Meer dan 40.000 huurwoningen verkocht aan buitenlandse beleggers

29.01.18
Merijn Snijders van Capital Value
Meer dan 40.000 huurwoningen verkocht aan buitenlandse beleggers

De afgelopen vijf jaar hebben buitenlandse investeerders voor meer dan vijf miljard euro zo'n 40.00 Nederlandse huurwoningen aangekocht. In 2017 investeerden zij circa 950 miljoen euro. Voor 2018 geven internationale beleggers aan meer dan 2,5 miljard euro beschikbaar te hebben voor investeringen in Nederlandse huurwoningen. Dat meldt Capital Value, een specialist in woningbeleggingen.

Steeds meer buitenlandse pensioenfondsen willen Nederlandse huurwoningen aankopen. De belangrijkste redenen zijn het aantrekkelijke risico-rendementsprofiel, de lage rente en de groei van het aantal huishoudens in Nederland. De meeste beleggers zijn afkomstig uit Duitsland, Noord-Amerika en Engeland. Dit is een van de eerste uitkomsten van het jaarlijkse onderzoek naar de ontwikkelingen op de woningbeleggingsmarkt van Capital Value dat op 5 februari 2018 gepresenteerd zal gaan worden.

Het aantal buitenlandse beleggers neemt toe. In 2011 werd de eerste transactie gedaan door een internationale belegger op de Nederlandse woningmarkt. Nu zouden er meer dan twintig grote buitenlandse investeerders actief zijn op de Nederlandse woningmarkt. Capital Value verwacht dat dit jaar meer nieuwe fondsen in Nederlandse huurwoningen gaan investeren, waaronder investeerders uit Azië, die zich al langer oriënteren op de Nederlandse markt.

De meeste buitenlandse beleggers investeren voor pensioenfondsen. De ondervraagde beleggers geven aan voor 2018 meer dan 2,5 miljard euro beschikbaar te hebben voor nieuwe investeringen. Marijn Snijders, directeur Capital Value: "Het is goed voor de Nederlandse woningmarkt dat er steeds meer pensioenfondsen toetreden. Zij werken veelal met een lange termijn visie en kunnen hierdoor lagere rendementen aanvaarden. Hierdoor kan er ook geïnvesteerd worden in kwaliteit en woningen voor nieuwe doelgroepen. Buitenlandse beleggers hebben vaak veel kennis van en ervaring met investeringen in woningen voor young professionals en ouderen."

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS