Overslaan en naar de inhoud gaan

Huurders in de vrije sector naar de rechter in strijd tegen jaarlijkse huurverhoging

Image

Een groep van ruim vijfhonderd huurders uit Amsterdam en andere steden stapt naar de rechter om via een kortgeding tegen verhuurder CBRE IM te voorkomen dat komende maand de huren in de vrije sector worden verhoogd. Zij eisen bevriezing van de huur, omdat eerder diverse kantonrechters  een streep hebben gehaald door de wijze waarop institutionele beleggers de huren verhogen.

Volgens de advocaat van de eisers mag niet van de huurders worden verwacht dat zij vanaf 1 juli maximaal 5,5 procent meer huur betalen, terwijl die verhoging volgens meerdere kantonrechters niet rechtmatig is. In procedures tegen onder meer Bouwinvest, ASR, Amvest en Vesteda oordeelden rechters dat verhuurders geen gebruik mogen maken van een van te voren in de huurovereenkomst vastgelegde standaardbepaling. Zo’n vaste verhoging zou ‘oneerlijk’ zijn en in strijd met de Europese regels voor bescherming van consumenten. 

Of de redenering van de kantonrechters klopt, is onderwerp van beantwoording van juridische vragen door de Hoge Raad. “Wij eisen daarom opschorting van de jaarlijkse huurverhoging, totdat de Hoge Raad daarover duidelijkheid biedt”, aldus de advocaat van de huurders.