Overslaan en naar de inhoud gaan

Sociale huur

  • Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de plannen voor Nieuwe Meer Oost, de eerste nieuwe buurt in stadswijk Schinkelkwartier. De buurt bestaat nu alleen uit een bedrijventerrein met IBM, B. Amsterdam en Global Switch. Er wonen nog geen mensen. Bedoeling is net boven autosnelweg A4 en de Oeverlanden en tussen de Henk Sneevlietweg en Johan Huizingalaan een levendige, groene buurt te laten ontstaan; er is ruimte voor wonen, werken, leren én ontspannen. De plannen voorzien… meer
    Nieuwsartikel

  • De gemeenteraad van Amsterdam heeft met de initiatiefnemers van het volksinitiatief Eerlijke kansen op sociale huurwoningen een compromis bereikt over een evenwichtiger verdeling van beschikbare sociale huurwoningen tussen voorrangsgroepen en andere woningzoekenden. Uiterlijk in het eerste half jaar van 2026  worden er honderd sociale huurwoningen aangeboden zonder urgentie of voorrang. Of vervolgens nog sprake is van bijstelling van het verdelingsbeleid is afhankelijk van de uitkomsten… meer
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporaties moeten elkaar vanaf midden volgend jaar makkelijker financieel kunnen helpen om woningbouw te versnellen. Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil de regels voor projectsteun aanpassen. Woningcorporaties met voldoende investeringsruimte, kunnen dan een corporatie met minder financiële ruimte helpen om een nieuwbouwproject toch van de grond te krijgen. Volgens berekeningen van haar ministerie zou dat de corporatiesector jaarlijks tot zo’n € 300 miljoen… meer
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporatie GoedeStede is begonnen met de bouw van twee appartementsgebouwen aan de Boomgaardweg in Almere Parkwijk. Deze gebouwen bevatten in totaal 72 studio’s en tweekamerwoningen. De studio’s zijn bedoeld voor jongeren, inclusief jongeren met een hulpvraag en ‘thuisloze jongeren’. De tweekamerappartementen zijn voor starters op de woningmarkt.
    Nieuwsartikel

  • Huurders van grote sociale huurwoningen die kleiner willen wonen, krijgen vanaf 1 juli meer hulp bij hun verhuizing. Met de uitbreiding van de regeling Van Groot Naar Beter – nu onder de naam Passend Wonen – kunnen woningcorporaties meer huishoudens ondersteunen die hun ruime woning willen inruilen voor een beter passende, kleinere woning.
    Nieuwsartikel

  • De Wet versterking regie volkshuisvesting heeft vlak na middernacht in de Tweede Kamer de eindstreep gehaald, maar zonder steun van GroenLinks/ PvdA, D66, SP en Denk. Niet dat zij geen waarde hechten aan meer overheidssturing in de strijd tegen de woningnood, maar de oppositie kan niet leven met het schrappen van voorrang voor statushouders bij het toewijzen van sociale huurwoningen. ‘De solidariteit is uit de wet gesloopt en er is ontmenselijking ingeslopen’, zo verklaarde GL/PvdA-Kamerlid… meer
    Nieuwsartikel

  • Vanaf 1 juli kunnen naar schatting 90 duizend huurders in aanmerking komen voor huurverlaging. Dat stelt de Woonbond. Het gaat om huurwoningen die in de vrije sector verhuurd worden, maar minder dan 144 punten hebben volgens het puntenstelsel (WWS). En dus eigenlijk socialesectorwoningen zijn. De wet Betaalbare huur ging een jaar geleden in, maar voor deze groep woningen gold een uitstel van een jaar. Verhuurders hadden zo de tijd om de woningen zo op te knappen, dat ze in de vrije sector… meer
    Nieuwsartikel

  • Vorig jaar is het aantal sociale huurwoningen in Amsterdam in bezit van woningcorporaties voor de vierde keer op rij gegroeid, zo meldt de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) in het Jaarbericht 2025. De woningportefeuille groeide afgelopen jaar met zeshonderd sociale huurwoningen. In totaal werden er 2.011 zelfstandige sociale huurwoningen opgeleverd, maar tegelijkertijd werden er ook ruim veertienhonderd woningen gesloopt (711), dan wel verkocht (612) of geliberaliseerd (88).… meer
    Nieuwsartikel

  • Woningcorporaties Parteon, ZVH en Rochdale en de gemeente Zaanstad proberen de komende vijf jaar te beginnen met de bouw van een kleine drieduizend woningen in Zaandam-Oost. Voor de helft moet sprake zijn van betaalbare woningbouw. Ook wordt de leefomgeving in het oostelijk deel van Zaandam verbeterd. Wethouder Harrie van der Laan heeft afgelopen week de afspraken daarover met minister Keijzer ondertekend. Het Rijk komt Zaanstad te hulp met een bijdrage van in totaal een kleine 30 miljoen euro.
    Nieuwsartikel

  • De Amsterdamse woningcorporaties vragen de gemeenteraad niet overhaast te kiezen voor wijziging van de voorrangsregels bij de verdeling van sociale huurwoningen. Maar eerst de uitkomst van een evaluatie van de huidige praktijk af te wachten. De AFWC, gemeente en organisaties van huurders zijn bezig met een onderzoek naar de werking van de huidige voorrangsregels. De uitkomst daarvan wordt nog dit jaar verwacht.
    Nieuwsartikel

  • Statushouders verliezen de voorrang op een sociale huurwoning. Zij kunnen een plek krijgen in zogenoemde ‘opstartwoningen’, een nieuw woonconcept waarin tijdelijke huisvesting wordt geboden aan jongeren, studenten, statushouders en spoedzoekers. Zo heeft demissionair Mona Keijzer van Volkshuisvesting afgelopen week aangekondigd in een interview in De Telegraaf.
    Nieuwsartikel

  • Op dag twee tekende de Amsterdamse wethouder woningbouw Steven van Weyenberg op vastgoedbeurs Provada voor 511 woningen. Van Weyenberg en ontwikkelaar Ten Brinke Myb bezegelden een afspraak voor de bouw van 282 woningen in Amsterdam Noord, op de NDSM-Werf West. Het gaat om sociale- en middenhuurwoningen en huur- en koopwoningen in de vrije sector. De woningen komen aan de tt. Vasumweg, vlak bij de pontverbinding. Op de begane grond komen onder andere commerciële en maatschappelijke functies.
    Nieuwsartikel

  • Eigen Haard is aan de Maccabialaan in Amstelveen begonnen met de bouw van 42 sociale huurappartementen. Het complex bestaat uit acht tweekamerwoningen (49 m2) en 34 driekamerwoningen (63 m2-68 m2). Rondom het gebouw komt een gemeenschappelijke tuin en alle woningen worden voorzien van een balkon. In het gebouw is ruimte voor het parkeren van de fiets. 
    Nieuwsartikel

  • Het grootste deel van de huurders van Stadgenoot gaat niet akkoord met de aanpak van schimmel, vocht en tocht in vier woongebouwen met in totaal 112 portiekwoningen in Amsterdam-Slotermeer. Slechts een op de vijf huurders steunt de voorgenomen aanpak van de zogeheten Bergsonblokken.
    Nieuwsartikel

  • Het demissionaire kabinet haalt ook een streep door de tijdelijke verhoging van de huurtoeslag voor 1,5 miljoen huishoudens. Met het vertrek van de PVV uit de coalitie is er dus geen sprake meer van een 'boodschappenbonus'. Door het schrappen van de huurbevriezing is daar geen geld meer voor beschikbaar, zo heeft minister Eelco Heinen laten weten in antwoord op Kamervragen.
    Nieuwsartikel

  • In 2023 lag de mediane woonquote – de woonlasten als percentage van het huishoudinkomen – lager dan in 2018. Dat gold voor zowel huurders als woningeigenaren. De grootste daling deed zich voor bij huurders van corporatiewoningen: van 31,0 procent in 2018 naar 25,4 procent in 2023. Ook voor eigenwoningbezitters en huurders in de commerciële sector nam de woonquote af. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS op basis van Woonbase.
    Nieuwsartikel

