De Key overweegt woningverhuur aan toeristen

02.09.14
De Key overweegt woningverhuur aan toeristen toe te staan

De Key overweegt haar huurders toestemming te geven voor woningverhuur aan toeristen. Over een half jaar is duidelijk of de woonstichting vakantieverhuur toestaat.
Verhuur van een sociale huurwoning aan toeristen mag in Amsterdam nog niet. Directeur Leon Bobbe signaleert echter een behoefte onder de huurders hun woning af en toe via platforms als Airbnb of Wimdu te kunnen verhuren. Dat is voor hem reden nader onderzoek te doen naar de mogelijkheden.
Hij vindt dat ook minder bedeelde Amsterdammers een kans moeten krijgen op kleine schaal bij te verdienen. “De gemeente heeft goede regels opgesteld met betrekking tot het aantal dagen, aantal personen en mogelijke overlast. Het lijkt me dat we daar prima mee uit de voeten kunnen," aldus Bobbe. Volgens hem is dergelijke verhuur niet iets nieuws. “Wij hebben ook woningen in Zandvoort. Daar gingen vroeger mensen twee maanden in hun tuinhuisje wonen, zodat ze hun huis konden verhuren.”
De Key is tot op heden de enige Amsterdamse corporatie die een uitzondering wil maken. De andere corporaties zijn nadrukkelijk tegen verhuur aan toeristen. "In het huurcontract staat duidelijk dat woningen niet mogen worden onderverhuurd. Vakantieverhuur zorgt voor veel overlast voor omwonenden. Denk aan rolkoffers over de trap en feestjes tot diep in de nacht. Toeristen zijn op vakantie, hebben vaak een ander ritme en zijn wat luidruchtiger," zo verklaart woningcorporatie Rochdale.
De corporatie wijst ook op de soms enorme bedragen die huurders verdienen, zonder daar belasting over te betalen. "Onze woningen zijn bedoeld om in te wonen, en niet om onder te verhuren. En al helemaal niet om winst mee te maken. Wij treden daarom op tegen huurders die hun huurwoning onderverhuren als vakantiewoning. Het huurcontract kan worden ontbonden en huurders kunnen een fikse boete krijgen. Dit geldt zowel voor onze sociale huur, als voor de vrije sector huur."
Airbnb biedt in Amsterdam op meer dan zevenduizend adressen de mogelijkheid tot toeristisch verblijf. Daarbij lijken de door de gemeente gestelde regels over duur van de verhuur en omvang van het gezelschap massaal te worden genegeerd.

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS