HUURBELEID

  • De Woonbond wil dat het Woningwaarderingsstelsel gaat gelden voor de gehele vrije huursector. Uitbreiding van het puntenstelsel moet voorkomen dat commerciële verhuurders de gekste prijzen kunnen vragen, zo schrijft de bond in reactie op CBS-cijfers over de groei van de commerciële huurmarkt.
    Nieuwsartikel

  • Wethouder Zita Pels presenteerde half februari de Amsterdamse Aanpak Volkshuisvesting. Daarin wordt de visie van het huidige college op de 'volkshuisvestelijke opgaven' in beeld gebracht. Veel maatregelen richten zich op het efficiënter benutten de Amsterdamse woningvoorraad.
    Achtergrondartikel

  • In de nieuwe prestatieafspraken moet ook helderheid worden geboden over de bijdrage van individuele corporaties, zo schrijft Zita Pels, wethouder Volkshuisvesting in een brief aan de gemeenteraad. “Met transparantie over de individuele bijdrage kunnen we koplopers zichtbaar maken, knelpunten of achterblijvers benoemen en bespreken wat er extra of anders moet”, aldus de wethouder. Volgens haar ontstaat op die manier meer duidelijkheid over de afwegingen die elke corporatie individueel maakt. Zij… meer
    Nieuwsartikel

  • De regulering van de vrije sector huurmarkt moet niet stoppen bij 187 punten volgens het Woningwaarderingsstelsel maar worden doorgetrokken naar 250 punten, zo meent GroenLinks-leider Jesse Klaver. Daarmee kan de huurprijs voor vrijwel alle huurwoningen gereguleerd en gekoppeld aan de kwaliteit van het huis.
    Nieuwsartikel

  • Voor de energieprestatie van een superzuinig A++++-appartement kunnen volgens het nieuwe Woningwaarderingsstelsel (WWS) straks 10 punten extra worden geteld, voor zo'n woning komt het totaal op 58. Het verschil tussen het beste A-label en een B-label bedraagt 30 punten. B is nog goed voor 28 punten. Maar bij een woning met een F-label is niet langer sprake van vier pluspunten, maar van vijf minpunten terwijl bij een G-label tien punten worden afgetrokken. Dat blijkt uit het door minister De… meer
    Nieuwsartikel

  • Een grotere groep huurders met een laag inkomen krijgt recht op huurtoeslag. Ook wordt de huurtoeslagregeling eenvoudiger gemaakt, zo blijkt uit het jongste wetsvoorstel van minister De Jonge. Het eerdere voornemen om de huurtoeslag te baseren op normhuren is van tafel.
    Nieuwsartikel

  • Het leek een formaliteit en dat was het ook. Gisteren nam de Tweede Kamer met brede meerderheid het voorstel aan tot huurverlaging voor arme huurders van corporatiewoningen. Per 1 juli wordt de huur voor huurders met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum verlaagd tot 575 euro. Althans als ook de Eerste Kamer instemt. Huurders in de particuliere sector kunnen geen aanspraak maken op deze verlaging.
    Nieuwsartikel

  • Bijna de helft van woningen die nu door Pararius in de Amsterdamse regio (MRA) worden aangeboden, vallen in het gereguleerde huursegment als de liberalisatiegrens naar 1.000 euro gaat. De gereguleerde huren voor deze woningen vallen dan gemiddeld zo'n 1.000 euro lager uit dan de huren die daarvoor nu in de vrije sector worden gevraagd. Dat blijkt uit een effectverkenning van onderzoeksbureau RIGO op ruim 2.000 woningen die via verhuurplatform Pararius worden aangeboden.
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie Lieven de Key biedt dit voorjaar 458 jongeren een zogeheten deelwoning in de Houthavens in Amsterdam-West. In januari ontvangen 195 jongeren de sleutel van hun semi-zelfstandige woning in gebouw Mahonie. In februari en maart volgt de oplevering van complex Lariks met 263 deelwoningen.
    Nieuwsartikel

  • Huurders met een laag inkomen in een corporatiewoning krijgen per 1 juli 2023 een huurverlaging. Vanaf die datum gaat voor 510.000 huurders de nieuwe huurprijs gelden van 575 euro per maand. Daarnaast krijgen huurtoeslagontvangers een verhoging van 16,94 euro toeslag per maand.
    Nieuwsartikel

  • Om huurders met een middeninkomen te beschermen tegen excessen en ervoor te zorgen dat zij een eerlijke prijs voor hun woning betalen, reguleert het kabinet de middenhuur. Door ook het woningwaarderingsstelsel (WWS) dwingend te maken, verwacht het kabinet dat de huurprijs van ruim 300.000 woningen met gemiddeld 190 euro omlaag gaat. 
    Nieuwsartikel

  • De Rijksoverheid gaat zich samen met gemeenten en verhuurders actief inzetten om woondiscriminatie tegen te gaan. Zij starten met een voorlichtings- en bewustwordingscampagne om discriminatie de deur te wijzen. 
    Nieuwsartikel

  • Het kabinet wil voor huishoudens met lage inkomens de huurprijs van corporatiewoningen vanaf juli volgend jaar verlagen tot maximaal 563 euro per maand, maar de Raad van State plaatst stevige vraagtekens bij het wetsvoorstel. Zo wordt de noodzaak betwijfeld. Ook gaat de maatregel ten koste van de investeringsruimte van corporaties. De Raad van State vindt dat minister De Jonge zijn huiswerk over moet doen. 
    Nieuwsartikel

  • Het is zover. Op 16 januari 2023 verandert na jaren voorbereiding het zoeken naar een sociale huurwoning in de WoningNet-regio Amsterdam. De slaagkans wordt dan nog maar gedeeltelijk bepaald door de inschrijfduur. Het nieuwe systeem werkt met punten. Woningzoekenden kunnen straks hun kans vergroten vanwege persoonlijke omstandigheden en door actief te zoeken. De gemeenten en corporaties in de WoningNet-regio Amsterdam willen zo woningzoekenden met dringende omstandigheden meer kans geven op een… meer
    Nieuwsartikel

  • Minister De Jonge gaat huurders in de vrije sector beter beschermen tegen extreme huurstijgingen. Volgend jaar wordt de maximale huurstijging gekoppeld aan de loonontwikkeling in plaats van de inflatie. De Jonge: "Wonen moet betaalbaar blijven, ook als het gaat om huren in de vrije sector. Als de huur veel harder stijgt dan het inkomen, kunnen mensen in grote problemen raken. We willen niet dat mensen op straat komen te staan of dat ze door te hoge woonlasten nauwelijks nog rond kunnen… meer
    Nieuwsartikel

  • Huurregulering middensegment Dit is bekend over de plannen van minister De Jonge:
    Nieuwsartikel

  • Het huurbeleid is onderwerp van hevige Hoekse en Kabeljauwse twisten. Na enkele decennia van liberaal beleid lijkt het machtsevenwicht weer wat ten gunste van de huurders te verschuiven. Zo werkt minister Hugo de Jonge aan wetgeving om de huren in het middensegment te gaan reguleren. En PvdA en ChristenUnie komen met een initiatiefwet om ook in de private sector het vaste huurcontract weer de norm te maken. Want dat is nu niet meer het geval.
    Achtergrondartikel

  • Tweederde van de huurtoeslagontvangers gaat er met de door het kabinet geplande wijzigingen in de huurtoeslag op achteruit, blijkt uit recent gepubliceerde doorrekeningen van het Nibud. Het Nibud raadt het kabinet af om de geplande wijzigingen door te zetten. 
    Nieuwsartikel

  • Wie een slecht geïsoleerd huurhuis heeft, kan straks huurverlaging eisen. Dat is de strekking van een aangenomen motie van GroenLinks en PvdA. Bewoners van huurwoningen met energielabel E, F of G zouden zo stevige huurverlaging moeten kunnen krijgen. De motie moet verhuurders aansporen hun woningen beter te isoleren.
    Nieuwsartikel

  • Het Woonprotest kondigt nieuwe acties aan. Een jaar geleden trapten 18.000 mensen in het Westerpark een landelijke golf aan demonstraties en acties tegen de wooncrisis af. De organisatoren concluderen nu dat meer en hardere acties nodig zijn: "Een jaar, en veel acties, gesprekken, overleggen, politiegeweld, plannen en praatjes later kan men pijnlijk genoeg niet anders concluderen dan dat het allemaal niet voldoende is geweest - bij lange na niet." 
    Nieuwsartikel

  • De PvdA dient samen met coalitiepartij ChristenUnie een initiatiefwet in om tijdelijke huurcontracten in de particuliere sector voortaan alleen bij uitzondering nog toe te staan. De regeringspartijen VVD en CDA en ook minister De Jonge reageren vooralsnog afhoudend.
    Nieuwsartikel

  • In juli 2022 waren de woninghuren gemiddeld drie procent hoger dan een jaar eerder. Dit is de sterkste huurstijging na 2014, zo blijkt uit berekeningen van het CBS.  De huren van sociale huurwoningen stegen in 2022 gemiddeld met 2,6 procent, voor vrijesectorwoningen was de stijging 3,8 procent. 
    Nieuwsartikel

  • De eenmalige huurverlaging voor minima om bij te dragen aan de koopkracht van huurders moet met één jaar vervroegd. Daarvoor pleit Aedes in een reactie op de voorgestelde wijziging van de Woningwet. Deze eenmalige verlaging gaat wat de woningcorporaties betreft al in per 2023 en niet pas in 2024. 
    Nieuwsartikel

  • Bijna 300.000 huurders van sociale huurwoningen krijgen direct minder huurtoeslag als het voorstel van het kabinet om normhuren in te voeren doorgaat. Woonbond, VNG en Aedes vrezen dat op de lange termijn de bestaanszekerheid van nog veel meer huurders onder druk komt te staan.  
    Nieuwsartikel

  • Huurwoningen in de vrije sector in Amsterdam zijn in één jaar tijd 5,1 procent duurder geworden. Dat blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van NVM en VGM NL. Huurprijzen vertonen een grote variatie. In Haarlem werden het afgelopen jaar vrijesectorhuurwoningen juist 5 procent goedkoper.  Gemiddeld genomen bedraagt de huurprijs bij nieuwe verhuringen in Amsterdam 20,94 euro per vierkante meter. Dat is net iets goedkoper dan in Amstelveen. Met een gemiddelde van 21,01 euro is dat de gemeente… meer
    Nieuwsartikel