartikelWoningcorporaties zien volgend jaar de gemiddelde OZB-aanslag per huurwoning met 54 euro stijgen naar 230 euro. De totale stijging van de OZB-lasten voor woningcorporaties is ongeveer 10,1 miljoen euro, zo schrijft wethouder Hester van Buren van Financiën samen met haar collega van Volkshuisvesting in een brief aan de gemeenteraad.
-
NieuwsartikelDe aangekondigde verhoging van de OZB met 27 procent zet de doelen van de Amsterdamse prestatieafspraken zwaar onder druk. Dat stelden corporatiebestuurders dinsdagavond bij een expertmeeting voor raadsleden. "Wij verwachten dat de corporaties in totaal zo'n 12 à 12,5 miljoen euro extra belasting moeten betalen", stelde Anne-Jo Visser, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC). Dat gaat volgens haar linksom of rechtsom ten koste van investeringen in nieuwbouw,… meer
-
NieuwsartikelDe European Association of Public Banks (EAPB) heeft als Europese koepel van de publieke banken in haar reactie op de evaluatie van de ATAD-richtlijn (Anti-Tax Avoidance Directive) bij de Europese Commissie bepleit corporaties in de toekomst vrij te stellen van extra belastingheffing. Een belangrijk kenmerk van de ATAD is de zogeheten rentebeperkingsregel, wat de belastingdruk voor woningcorporaties bij het aantrekken van leningen verhoogt.
-
NieuwsartikelDe woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van corporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen van corporaties met bijna tweeduizend. Dit blijkt uit CBS-onderzoek.
-
AchtergrondartikelDe Nederlandse woningcorporaties voeren hun productie op. In de eerste helft van 2024 zijn er ruim 8,2 duizend nieuwbouwwoningen van woningcorporaties bijgekomen, een kwart van de totale woningproductie. Ten opzichte van de eerste helft van 2023 steeg het aantal opgeleverde corporatiewoningen met bijna tweeduizend. Maar ze zijn nog ver verwijderd van de Nationale Prestatieafspraken opgenomen ambitie om de woningproductie te verdubbelen. In de MRA werden 1.644 sociale huurwoningen opgeleverd. De… meer
-
AchtergrondartikelWoningcorporaties in de Metropoolregio Amsterdam negeren de oproep van de Woonbond om zittende huurders met een woning in het middensegment in aanmerking te laten komen voor een huurverlaging. Zij kiezen voor een formele opstelling. Volgens de wet zijn zij pas bij nieuwe huurcontracten verplicht een huuraanpassing door te voeren.
Paginering
- Pagina 1
- Volgende pagina