Overslaan en naar de inhoud gaan

Huurdersvertegenwoordiging Rochale maakt zich schuldig aan verduistering

Image

Rochdale heeft na verduistering van ruim 20.000 euro verenigingsgeld het vertrouwen opgezegd in het bestuur van BWR, de formele huurdersvertegenwoordiging van de corporatie. Afgelopen najaar is er geregeld geld van de bewonersvereniging overgemaakt naar een privérekening van één van de bestuurders. Geld dat bestemd was voor bewonersactiviteiten is gebruikt voor privédoeleinden.

De BWR heeft een budget van ongeveer 200.000 euro om activiteiten voor bewoners en bewonerscommissies te organiseren. In december ontving Rochdale signalen over malversaties. Afgelopen week is uit onderzoek door een gespecialiseerd fraudebureau gebleken, dat één van de bestuursleden via tientallen transacties geld heeft weggesluisd. Eén van de medebestuurders moet volgens de corporatie op de hoogte geweest zijn van deze praktijken, maar heeft geen maatregelen getroffen om de financiële schade te beperken. Ook heeft het bestuur van de BWR verzuimd Rochdale over de dubieuze privé-overboekingen te informeren.

De frauderende BWR-bestuurder heeft zich bereid verklaard een terugbetalingsregeling te treffen. Rochdale doet ook geen aangifte van verduistering, maar Mohamed Acharki, bestuursvoorzitter van Rochdale, wil niet verder met het BWR-bestuur en heeft daarom de samenwerkingsovereenkomst met de bewonersvereniging opgezegd. Later deze maand organiseert Rochdale een bijeenkomst voor haar bewonerscommissies om uitleg te geven over de malversaties en te praten over een nieuwe inrichting van de huurdersvertegenwoordiging.

Er waren de afgelopen jaren vaker problemen tussen Rochdale, de BWR en de BBR, de toenmalige aparte huurdersvertegenwoordiging in Amsterdam Zuidoost. Het bestuur van de BBR werd ruim tien jaar geleden al eens betrapt op fraude; er werd toen geld overgemaakt naar een niet bestaand adviesbureau. De rechter moest eraan te pas om een einde te maken aan de BBR. De corporatie maakte in 2020 een einde aan de samenwerking met BWR vanwege aanhoudende onrust en gebrek aan representativiteit. Pas eind 2021 kwam het onder een nieuw verenigingsbestuur weer tot samenwerking tussen corporatie en huurdersvertegenwoordiging.