Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningmarkt

 • Na het mislukken van een reddingsplan lijkt het vastgoedbedrijf Certitudo niet meer te redden. De topholding Certitudo Capital Group is dinsdag 20 september failliet verklaard. Dat is slecht nieuws voor de transformatie van de kantorenwijk Amstel III in Amsterdam Zuidoost. Certitudo heeft veertien kavels in Zuidoost voor 1.600 woningen in diverse stadia van ontwikkeling. Dochtervennootschap Residential Growth Fund verkeerde al enige tijd in surseance. Schuldeisers zouden een slordige 100… meer
  Nieuwsartikel

 • De prijzen van koopwoningen zijn na juli 2022 relatief hard gezakt (-3,5%), maar lijken deze zomer – eerder dan verwacht – weer gestabiliseerd. En volgend jaar worden koopwoningen weer duurder, zo voorspelt RaboResearch in zijn kwartaalbericht. De sterkste prijsdaling vond dit jaar plaats in de noordvleugel van de Randstad. In de regio’s Amsterdam, Utrecht, Gooi en Vechtstreek en ook Haarlem en omgeving komen de huizenprijzen dit jaar gemiddeld 7 procent lager uit dan in 2022. Het aantal… meer
  Nieuwsartikel

 • In Amsterdam is in dertig jaar tijd een koopwoning meer dan zeven keer duurder geworden, zo blijkt uit onderzoek van taxatiebureau Calcasa. In 1993 lag de gemiddelde woningprijs op 81.000 euro. In het tweede kwartaal van dit jaar is de prijs gestegen naar 588.000 euro. Amsterdam voert daarmee de top-tien aan van steden waar de waardesprong het grootst is.
  Nieuwsartikel

 • Bouwers, ontwikkelaars en gemeenten zeggen de komende twee jaar meer dan drie miljard euro tekort te komen om te kunnen beginnen met reeds geplande bouwprojecten. Dat is veel meer dan demissionair minister De Jonge aan subsidie beschikbaar heeft. Het beschikbare budget voor de zogeheten startbouwimpuls bedraagt slechts 250 miljoen euro.   Afgelopen zomer konden gemeenten en ontwikkelaars projecten voor de startbouwimpuls aanmelden. Dat hebben zij en masse gedaan: er zijn ruim tweeduizend… meer
  Nieuwsartikel

 • De IVBN, de vereniging van institutionele beleggers, pleit voor aanpassingen in het woningwaarderingsstelsel en het terugdraaien van fiscale maatregelen. Het pakket adviezen moet investeren in woningen en woningbouw weer aantrekkelijker maken. 
  Nieuwsartikel

 • Grote beleggers in Nederlandse woningen boeken wederom flink af op de waarde van hun woningen. Dat meldt het FD. Vesteda en Eres schreven bijvoorbeeld in de eerste helft van dit jaar tot honderden miljoenen euro's af op de waarde van hun huurhuizen. Belangrijkste oorzaak is de gestegen rente. In veel andere Europese landen gebeurt hetzelfde. De afwaarderingen volgen op een decennium van stijgende vastgoedprijzen waarbij woningportefeuilles soms binnen enkele jaren met tientallen miljoenen… meer
  Nieuwsartikel

 • In 2024 wordt een begin gemaakt met de herontwikkeling van de volgende fase van het centrum van Haarlem-Schalkwijk. Het overdekte plein bij de voormalige V&D wordt gesloopt. Daar komen straks acht appartementengebouwen, waarvan drie met een hoogte van 24 woonlagen. Daarover heeft de gemeente Haarlem eind vorige maand afspraken gemaakt met drie partijen. Hoorne Vastgoed-HBB Groep, Dalpha Real Estate en VOF Trebbe-Lunee ontwikkelen elk een eigen projectdeel.
  Nieuwsartikel

