Overslaan en naar de inhoud gaan

Huidige bewoners Bajesdorp gaan broedplaats in nieuwbouwwijk Bajes Kwartier realiseren

Image
De ontwikkelingsmaatschappij Bajes Kwartier Ontwikkeling C.V. heeft een intentieovereenkomst gesloten met de bewoners van Bajesdorp, verenigd in Vereniging Bajesdorp. Daarin is vastgelegd dat de voormalige directeurswoning van de Bijlmerbajes wordt verkocht  aan Vereniging Bajesdorp, die daar een broedplaats gaat ontwikkelen. 
De huidige bewoners van Bajesdorp zijn mensen die in het verleden de voormalige cipierswoningen van de Bijlmerbajes hebben gekraakt. Ze hebben op deze plek een leefgemeenschap ontwikkeld. De groep heeft ook culturele en maatschappelijke initiatieven ontwikkeld, waaronder het jaarlijkse Bajesdorp Festival, een wekelijkse volkskeuken, een taalcafé dat voor vluchtelingen uit het AZC, een artist-in-residence-programma voor wisselende kunstenaars, het burencompost-project en de wielerwedstrijd ‘Rond de Bajes’.
De Bijlmerbajes transformeert de komende jaren van afgesloten gevangenis tot een nieuwe energieneutrale groene wijk, het Bajes Kwartier, met 1350 nieuwe woningen en 'hotspots', zoals Dutch Design Superstudio’s, een Groene Toren met stadslandbouw, maakplekken, een laboratorium voor een gezond en gelukkig leven en een restaurant. 

(Op de foto v.l.n.r.: Peter Heuvelink (directeur AM Noordwest), Femke Ravensbergen en Martin Kaffarnik (beiden van Bajesdorp)