  • Minister Keijzer van Volkshuisvesting stuurt het wetsvoorstel voor bevriezing van de huren in de corporatiesector niet naar de Tweede Kamer. Op basis van het negatieve advies van de Raad van State, het besluit van de PVV het kabinet te laten vallen en het ontbreken van een meerderheid in de Staten-Generaal ziet zij geen politieke basis voor de huurbevriezing in 2025 en 2026. 
    Nieuwsartikel

  • Door de keuze van PVV-leider Geert Wilders om de stekker uit de coalitie te trekken dreigt de beloofde huurbevriezing voor twee miljoen huishoudens in de sociale huursector te verdampen. Zo zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond. Naar zijn mening wordt de huurder zo de dupe van politieke spelletjes. Al die huishoudens dreigen in plaats van een huurbevriezing opnieuw een enorme huurstijging te krijgen.  
    Nieuwsartikel

  • De Raad van State laat geen spaan heel van het wetsvoorstel voor bevriezing van de corporatiehuren in 2025 en 2026. Het kabinet krijgt het advies het wetsvoorstel niet in te dienen bij de Tweede Kamer. De gevolgen zijn niet zorgvuldig doordacht. Ook is de noodzaak van een dergelijke ingreep onvoldoende onderbouwd, oordeelt de Afdeling advisering. 
    Nieuwsartikel

  • Ruim zesduizend mensen hebben de landelijke petitie op initiatief van SHY, de Samenwerkende Huurdersorganisaties van woningcorporatie Ymere, tegen de huurverhogingen van de afgelopen jaren ondertekend. Zij ageren daarmee tegen de opvatting in de corporatiesector dat huurverhogingen noodzakelijk zijn om investeringen in nieuwbouw en verduurzaming op peil te houden.
    Nieuwsartikel

  • De kans dat huurders van corporatiewoningen de komende jaren niet te maken krijgen met een huurverhoging, de grote wens van PVV-leider Geert Wilders, slinkt steeds verder. De Raad van State ziet geen heil in het wetsvoorstel van minister Keijzer om de huren voor twee jaar te bevriezen. Het kabinet krijgt het dringende advies verdere behandeling te staken, zo melden diverse media.
    Nieuwsartikel

  • Vijf anonieme Amsterdammers hebben het initiatief genomen voor een volksinitiatief voor een betere kans op een sociale huurwoning. Zij willen dat de gemeenteraad zich uitspreekt over een wijziging van de huidige woonruimteverdeling. Minimaal een kwart van de jaarlijks vrijkomende corporatiewoningen moet voortaan beschikbaar zijn voor Amsterdammers zonder urgentie of voorrang, zo menen zij. 
    Nieuwsartikel

  • Vrouwen die de stap naar een koopwoning in Amsterdam of andere dure steden niet kunnen maken, stellen het krijgen van kinderen vaker uit. Of af. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Kinderen krijgen en woonsituatie hangen volgens de onderzoekers met elkaar samen: veel mensen willen pas een kind (erbij) krijgen, als ze over een geschikte woning kunnen beschikken. 
    Nieuwsartikel

  • Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting is te ingewikkeld en leidt af van het doel: meer sociale woningbouw. Dat zeggen Aedes, Interprovinciaal Overleg, de VNG en de Woonbond, die deze week een whitepaper publiceerden over een eenvoudigere aanpak.
    Nieuwsartikel

  • Als de huurbevriezing doorgaat, of niet ruimhartig gecompenseerd wordt, zal Haarlem zijn targets voor sociale woningbouw niet halen. En andere ambities ook niet. “Alles grijpt in elkaar”, zegt PvdA-wethouder Floor Roduner (Wonen). “Er zijn plannen die zonder de corporaties niet doorgaan, dus dan komt er ook geen middenhuur en betaalbare koop.”
    Achtergrondartikel