 • De woningprijzen in Amsterdam stijgen weer, van 503.000 euro in het eerste kwartaal naar 527.000 in de laatste drie maanden. Dat is overigens nog wel fors lager dan een jaar geleden toen de transactieprijs 587.000 euro was. Dat meldt de Makelaars Vereniging Amsterdam (MVA). Er zijn het laatste kwartaal meer woningen aangeboden en verkocht dan in het eerste kwartaal; het aantal  transacties ligt nu op bijna hetzelfde niveau als een jaar geleden.
  Nieuwsartikel

 • In het tweede kwartaal werden bij woningplatform Pararius in de vijf grote steden 27 procent minder huurwoningen aangeboden dan een jaar geleden. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg met 5 tot bijna 8 procent. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot is het afnemende aanbod een direct gevolg van de invoering van de WOZ-cap in mei 2022. Omdat de WOZ-waarde daardoor soms minder punten oplevert in de woningwaarderingssystematiek, vallen meer woningen in de sociale huursector. Verhuurders… meer
  Nieuwsartikel

 • De verhoging van de overdrachtsbelasting in 2021 heef de interesse van beleggers voor woningen onder de 400.000 euro niet doen afnemen. Dit blijkt uit een analyse van NVM en datadochter Brainbay naar de effectiviteit van de maatregelen om woningbeleggingen te beperken. Alleen bij duurdere woningen namen de activiteiten van beleggers af. In 2021 werd de overdrachtsbelasting voor beleggers verhoogd van 2% naar 8%.
  Nieuwsartikel

 • Amsterdam blijft de aantrekkelijkste plaats om te wonen, gevolgd door Amstelveen, Leiden en Utrecht. Dat blijkt uit de jaarlijkse publicatie Atlas voor Gemeenten. De onderzoekers hebben alle indicatoren waarop ze hun ranglijst baseren naar eigen zeggen kritisch tegen het licht gehouden, maar dat heeft geen invloed op de positie van Amsterdam, al sinds jaren bovenaan de ranglijst.
  Nieuwsartikel

 • Ook in Amsterdam wordt de aanschaf van een koopwoning goedkoper, zo blijkt uit de jongste kwartaalcijfers van CBS en Kadaster. De gemiddelde prijs ligt in het eerste kwartaal van dit jaar bijna zes procent lager dan een jaar eerder. Ook daalde het aantal transacties met meer dan tien procent in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022.
  Nieuwsartikel

 • Huizenzoekers houden bij aankoop van een woning uit het begin van de vorige eeuw of ouder nadrukkelijk rekening met energiezuinigheid, zo zien data-analisten van Kadasterdata.nl. Oude woningen met een wat hoger energielabel behalen een aanzienlijk hogere verkoopprijs dan woningen uit dezelfde tijd met een G-label. 
  Nieuwsartikel

 • Overbieden is in Amsterdam nog vaak nodig, maar gemiddeld lag in het laatste kwartaal de uiteindelijke transactieprijs van een woning een fractie onder de vraagprijs. Maar van het totaal aantal verkochte woningen werd nog 47 procent in het eerste kwartaal van 2023 boven de vraagprijs verkocht. Een jaar eerder was dat nog 63 procent. Dat meldt de Makelaarsvereniging Amsterdam(MVA). Ook in de rest van Nederland worden steeds minder woningen boven de vraagprijs verkocht. De huizenprijzen… meer
  Nieuwsartikel

 • In de grote steden willen particuliere beleggers van hun huurwoningen af. Een ongunstiger belastingregime, stijgende rente, de nakende huurregulering en wijzigingen in het puntenstelsel hebben een verkoopgolfje van huurwoningen in gang gezet, die overigens al in 2021 startte. In de vier grote steden gaat het om 7 procent van de verkochte huizen, zo blijkt uit onderzoek van het Kadaster en de Volkskrant. In Amsterdam is dat 9 procent.
  Nieuwsartikel

 • In februari waren de prijzen van koopwoningen voor het eerst sinds april 2014 lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. Bestaande koopwoningen waren gemiddeld 0,8 procent goedkoper dan in februari 2022. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.
  Nieuwsartikel

