Eigen Haard laat huurders succesvol doorstromen

18.10.2016
Image
Eigen Haard heeft 38 van zijn 44 nieuwe vrije sector huurwoningen in Westwijk in Amstelveen verhuurd aan sociale huurders. De corporatie geeft sociale huurders voorrang bij de vrijesectorhuur en koopwoningen. Dat blijkt te werken, althans als de huurprijs niet te hoog is en de voorlichting op orde. Bestuurder Bert Halm: "We ontwikkelden onze eigen Woonladder. Huurders melden zich aan, geven hun wensen op en wij sturen in een ‘matchmail’ woningen die bij hun wensen passen. Daarnaast zetten we Facebook in en organiseren open huizen exclusief voor doorstromers. En we benaderen onze huurders actief met een e-nieuwsbrief. Om ze zo op het idee te brengen." Sinds februari vulden zo’n 1.600 potentiële doorstromers de woonladder in. 
Sociale huurders die een woning achterlaten krijgen bij Eigen Haard ook voorrang bij kopen en dat is in de overspannen Amsterdamse woningmarkt ook wat waard. Volgens Halm is een kwart van de koopwoningen van Indah in de Indische Buurt in Amsterdam verkocht aan doorstromers.
Halm: "Sinds februari verhuurden wij 40 procent van onze huurwoningen in het middensegment aan doorstromers. De laatste tijd meer dan 50 procent. 30 Procent onze koopwoningen is verkocht aan doorstromers."
Het toekomstig succes van dit doorstromingsinitiatief wordt helaas wel beperkt door de nieuwe Woningwet. Corporaties mogen geen nieuwe koopwoningen en vrije sector huurwoningen meer bouwen tenzij marktpartijen het laten afweten. 
Zie ook: "Scheefwoners kunnen geen kant op" (NUL20 10-10-2016)