 • De gemeente Amsterdam maakt in de strijd tegen de wooncrisis een einde aan allerlei extra bouweisen. Zo blijkt uit het door D66-wethouder Reinier van Dantzig gepresenteerde Woningbouwplan 2022-2028. ‘Gewoon goed’ is voortaan het motto. Daarbij streeft de gemeente onverminderd naar de bouw van 7.500 nieuwe woningen per jaar.  
  Nieuwsartikel

 • Het laatste kwartaal van 2022 is het aantal nieuwe verhuringen buiten de corporatiesector voor het tweede opeenvolgende kwartaal toegenomen, terwijl de huurprijzen iets zakten ten opzichte van het kwartaal daarvoor (-1,6%). In Amstelveen(+4,8%) en Amsterdam(+2,9%) bleven de huurprijzen overigens gewoon doorstijgen. Dat melden NVM en VGM in hun kwartaalrapportage.
  Nieuwsartikel

 • In het vierde kwartaal van vorig jaar zijn overal in Nederland de prijzen van bestaande koopwoningen gedaald ten opzichte van het kwartaal eerder, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Ook van alle woningtypen daalden de prijzen. De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in het vierde kwartaal van 2022 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. Het is de eerste prijsdaling in negen jaar. In alle provincies daalden de prijzen; dat is na het… meer
  Nieuwsartikel

 • In het derde kwartaal van vorig jaar zijn ruim een derde minder nieuwbouwkoopwoningen verkocht dan een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. Bij de nieuwbouwwoningen ging het om ruim 5.000 transacties, 33,9 procent minder.
  Nieuwsartikel

 • Voor het eerst in negen jaar is sprake van een daling van de huizenprijzen op jaarbasis, met 6,4 procent. De gemiddelde huizenprijs daalde in het laatste kwartaal bijna 4 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, naar 407.000 euro. Dit blijkt uit de NVM-woningmarktcijfers over het vierde kwartaal. De NVM-makelaars verkochten in het vierde kwartaal veel minder nieuwbouwwoningen en bouwkavels: bijna 4.100.
  Nieuwsartikel

 • In 2022 is een voorlopig einde gekomen aan de immer stijgende woningprijzen, ook in Amsterdam. In het vierde kwartaal groeide het aanbod in de hoofdstad iets terwijl de transactieprijzen daalden. Ook het overbieden neemt af. Dat blijkt uit cijfers van de Makelaarsvereniging Amsterdam. MVA-voorzitter Jerry Wijnen spreekt van een "normalisering van de markt". Het derde kwartaal gaf volgens hem een flinke opschudding, mede vanwege de stijgende rente. De ingezette prijsdaling zet in het vierde… meer
  Nieuwsartikel

 • Om ook de verduurzaming van gebouwen in beheer van Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) te versnellen, heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting de subsidieregelingen voor het verduurzamen van dergelijke woningcomplexen vereenvoudigd en verbreed. Afgelopen week is de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) van start gegaan. Ook worden de financieringsmogelijkheden voor VvE’s via het Warmtefonds uitgebreid. 
  Nieuwsartikel

 • Van de tien grootste gemeenten in Nederland nam het aantal bewoners het afgelopen jaar relatief het sterkst toe in Eindhoven, Almere en Amsterdam. Almere groeide met 21 per duizend inwoners; Amsterdam met twintig per duizend, zo blijkt uit de jongste cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling in de eerste elf maanden van vorig jaar.
  Nieuwsartikel

 • Van een gemeentelijke zelfbewoningsplicht of opkoopbescherming is geen sprake bij het Zandkasteel, aldus wethouder Reinier van Dantzig in een brief aan de gemeenteraad. Kort geleden maakten Wonam en Zadelhoff bekend dat de 160 koopwoningen van het transformatieproject wegens gebrek aan belangstelling worden omgezet naar huur. Dit bericht trok veel aandacht. De verkopende partij weet het gebrek aan belangstelling ook aan de zelfbewoningsplicht. Dit zou potentiële kopers afschrikken. Nu blijkt… meer
  Nieuwsartikel